ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Oekraïne-Rusland oorlog draait voornamelijk om enkele lappen grond…

Naar het wereldgebeuren kunnen we enkel en alleen kijken…
door Tsenne Kikke - maandag 15 januari 2024 18:08

En, in het Israëlisch-Palestijns conflict draait het eveneens over lappen grond. Na honderd dagen oorlog zijn er daar al minstens 30.000 doden gevallen en raakten meer dan 80.000 mensen gewond. De kans is groot dat op het einde Israël de Gaza bewoners voor een keuze zal plaatsen: het platgebombardeerde Gaza blijven bewonen - of, naar de westelijke Jordaanoever verhuizen. Maar, de lap grond die China opeist, wordt Taiwan genoemd.

Vicepresident Lai Ching-te, ook bekend als William Lai, is de winnaar van de Taiwanese presidentsverkiezingen. Zijn Democratische Progressieve Partij (DPP) wil Taiwan niet als een onderdeel van China zien. Hou Yu-ih van oppositiepartij Kwomintang (KMT), gaf al vrij snel zijn nederlaag toe en bood zijn nederige excuses aan omdat hij faalde doordat hij niet hard genoeg had gewerkt, zei hij.

Dezelfde DPP heeft eveneens de voorbije 8 jaar de president geleverd en stelde zich tegenover China onafhankelijk op. Het heeft dan wel de presidentsverkiezingen gewonnen, maar haar absolute meerderheid in het Taiwanese parlement is de partij kwijt. Het zal dus met de andere partijen moeten onderhandelen om maatregelen door te voeren. Om die andere partijen tegemoet te komen, beloofde Lai alvast dat hij "talent uit verschillende partijen" zal aanstellen en in zijn beleid telkens naar een consensus zal streven.

In een reactie op de verkiezingsuitslag waarschuwde Beijing opnieuw voor die zogenaamde 'onafhankelijkheid'. “We zullen ons krachtig verzetten tegen separatistische activiteiten die doelen op de onafhankelijkheid van Taiwan”, klonk het. “Ons standpunt rond de Taiwan-vraag en de nationale hereniging blijft consistent. Taiwan is China’s Taiwan.”

De Chinese regering beschouwt Taiwan nu eenmaal als een afvallige provincie die ze opnieuw wil inlijven. China heeft de formele contacten met de huidige regering opgeschort. In de aanloop naar de verkiezingen was er al in Peking te horen dat Taiwan de keuze had “tussen oorlog en vrede”. China zette Lai weg als een gevaarlijke separatist en onruststoker, en weigerde zijn verzoeken om in gesprek te gaan.

De vraag is hoezeer alles op de spits gedreven zal worden. Want, hoewel de DPP zich onafhankelijk opstelt tegenover China, pleit de partij niet voor volledige onafhankelijkheid, maar wil ze vasthouden aan het zogenoemde status quo. Dat houdt in dat Taiwan geen echte onafhankelijke staat wordt, maar ook geen deel uitmaakt van China en zichzelf bestuurt - en zichzelf in wezen als onafhankelijk beschouwt.

De Verenigde Staten feliciteerden Lai met zijn overwinning, maar benadrukten ook dat ze niet voor onafhankelijkheid van Taiwan zijn en de huidige status quo verdedigen

Hoewel Taiwan een eigen regering, leger, munt, paspoort en vliegtuigmaatschappij heeft, wordt het dus niet erkend door de Verenigde Naties als onafhankelijke staat. Taiwan ziet zichzelf nog altijd als het echte China, de officiële naam is overigens de 'Republiek China', maar voor de meeste landen kan er maar één China zijn, met name de Volksrepubliek China, geregeerd door de Communistische Partij.

Voor die tweespalt moeten we 75 jaar terug in de tijd. De Chinese Nationalistische Partij - of, Kwomintang - verloor toen de burgeroorlog van het communistische leger van Mao Zedong. Partij en bijhorend leger vluchtten toen naar Taiwan.

Kwomintang-leider Chiang Kai-shek installeerde op het eiland een regime met fascistische trekjes. De repressie duurde tot eind jaren 80. Sinds de jaren 90 is Taiwan geëvolueerd naar de volwaardige democratie die het vandaag is en telt nu zo'n 23 miljoen inwoners.

De Kwomintang droomde er destijds van om vanuit Taiwan het Chinese vasteland opnieuw te veroveren en de communisten van de macht te verdrijven. 75 jaar communistisch bestuur heeft geleerd dat zoiets vandaag de dag onrealistisch is. Intussen is Taiwan meer en meer geëvolueerd naar een in wezen onafhankelijk land met een eigen Taiwanese identiteit. Nu is het enkel hopen dat China het geduld niet al te snel verliest...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht