ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

VS kwam zelf met voorstel voor resolutie die oproept tot staakt-het-vuren in Gaza

Een opvallende koerswijziging…
door Tsenne Kikke - donderdag 22 februari 2024 18:26

De Verenigde Staten hebben bij de VN-Veiligheidsraad een voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza ingediend. Het voorstel tekent de koerswijziging van de belangrijkste Israëlische bondgenoot, die maandenlang zijn veto uitsprak over vergelijkbare voorstellen.

De Verenigde Staten hebben zich al veel vaker uitgesproken voor een tijdelijke gevechtspauze om meer humanitaire hulp in de Gazastrook te krijgen, maar stemden in de Veiligheidsraad keer op keer tegen de voorstellen die op tafel lagen. Iedere formulering die in de buurt kwam van een staakt-het-vuren was voor het Witte Huis onacceptabel. Washington volgde de Israëlische logica dat een staakt-het-vuren Hamas de kans zou geven om te hergroeperen.

Nu zijn het juist de Verenigde Staten die met een voorstel komen mét daarin het ‘verboden woord’ zwart op wit: ‘ceasefire’. De concepttekst bevat verder een waarschuwing aan het adres van Israël om geen aanval uit te voeren op de stad Rafah, waar meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Ook roept het Hamas op om alle Israëlische gijzelaars (nog zo’n 130) vrij te laten.

Wel stemden de VS dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad nog tegen een voorstel van Algerije om op te roepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren”. De VS stemden dinsdag als enige lid tegen het Algerijnse voorstel, terwijl het Verenigd Koninkrijk zich onthield van stemming. Volgens de Amerikanen zou die formulering de lopende onderhandelingen over een wapenstilstand en de vrijlating van de Israëlische gijzelaars kunnen dwarsbomen. Het Amerikaanse voorstel riep daarom op tot een staakt-het-vuren “zo snel als praktisch mogelijk”.

Dreigende grondoperatie in Rafah

De VS, Qatar en Egypte onderhandelen al weken met Israël en Hamas in een poging een bestand van de grond te krijgen. Beide partijen willen praten, maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Maandag kwam de Israëlische oppositieleider Benny Gantz in zijn rol als lid van het Israëlische oorlogskabinet met een hard ultimatum aan Hamas: als alle resterende gijzelaars niet voor de start van de Ramadan, op 11 maart, vrij zijn, valt het leger Rafah binnen.

Die zuidelijke stad ligt bij de grens met Egypte en vormde lange tijd het laatst overgebleven veilige oord voor Palestijnse vluchtelingen. Meer dan een miljoen mannen, vrouwen en kinderen verblijven daar opeengepakt in tenten en andere geïmproviseerde schuilplaatsen en kunnen geen kant op. Dagelijks eisen Israëlische luchtaanvallen de levens van tientallen burgers in de overbevolkte stad. Volgens Israël zijn alleen Hamas-strijders doelwit in Rafah, “het laatste bolwerk van Hamas”.

Sinds de terreuractie van Hamas op 7 oktober, waarbij zo’n 1.200 Israëlische slachtoffers vielen, zijn bijna 30.000 Palestijnen in Gaza gedood. Met het oplopen van het dodental neemt de interne druk op de Amerikaanse regering toe om zich harder op te stellen tegenover Israël. Het gebrek aan daadkracht doet de populariteit van president Joe Biden geen goed, een groot probleem met oog op de aankomende Amerikaanse verkiezingen.

Resolutie lijkt dichtbij

Het Witte Huis maakt zich ernstige zorgen over de voorgenomen Israëlische aanval op Rafah, die volgens de VN tot een ‘ongekende catastrofe’ zal leiden. President Joe Biden spreekt zich wel steeds feller uit tegenover Israël, maar tot zijn grote frustratie lijkt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu daar niet van onder de indruk. Vorige week drong Biden telefonisch aan op een gevechtspauze en waarschuwde Netanyahu dat een grondoperatie in Rafah zonder duidelijk plan voor de evacuatie van de burgerbevolking onacceptabel is.

Het Amerikaanse voorstel wordt volgende week in de Veiligheidsraad bediscussieerd, waarna het mogelijk tot een stemming zal komen. Dan komt een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook ineens heel dichtbij en dat kan serieuze implicaties hebben voor Israël. Een resolutie van de VN-Veiligheidsraad is namelijk bindend, in tegenstelling tot die van de Algemene Vergadering.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht