ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hamas kwam met een voorstel af om de oorlog te beëindigen…

…maar Israël sprak van onrealistische eisen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 maart 2024 5:17

Hamas heeft donderdag een staakt-het-vuren-voorstel ingediend. Het plan werd overgemaakt aan Egypte en Qatar, die de VS op de hoogte zullen stellen. In het voorstel zou opgenomen zijn dat het Israëlische leger zich in eerste instantie uit de drukbevolkte gebieden en de steden van Gaza moet terugtrekken, waarna de ontheemden kunnen terugkeren. Maar er werd ook op gevangenen en gijzelaars  gefocust.

Hamas spreekt in het voorstel over de vrijlating van Israëlische gijzelaars in ruil voor de vrijheid van Palestijnse gevangenen, van wie er 100 een levenslange gevangenisstraf uitzitten. Hamas zei dat de eerste vrijlating van Israëli’s vrouwen, kinderen, ouderen en zieke gijzelaars zou omvatten in ruil voor de vrijlating van 700 à 1.000 Palestijnse gevangenen. Daarbij zou ook de vrijlating van Israëlische vrouwelijke rekruten horen. In een tweede fase zouden alle gevangenen aan beide kanten vrijgelaten worden, en zou er een datum komen voor een permanent staakt-het-vuren na de uitwisseling van de eerste gijzelaars en gevangenen. De alomvattende visie is eveneens  gebaseerd op het stoppen van de Israëlische agressie tegen Palestijnen en het bieden van hulp en bijstand.

“Onrealistisch”

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet donderdagavond al weten dat Hamas zich vasthoudt aan onrealistische eisen. Volgens een verklaring van zijn kabinet zou er gisteren aan het oorlogskabinet en het uitgebreide veiligheidskabinet een update over de kwestie zijn voorgelegd.

De Israëlische openbare omroep 'Kan' had donderdag nog op gezag van een anonieme bron gesproken van een positieve stap en redelijke eisen. Volgens de bron zou het document kunnen leiden tot een akkoord. “Een akkoord zal afhangen van het Israëlische standpunt en de mate van druk die de VS zullen uitoefenen op Benjamin Netanyahu en zijn regering”, aldus de bron.

Volgens Netanyahu voerde Qatar dan weer druk uit tegenover Hamas. Doha zou er volgens zijn kabinet mee gedreigd hebben om leden van Hamas het land uit te zetten en hen geen geld meer te geven als ze geen toegevingen doen tijdens de onderhandelingen. Deze beweringen konden niet onafhankelijk worden gecontroleerd.

Oorlog beëindigen

Egypte, Qatar en de VS proberen een langer staakt-het-vuren af te dwingen, in ruil voor een gefaseerde vrijlating van de Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Hamas zei dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren de afgelopen weken waren mislukt doordat Netanyahu hun eisen had afgewezen, waaronder een permanent staakt-het-vuren, Israëlische terugtrekking uit de strook, de terugkeer van de ontheemden in het zuiden van de enclave naar het centrum en het noorden, en het opvoeren van de hulp zonder beperkingen.

In februari ontving Hamas al een ontwerpvoorstel dat voortvloeide uit besprekingen in Parijs. Daarin werd een pauze van 40 dagen in alle militaire operaties voorgesteld en de uitwisseling van Palestijnse gevangenen voor Israëlische gijzelaars in een verhouding van 10 tegen 1 - een vergelijkbare verhouding als het nieuwe wapenstilstandsvoorstel.

Israël verwierp dat ontwerpvoorstel, omdat het naar eigen zeggen de oorlog niet wil beëindigen voordat het Hamas heeft vernietigd. Hamas daarentegen staat er op dat zo’n wapenstilstandsovereenkomst de oorlog beëindigt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht