ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Belgische stront verkoopt goed

Wat is het verschil tussen Kunst, kunst, kitsch, rommel en uitwerpselen?
door Tsenne Kikke - vrijdag 21 november 2008 16:39

Wim Delvoye is een 43-jarige Vlaamse 'kunstenaar' uit Gent. Hij heeft een grote interesse in het banale, zoals excrementen en houdt van provoceren. Hij zet logica op zijn kop. Hij tracht een subtiel spel van betekenissen en associaties te spelen. Het varken bijvoorbeeld, is een schrander dier dat in oorsprong in het wild leefde. In onze tijd is het verworden tot een industrieel product, een bleekroze evenknie van de naakte blanke mens, een spreekwoordelijk boegbeeld van stompzinnigheid. Maar... hoe stompzinnig is Wim Delvoye's 'kunst'? In elk geval: het verkoopt goed.

Delvoye werd beroemd met zijn fameuze 'kakmachine' Cloaca. 'Cloaca' is Latijn voor WC. De strontmachine is twaalf meter lang en bestaat uit zes transparante laboratoriumkolven, die de functie van maag, alvleesklier en darmen stimuleren. De machine kan het spijsverteringsproces van mensen prima imiteren. Drie keer per dag kreeg de machine een goede maaltijd en een keer per dag produceerde het poep, die levensecht op mensenpoep leek. Wim Delvoye goot de drollen in polyester, en verkocht ze ter financiering van zijn project. Ze kostten zo'n 1.000 euro per stuk.






In 1992, bijvoobeeld, op 'Documenta IX' in Kassel toonde hij getatoeëerde varkens, die hij met assistentie van een dierenarts onder narcose behandelde. De getatoeëerde varkens transformeerden zich alzo tot kunstwerk met een toegevoegd copyright. Het slachten ervan was dus niet toegestaan en strafbaar. De kunstenaar stelde hoge eisen aan de omstandigheden waaronder de varkens tentoongesteld worden. Zo is er onder meer gezorgd voor ruim voldoende plaats, een gezellig nachtverblijf en zelfs een gezelschapsvarken, dat overigens niet getatoeëerd was.

In 2003 verhinderde Gaia dat de kunstenaar 23 varkens tatoeërde voor de poëziezomer in Watou.



Op 22 September 2008 kocht Delvoye het Kasteel Corroy-le-Château uit 1270 in een openbare veiling. Hij betaalde er maar liefst 3,3 miljoen euro voor. Het familiekasteel moest verkocht worden omwille van een familieruzie. Maar door de verkoop aan een Vlaming voelde Markies Olivier de Trazegnies zich vernederd. Delvoye wil in het kasteel een museum voor hedendaagse kunst inrichten. Zijn eigen werk zou tentoongesteld worden, maar ook dat van bevriende kunstenaars. Een openingsdatum werd nog niet bekend gemaakt.



Het kasteel van Corroy werd gebouwd rond 1270 door de Graaf van Vianden. Het is een uniek voorbeeld van de architectuur van de 13de eeuw. Het heeft een ophaalbrug, slotgrachten, een stenen binnenkoer, een ommuring en een middeleeuwse toren. Het kasteel heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, waarvan 3.000 vierkante meter volledig gerestaureerd en bewoonbaar is. De eigendom is omgeven door bos, weiden en gronden voor in totaal meer dan 12 hectare.

En allemaal dankzij het verkopen van stront ...?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht