ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Verloren gewaande tekening van Rubens aangekocht voor 307.400 euro

Het is te bewonderen in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 25 september 2021 19:33

Het armillarium in gebruik als een navigatie-instrument

In de 15e en 16e eeuw werd het navigatietoestel armillarium als een optisch navigatie-instrument gebruikt in de scheepvaart. Dit bijzondere instrument voor het bepalen van de geografische locatie en de tijd werd in die periode zo vaak gebruikt, dat het beeld van een armillarium is verwerkt in het wapen van Portugal en siert daarmee ook de nationale vlag. De gestileerde versie van het instrument is door het schild maar gedeeltelijk zichtbaar.

Volgens historici is het armillarium bedacht door de Griekse wiskundige, aardrijkskundige, astronoom en filosoof Eratosthenes in 255 v.Chr. De naam van dit navigatie-instrument is gevormd door het Latijnse woord armilla, hetgeen vertaald wordt betiteld als armband. In het oudst bekende model van het armillarium bevond zich een model van de aarde als middelpunt in het samenstel metalen ringen.

Later werd het model van de aarde vervangen door een model van de zon. Wetenschappers lieten zich vaak portretteren met een kleine uitvoering van een armillarium in de hand. Het effectief hanteren van een navigatie-instrument kan met ervaren vakmanschap.

Bron: www.optischefenomenen.nl

De Vlaamse Gemeenschap heeft een tekening van Peter Paul Rubens voor maar liefst 307.400 euro aangekocht en meteen erkend als Vlaams Topstuk. De tekening was indertijd bestemd voor een natuurkundeboek van drukkerij en uitgeverij Plantijn en Moretus en keert nu terug naar dezelfde plek: het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.

De tekening stelt een knielende geleerde voor zo'n armillarium, zijnde: een hemelglobe met metalen ringen, die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen. Een engeltje verlicht de bol met een toorts, en twee andere engeltjes bestuderen de schaduwen van de ringen op de grond. Dat is geen toeval: de tekening kwam als gedrukte illustratie in een boek over optica, waarin allerlei toepassingen van projecties in wetenschap en kunst worden toegelicht.

Peter Paul Rubens tekende het tafereel voor het zesdelige 'Opticorum liber sextus' ('Zes boeken over optica') van wiskundige en fysicus Franciscus Aguilonius, een jezuïet. Het boek werd in 1613 uitgegeven door de Antwerpse uitgever Christoffel Plantijn. Behalve de titelpagina ontwierp Rubens ook de titelvignetten voor de zes delen van het boek.

De Rubenstekening zat in de 18e-eeuwse privécollectie en bleef ook daarna binnen een familie, waardoor de buitenwereld niet van het bestaan op de hoogte was. Wetenschappers hadden het vermoeden dat de tekening verloren was gegaan. "Dat een dergelijke ongekende tekening van Rubens weer boven water komt, is een uitzonderlijke gebeurtenis. Al helemaal bijzonder is dat ze vanaf nu terug te bewonderen zal zijn in de drukkerij waar ze ooit voor bestemd was, " zei Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht