ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat zou die steen in de hal nu eigenlijk waard zijn?…

Een stuk marmer in een muur blijkt historisch artefact dat uit Pompeï gestolen werd.
door Tsenne Kikke - donderdag 14 december 2023 20:27

In een woning in Herzele is een bijzondere marmeren steen van bijna 2.000 jaar oud ontdekt, die al meer dan 50 jaar in de muur van een huis gemetseld zit. De eigenaar ervan had het jaren geleden als souvenir gekocht tijdens zijn reis naar Pompeï.

Het verhaal begint ergens in de jaren 70. Geert De Temmerman is als kind met zijn ouders op reis in Italië. Na een bezoek aan Pompeï wordt de vader van Geert benaderd door een man die hem een souvenir wil verkopen. Hij gaat in op het voorstel en koopt voor heel wat lire een stuk marmer. De verkoper gaat er snel vandoor en de familie De Temmerman neemt het stuk naar eigen zeggen nietsvermoedend mee naar België.

Terug thuis besluit de familie het souvenir in te metselen in een muur van hun huis. Daar hangt het meer dan 50 jaar, zonder dat iemand er nog veel aandacht aan besteedt. Tot het huis eerder dit jaar te koop wordt gezet. De vader van Geert, die intussen 85 jaar is, verhuist naar een appartement, en uit nieuwsgierigheid besluit Geert om toch eens te checken of het stuk marmer iets waard zou zijn.

Geert neemt contact op met het Gallo-Romeins museum in Tongeren. “Het museum heeft twee mannen gestuurd om eens een kijkje te nemen, en die mensen vielen bijna achterover”, vertelde Geert.

Wat blijkt? Het stuk marmer dat al die jaren in de muur zat, is een historisch artefact uit de archeologische site van Pompeï en bijna 2.000 jaar oud. Meer nog, het stuk was al zo’n 50 jaar spoorloos verdwenen en experts uit Pompeï zouden er al die tijd naar op zoek zijn geweest.

Aardbeving uit 62 na Christus

 “Er is redelijk wat geweten over de manier waarop het stuk indertijd gestolen is”, zei Bart Demarsin van het Gallo-Romeins museum. Hij is een van de mensen die de steen in Herzele is gaan bezichtigen, en twijfelt er niet aan dat het stuk echt is. “Het komt zeer goed overeen met het originele stuk dat we herkennen van de foto’s.”

Op de bewuste marmeren steen staat een tafereel van de aardbeving in Pompeï in 62 na Christus. “Dat stuk komt overeen met een gelijkaardig stuk, waar ook gebouwen op zijn afgebeeld die tijdens die aardbeving zijn ingestort”, weet Demarsin. De stukken komen origineel uit een woning van een rijke Romeinse bankier, in het centrum van Pompeï.

Beide stukken werden indertijd uit de woning gehaald, en stonden al heel lang op de site tentoongesteld. Het eerste stuk is vandaag nog altijd te bezichtigen in het museum van Pompeï, het andere is in de jaren 70 gestolen, en nu dus opgedoken in het huis in Herzele.

Parket opent onderzoek

Meteen na de vondst stond de gerechtelijke politie voor de deur van Geert om na te gaan hoe het stuk daar is terechtgekomen. Ook de directeur van het archeologisch park in Pompeï is op de hoogte gebracht.

Demarsin verwacht dat er snel een delegatie uit Pompeï naar België zal afzakken om het stuk met eigen ogen te bekijken en te bevestigen of het inderdaad om de originele marmeren steen gaat. Daarna zal het waarschijnlijk teruggaan naar Pompeï, waar het volgens Bart Demarsin ook thuishoort.

Het parket van Limburg heeft een onderzoek geopend. Het is nog niet duidelijk of dat onderzoek ook zal leiden tot een vervolging, omdat het over feiten gaat van meer dan vijftig jaar geleden. "Door het onderzoek van het parket van Limburg is er een bewarend beslag gelegd op het object. Het onderzoek loopt nog en dat zal uitwijzen wat ermee moet gebeuren", klonk het bij het parket.

De familie De Temmerman hoopt misschien nog op een financiële compensatie, omdat ze het stuk zo lang hebben bewaard. “De gerechtelijke politie zei ons dat we misschien nog wel een compensatie kunnen krijgen, omdat het hier toch 50 jaar gehangen heeft zonder dat er iets aan gebeurde. Voor hetzelfde geld was het doorverkocht of kapot..."

Nawoord

Volgens mij is het een kopij - want, op 5/2/2015 was er op het internet het volgende te zien en lezen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht