ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, gelooft niet in gender

Over een trans jongen die in ‘Eerste keus’ in gesprek kwam met Van Grieken…
door Tsenne Kikke - dinsdag 28 mei 2024 3:44

Op 9 juni stemmen we in België voor de Vlaamse, federale, Brusselse en Europese verkiezingen. Meer dan een half miljoen jongeren uit Vlaanderen en Brussel stemmen op die dag voor de allereerste keer. Waarvan liggen zij wakker? Om hun vragen in kaart te brengen, bundelden Tom Waes en Pieterjan De Smedt de krachten in het nieuwe programma 'Eerste keus' op VRT 1.

In 'Eerste keus' mogen laatstejaars middelbaar een aantal politici het vuur aan de schenen leggen. Het duo trok naar 5 verschillende middelbare scholen en nam telkens 3 politici mee. Die werden elk apart uitgenodigd om een antwoord te bieden op de prangende vragen van een groep laatstejaars.

In het kort...

In de tweede aflevering vraagt Bee, een transjongen, zich af hoe de verschillende politici discriminatie en geweld tegen transgenders willen aanpakken. De reactie van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verbaast hem.

“Transgender mensen maken nog steeds veel discriminatie en geweld mee. Ze krijgen ook niet de zorg die ze nodig hebben. Wat gaat uw partij daaraan doen?” De vraag die de transjongen Bee stelt is duidelijk.

De antwoorden die Bee krijgt van de drie aanwezige politici, lopen uit elkaar. Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Nadia Naji (Groen) steunen de bezorgdheid van Bee. Maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kijkt anders naar de zaak. “Ik denk dat het absoluut verschrikkelijk moet zijn om als man geboren te worden in een vrouwenlichaam”, begint hij. “Maar wij geloven niet dat er zoiets bestaat als gender.”

Volgens Vlaams Belang zijn er alleen maar mannen en vrouwen.⁠ Tom van Grieken zei dan ook pertinent dat volgens hem gender niet bestaat. Paspoorten aanpassen, genderneutrale toiletten installeren of aangepast wetgeving maken: het is voor Van Grieken niet aan de orde. Ook zouden operaties niet langer door de maatschappij mogen worden betaald, maar door de persoon die ervoor kiest, et cetera.

Bee vraagt zich af waarom Van Grieken daar tegen is. “Om geweld te voorkomen zou bordjes weghalen of toiletten toevoegen voor mensen zoals ik, veel discriminatie wegwerken”, zegt hij.

Maar de voorzitter van Vlaams Belang houdt voet bij stuk. “Ik ben uw bondgenoot als ze met u lachen, als ze fysiek agressief tegen u doen”, klinkt het. “Maar ik sta niet aan uw zijde als u verwacht dat de hele samenleving zich moet aanpassen aan uw gevoel. Als je je als vrouw als man kleedt, kan het gebeuren dat er met u gelachen wordt. Dat is niet het einde van de wereld. Als ik een belachelijk kostuum aan heb, dan lachen ze ook met mij.

Voor Bee zelf is het achteraf even slikken. “Hij zegt letterlijk dat er met mij gelachen mag worden. Dat vind ik eigenlijk echt niet oké”, klinkt het.

Racisme

Ook de vraag van Zara, die een migratieachtergrond heeft, zorgt voor ophef bij de leerlingen. Zij vraagt zich af welke maatregelen de politici willen nemen om racisme te bestrijden. “U publiceert fiches met de slogan ‘Onze mensen eerst’. Op de foto’s staan steeds een witte man of een witte vrouw”, zegt ze tegen Van Grieken.

Maar volgens de Vlaams Belang-voorzitter staat er “nul procent racisme” in zijn programma. Hij heeft duidelijk wel een ander beeld van racisme dan de jongeren. Die maken zich zorgen dat mensen zich niet veilig voelen op school of in een winkel omwille van hun huidskleur. “Dat mensen met een andere huidskleur zich niet veilig voelen daar, dat geloof ik niet. Ik ben het daar niet mee eens”, werpt Van Grieken tegen. “Waarom komt de hele wereld anders naar hier? Weet u wie zich hier niet veilig voelt? Autochtonen in Borgerhout of in Molenbeek.”

Nota: alles wat hierboven afgedrukt staat, is uit de context gehaald! Via deze link kan je de volledige aflevering bekijken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht