ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook bij de Dassanech is er soms veel koeienstront aan de knikker

De Dassanech, een etnische groep in Ethiopië, houden op hun manier rituelen met de uitwerpselen van runderen.
door Tsenne Kikke - woensdag 27 mei 2020 18:34

Ondanks het feit dat we in de 21ste eeuw leven, zijn er wereldwijd nog immer gemeenschappen die de meest primitieve rituelen in ere houden. In India, bijvoorbeeld, tref je plaatsen aan waar mensen hun baby's en kleine kinderen in koeienstront werpen, maar ook volwassenen nemen deel aan koeienstrontrituelen. Hopelijk dragen ze vandaag de dag een mondmasker... :-)

Nu is het een feit, dat het koeiendrekritueel ook in andere delen van de wereld wordt gepraktiseerd, zoals in Ethiopië, bijvoorbeeld. Daar bevindt zich de Dassanech, een etnische groep, waarvan er iets van een 50.000 bestaan. Tegenwoordig bevinden de meeste Dassanech zich langs de Omo-rivier en het Turkana meer.

Wel steekt het ritueel iets anders in elkaar, omdat ze niet met de uitwerpselen van levende dieren werken, wel van gedode.

Van oudsher was hun vee zeer belangrijk: hun geiten en runderen voorzien hen van melk, bloed en huiden om een dak, slaapmatten, kleren of schoenen van te maken. Ze wonen in armzalige hutten, en als je er één van betreedt, zal je zien dat er op de grond een koeienhuid ligt, dat er hier en daar misschien enkele kalebassen liggen, en er verder niets anders in te zien is. Deurwaarders zullen er dus niet al teveel kunnen ophalen.

De Dassanech vrouwen lopen er met een naakt bovenlijf rond, dragen een geplooide koeienhuidrok, kettingen en armbanden, en meestal worden zij rond 17-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. Ook hebben ze de meest fascinerende versieringen in het haar, die - behalve uit kroonkurken en patroonhulzen - ook uit horlogebandjes, sleutels, deksels van blikjes, plastic doppen en veren kunnen bestaan. De mannen dragen meestal een doek om hun taille en huwen rond hun 20ste jaar.

Het ritueel waarover we het nu hebben, bestaat uit zichzelf insmeren met koeienstront dat mestvers uit de maag en de ingewanden van geslachte runderen werd gehaald. Nadat iedereen zich goed heeft ingesmeerd, zitten ze rondom een barbecue. De gewoonte om zich van boven tot onder in te smeren, heeft maar één doel, zijnde: respect betonen voor de veestapel waarvan ze afhankelijk zijn.

Normaliter zijn koeien aldaar véél te waardevol om geslacht te worden, maar wegens de voedselschaarste hebben ze soms geen andere keuze. Bovendien zijn koeien belangrijke handelswaar. Bijvoorbeeld: indien een man een vrouw wenst te huwen, moet hij aan haar familieleden 10 koeien afstaan. Een reden temeer dus om ervoor te zorgen dat koeien zolang mogelijk in leven blijven.

In elk geval zijn de krijgers heel fier als ze met die maaginhoud zijn overdekt. Sommigen onder hen dragen een struisvogelveer op hun schedel - hetgeen betekent, dat ze ofwel een wild dier hebben gedood, of een vijandelijke mens.

Met deze laatste wordt een lid van de Turkana bedoeld; een naburige stam, waarmee ze al eeuwen in de clinch liggen. De strijd tussen deze twee stammen gaat voornamelijk over toegang tot water en grasland.

Bekijk de prachtige foto's, afkomstig van beroepsfotograaf Eric Lafforgue.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht