ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het stemmen zit er weeral helemaal op…

Ben jij gaan stemmen?…
door Tsenne Kikke - maandag 10 juni 2024 18:27

Van alle stemgerechtigde Belgen bleven er op de verkiezingszondag 1.052.579 thuis. Daarmee was de symbolische grens van een miljoen mensen die niet gingen stemmen, overschreden. Het verschil tussen Vlamingen en Walen tekende zich vooral af bij de regionale verkiezingen. Voor het Vlaams Parlement daagde 6,47 procent van de Vlamingen niet op. Voor het Waals Parlement tekenden 13,19 procent van de Walen niet present.

Ook het aantal ongeldige en blanco stemmen stonden in verhouding met de opkomst. In de Vlaamse provincies met een iets lagere opkomst werd iets minder blanco of ongeldig gestemd. In de regionale parlementen hetzelfde beeld: voor het Waals Parlement werden 8,49 procent ongeldige of blanco stemmen geregistreerd. Dat is een pak meer dan de 4,7 procent voor het Vlaams Parlement.

- Ik begrijp de mensen, gewoonweg omdat de overeenkomsten van de programma's te groot was en de verschillen te klein. Bovendien waren er weinig kandidaten met ietwat charisma of geloofwaardigheid. Ook in programma's zoals 'Eerste Keuze' spraken de voorzitters teveel naar de monden van de aanwezigen en vertelden dus wat men graag wilde horen...

- Volgens Bart De Wever is het nog veel te vroeg om nu al berekeningen te maken op het vlak van mogelijke coalities. "Politiek is wiskunde", bleef hij herhalen. Maar nu op televisie al zeggen welke opties er zijn, wilde hij toen niet. Daarvoor wil hij vanaf morgen eerst als informateur zijn werk kunnen doen.

Meermaals liet hij vallen dat hij graag premier wil worden van een miniregering of minikabinet dat de begroting op orde zet en intussen een staatshervorming voorbereidt. Nu de kaarten zijn geschud en N-VA als winnaar van de verkiezingen uit de bus kwam, zal dit idee hoogstwaarschijnlijk dieper worden uitgewerkt...

- Melissa Depraetere van Vooruit: "Als de inhoud goed zit, dan is het voor ons denkbaar zonder PS. De analyses over de PS in Wallonië moeten gemaakt worden. De MR staat op forse winst, terwijl ze net heel veel op koopkracht hebben tegengehouden. Daar maak ik me zorgen over. Wat er gebeurt is met Paul Magnette? Over die verschuiving moeten we het morgen hebben. Dat is de verrassing van de verkiezingen." De PS loslaten?... "Wij hebben ooit apart bestuurd, maar de voorkeur blijft om het samen te doen. Dan kunnen we meer wegen op de pensioenen, de koopkracht, de zorg."

- Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter reageerde kort bij VRT NWS op de eerste kiesresultaten, die – zeker op Vlaams niveau – positief waren voor zijn partij. Hij meende dat er een meerderheid in zit voor Vlaams Belang en N-VA. Alle stemmen waren toen nog niet geteld. "Het is veel te vroeg om conclusies te trekken, laten we dat vooral niet doen", zei Dewinter, die zelf lijstduwer was op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement. "Maar de trend is gezet en de balkjes gaan de juiste richting uit. Er is sprake van een gunstige evolutie. Vlaams Belang zal waarschijnlijk de grootste worden in het Vlaams Parlement en misschien zit er een meerderheid in met de N-VA, zo ziet het er toch naar uit. Dat betekent dat we samen een Vlaamse regering kunnen vormen. We moeten de wil van de kiezer respecteren."

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet tijdens de campagne nochtans horen dat een coalitie met Vlaams Belang geen optie was. "Bart De Wever zou zich wat bescheidener moeten opstellen en respect moeten hebben voor de wil van de kiezer", zei Dewinter daarover. "Niet Bart De Wever beslist, maar de kiezer beslist. Dat moeten we op een verkiezingsdag meer dan ooit beklemtonen. Het is het volk dat aan zet is en zelfs Bart De Wever kan daar niets aan veranderen."

- Tom Ongena van Open VLD zei: "We gaan in de oppositie zitten. We hebben voor de verkiezingen gezegd dat als we een slecht resultaat halen, dat we in de oppositie gaan zetelen. We moesten minstens tien procent hebben en dat hebben we niet. We hebben geen mandaat gekregen van de kiezer." Ondertussen is hij wel als voorzitter opgestapt.

- Gisteren, rond 17u59; zei Herman De Croo, de vader van premier Alexander De Croo "Het zijn geen gunstige cijfers", over de eerste resultaten. Hij vond het eigenaardig dat de bekendheid en het werk van zijn zoon van de voorbije jaren op het eerste gezicht niet werden weerspiegeld in de resultaten van alle partijgeledingen. "We gaan onze principes blijven verdedigen. Voor één slechte oogst breekt de boer nooit zijn schuur af," klonk het nog.

- "Ik denk dat de kiezer de verleiding ingezet heeft", zei Van Grieken over het overtuigen van De Wever om samen een regering te vormen. "Democratie is dat je het signaal van de kiezer niet negeert. Ik wacht op de uitnodiging. Ik kan er ook niet aan doen dat we samen 48 procent hebben. Dat signaal kan je niet negeren. Ik wacht. Ik kom langs als iemand me uitnodigt."

- Bart De Wever over samenwerking met Vlaams Belang: "Ik heb niet de gewoonte op verkiezingsavond mijn woord in te trekken", maar als informateur zal hij wel iedereen uitnodigen. "Sociaal-economisch was het te links voor de Vlaming en te laks. Dat heeft de kiezer duidelijk gemaakt. Maar morgen zeggen als informateur: ik vergeet dat allemaal? De democratie heeft haar rechten. En ik ga die gesprekken in alle ernst voeren. Je moet begrijpen dat ik duidelijk heb gezegd wat ik als partijvoorzitter wel of niet zou doen. Het zou nogal kras zijn om nu te zeggen: ik doe wat ik wil. Dat gaat niet", zei hij over die samenwerking met Van Grieken en Vlaams Belang.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht