ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Croo reikte N-VA-voorzitter De Wever de hand…

“Laat ons de centrumrechtse krachten verenigen,” zei De Croo.
door Tsenne Kikke - zondag 26 mei 2024 18:52

Premier Alexander De Croo (Open Vld) riep N-VA-voorzitter Bart De Wever op de “centrumrechtse krachten in Vlaanderen en Wallonië te bundelen en samen een regering te vormen”, maar dan zonder staatshervorming. Dat bleek tijdens ‘Het duel’ bij VTM Nieuws. De Wever wil “de dag na de verkiezingen” een minikabinet uit de grond stampen, maar is niet bereid om een staatshervorming in de frigo te steken.

Het was de eerste keer sinds hun passage in het VTM-programma ‘Het conclaaf’ dat De Wever en De Croo tegenover elkaar stonden. Daaruit bleek dat de relatie tussen de N-VA-voorzitter en de premier behoorlijk onderkoeld is. “Ik hoop dat we die pagina kunnen omdraaien”, zei De Croo daar nog over. De Wever lijkt daarin mee te willen gaan. “Het was geen gezellig gesprek, maar we moeten naar de toekomst kijken.”

Volgens De Croo kan dat een gemeenschappelijke toekomst worden. Tijdens ‘Het duel’ deed hij meermaals de oproep om na de verkiezingen van 9 juni een centrumrechtse regering te vormen op federaal niveau. “Laten we in Vlaanderen en Wallonië de centrumrechtse krachten verenigen”, zei de liberaal tegen de Vlaams-nationalist. “Maar dan moet jij stoppen met praten over een staatshervorming met de PS.”

Op basis van de Grote Peiling zou een federale regering met de liberalen van MR en Open Vld, N-VA en de centrumpartijen CD&V en Les Engagés echter negen zetels te kort komen voor een nipte meerderheid. Een regering zonder PS zou enkel mogelijk zijn als Vooruit haar grote Waalse broer loslaat.

De Croo wil samenwerken met De Wever om bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering in de tijd te beperken, maar niet om ons land verder op te splitsen. “U moet bereid zijn om de staatshervorming in de frigo te zetten”, klonk het scherp, maar daar kan volgens De Wever geen sprake van zijn.

“U bent toch echt een flip-flopper”, verweet de N-VA-voorzitter de premier na zijn betoog om samen te werken. “U hebt ooit gezegd dat ‘confederaal’ rijmt op liberaal (een uitspraak van De Croo toen hij nog voorzitter was van Open Vld in 2010). Ik ben niet zo flexibel. We hebben een grote structuurhervorming nodig”, aldus De Wever. De Croo lachte de steek van de N-VA-voorzitter weg en zette zijn uithaal weg als “oude koeien uit de gracht halen”.

Tijdens het debat tussen de twee vlogen de verwijten meermaals heen en weer. Volgens De Croo is De Wever bijvoorbeeld iemand die “wegloopt als er moeilijkheden zijn”, terwijl de N-VA-voorzitter de premier verweet om weg te lopen van de “grote hervormingen die ons land nodig heeft”.

Op het einde van ‘Het duel’ slaagden de twee er toch nog in om iets goeds over elkaar te zeggen. Volgens De Wever is De Croo “als een vis in het water” als hij zich op het internationale toneel begeeft (De Croo voegde er later wel aantoe dat hij zijn functie als premier verkiest boven een internationaal postje). En volgens de liberaal is de N-VA-voorzitter dan weer goed in “politieke analyses” maken.

Opvallend was nog de de uitval van de premier naar de Vlaamse regering, of meer bepaald naar N-VA-ministers Zuhal Demir en Ben Weyts. Zij waren bevoegd voor Leefmilieu en Onderwijs – “de twee domeinen waar zich de grootste problemen afspelen”, aldus De Croo. “U had moeten leiding nemen en ze bij de les houden. U hebt Ben Weyts en Zuhal Demir laten doen en daar betalen we de gevolgen van.”

De Wever verweet De Croo daarop “een flip-flopper” te zijn – niet de enige keer in het debat overigens. “Ik heb nog nooit iemand een regering, waarin hij al twintig jaar zit, zo vakkundig in de grond horen boren”, hekelde De Wever. Hij verdedigde wél het bilan van de Vlaamse regering. “De tanker op onderwijs is aan het keren, op Welzijn ligt er nog een grote werf open.” Maar de N-VA-voorzitter is vooral tevreden dat de begroting op orde is. “De Vlaamse begroting op orde krijgen doe ik op een halve dag”, reageerde De Croo...

Bron: HLN

Over: Oude koeien uit de gracht halen... laugh

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht