ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook meer dan 2.000 jaar geleden voerde de mens oorlogen…

Archeologische vondsten doen ons aan eerdere tijden terugdenken…
door Tsenne Kikke - zondag 27 november 2022 4:34

Dit jaar deden archeologen, die in de oude Assyrische stad Nineveh werkten, die - tussen haakjes - door de Islamitische Staat was verwoest, een verbazingwekkende ontdekking, namelijk: een verzegelde poort die bij geen enkele eerdere opgraving of onderzoek van de site was gevonden.

Bij het voorzichtig openen van die poort zagen de archeologen een met stof beklede gang die in 2.634 jaar tijd niet was verstoord. De architectonische laag, die ze achter de verzegelde poort vonden, dateert van de inname van de stad door de Meden en Babyloniërs aan het eind van de ijzertijd van het Neo-Assyrische Rijk in de jaren 600 voor Christus. Hun ontdekking leverde dan ook mooie sculpturale kunstwerken op: afbeeldingen van militaire kampen en soldaten die de verovering van Mesopotamië door de Assyrische koning Sennacherib documenteren.

De helderheid en precisie laten een verandering zien in de Neo-Assyrische beeldhouwkunst, toen kunstenaars elke centimeter ruimte begonnen te gebruiken om landschappen, natuurlijke kenmerken op de achtergrond en de verschillende stammen die deel uitmaakten van de Assyrische keizerlijke bevolking af te beelden, niet alleen de Assyriërs zelf.

"Ze zijn beter dan die in het British Museum," zei Michael Danti, professor in de archeologie aan de Universiteit van Pennsylvania en lid van de opgravingen, verwijzend naar soortgelijke reliëfs die zijn gevonden bij opgravingen in Nineveh uit de 19e eeuw. "Ze tonen echt het hoogreliëf snijwerk, het detail van Sennacheribs sculpturen die toen revolutionair waren."

Toen restaurateurs en archeologen begonnen te graven, ontdekten ze dat de panelen met de beelden ooit ondersteboven waren gehaald en opnieuw gebruikt werden als bouwmateriaal. De panelen van ongeveer 5 bij 6,5 meter waren zijwaarts geplaatst tegen de lemen muren van de poort.

"Het is iets wat niemand van ons had verwacht," zei Ali Al-Jobouri, een gepensioneerde professor in de archeologie. "Als je zulke dingen ontdekt en je kunt ze met je hand aanraken, dan is dat iets heel spannends."

Irak was ooit de thuisbasis van enkele van 's werelds oudste steden en vroegste beschavingen, waaronder de Babyloniërs, de Sumeriërs en de Assyriërs. Rond 700 voor Christus maakte de Assyrische koning Sennacherib van Nineve zijn hoofdstad en bouwde de Mashkipoort - wat de 'Poort van God' betekent - om de ingang te bewaken.

Maar die poort was een van de vele historische monumenten die het slachtoffer werden van langdurige militaire conflicten en daden van cultureel vandalisme in het gebied. Ze werd in de jaren 1970 heropgebouwd, maar vervolgens  door ISIS-soldaten met een bulldozer opzettelijk vernietigd tijdens hun bezetting van Irak.

Toen het 'Iraq Heritage Stabilization Program', dat Michael Danti van de Universiteit van Pennsylvania leidt, begon te werken aan de wederopbouw van de poort, deden ze een ontdekking die hij omschreef als "zo zeldzaam, dat het onvoorstelbaar was."

Onder de ruïnes ervan lagen zeven marmeren platen met sierlijk beeldhouwwerk van Assyrische soldaten die pijlen afvuurden - en ook afbeeldingen van palmbomen, granaatappels en vijgen - allemaal afkomstig uit het paleis van Sennacherib. "We waren allemaal verbijsterd en vrijwel sprakeloos. Het was als een droom," zei Danti. "Niemand had voorspeld dat we reliëfs van Sennacherib zouden vinden in een stadspoort."

Dat weten we dan ook weeral.

Wat oorlogen betreft...

... schreven we al dat ze altijd hebben bestaan, en dat zullen blijven totdat de mensheid een Menswaardig bestaan begint te leiden door, bijvoorbeeld, het agressieve dierlijke in zichzelf te ontstijgen én een hoger bewustzijnsniveau nastreeft.

Dit houdt ook in, dat de kinderen van vandaag, opgevoed door mensen waarin de twee hogere bewustzijnsniveau's totaal ontbreken - eenmaal 'volwassen' - zich - dankzij nabootsing, opvoeding, onderwijs, conditioneringen, et cetera - eveneens op eenzelfde manier zullen gaan denken, voelen en gedragen.

Zo stelde ik reeds eerder de vraag hoeveel mensen jij kent die in vrede leven met hun partners, kinderen, familieleden, kennissen, vrienden, werkmakkers, buren, met de andere bewoners van het dorp, gemeente of stad, noem maar op. 'k Vrees dat je er niet méér dan de vijf vingers van één hand zult voor nodig hebben. En ja: natuurlijk mag jij jezelf eraan toevoegen.

Mensen zijn wat ze 'zijn' - of, niet 'zijn'... Meer kan je van hen niet verwachten.

100 jaar geleden zei Gurdjieff eens: "Everything is being done in the only way it can be done. If one thing could be different everything could be different. And then perhaps there would have been no war. Everything is dependent on everything else, everything is connected, nothing is separate. Therefore everything is going in the only way it can go. If people were different everything would be different. They are what they are, so everything is as it is."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht