ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Mystieke Marmeren Bol van Helios

Indien je ooit het Acropolis museum in Athene bezoekt, moet je eventjes bij de Mystieke Bol van Helios stilstaan.
door Tsenne Kikke - maandag 7 mei 2018 20:39

Indien we naar het bewustzijnsniveau van de huidige mensheid in haar geheel kijken, stellen we vast dat er in de laatste 5.000-tal jaren - qua niveau - weinig of niets is veranderd. Het is dan ook geen toeval dat er momenteel nog altijd meer dan 4.200 godsdiensten, gemeenschappen en sekten bestaan. Wel werd alles mettertijd in andere verpakkingen gepresenteerd, maar de inhouden blijven dezelfde - dit, ondanks het feit dat de meesten onder ons, naar school zijn geweest, kunnen lezen en schrijven, en misschien over een IQ van minstens rond de 100 beschikken.

Ook in de Oudheid werden goden dus geschapen naar het beeld en gelijkenis van de mens. Zo speelden de sterren, Selene (de Maan) en Helios (de Zon) een speciale rol voor het ordenen van Tijd, in de geloofsovertuigingen van mensen, en om de plaats van de mensheid in het universum ietwat beter te kunnen begrijpen. De Oude Grieken gaven - net als de Assyriërs, Babyloniërs, Egyptenaren, en zo meer - menselijke vormen aan hemellichamen, en beeldden hun dagelijkse gang boven de Aarde uit in strijdwagens, of op paarden.

Anderzijds mogen we de rol van symbolen niet onderschatten - want, voor sommige mensen zijn ze van onschatbare waarde, omdat ze in staat zijn om achter het symbool te kijken, in plaats van zichzelf er blind op te staren, en symbolen als werkelijkheden te vertalen.

Om die reden vinden we nog immer oeroude artefacten, waarvan we niet weten waarvoor ze indertijd dienden, en er dus naar geraden moet worden. Een voorbeeldje...

Indien je op de eerste verdieping - afdeling 'Athene & Rome' - van het Akropolis museum in Athene belandt, zal op een bepaald moment een grote bol jouw aandacht trekken.

Van deze mystieke bol, bedekt met vreemde symbolen, die onze verbeeldingswereld kunnen aanspreken, wordt verondersteld te zijn gebruikt geweest in oude Griekse magische rituelen.

De grote marmeren bol werd in 1866 in het Theater van Dionysus gevonden, dat aan de voet van de beroemde Akropolis staat. Men neemt aan dat de vreemde bol ergens tussen de tweede en derde eeuw werd vervaardigd. Verder is er niet veel meer over bekend. Omdat het begraven lag in de buurt van het Theater van Dionysus - een plaats waar tweegevechten en verschillende sportevenementen werden gehouden - werd die bol misschien gebruikt in magische rituelen door degenen die hoopten te winnen, beweerden sommige auteurs.

Toegegeven: de gravures die de bol versieren, komen zowel mysterieus als mystiek over. De meesten zijn het erover eens dat de menselijke figuur een afbeelding is van Helios, de god van de zon. Hij zit bovenop een grote troon, met een zweep in de ene hand en drie aangestoken fakkels in de andere. Een groot beest rust aan de linkerzijde van zijn voeten (hond of salamander?), en aan de rechterzijde een dier, waarvan wordt gezegd dat het een leeuw of een hond is, en waarvan men denkt dat het een sterrenbeeld vertegenwoordigt.

Andere dierlijke en hemelse symbolen bedekken de rest van de bol. Scan de bol af, en je zult een hele mengeling van magische, alchemistische en astrale symbolen tegenkomen.

Maar, wordt er op die bol wel degelijk Helios afgebeeld? Amerikanen, bijvoorbeeld, zien er eerder het Vrijheidsbeeld in. De moeder van Frédéric Bartholdi, de ontwerper ervan, fungeerde in 1870 als model. Oorspronkelijk was dat standbeeld in de New York Bay bedoeld als reusachtige vuurtoren aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal, maar Egypte had er geen geld voor. Dus, qua symboliek - buiten de kroon die uit zeven punten bestaat, verwijzend naar de zeven continenten en zeeën - moet je er niet al teveel achter gaan zoeken.

Natuurlijk heeft de zevenpuntige kroon, die op het hoofd van het mysterieuze figuur staat, een totaal andere betekenis.

De Oude Grieken kenden dat Vrijheidsbeeld niet, dus: heeft het er niets mee te maken. Maar, nogmaals: werd er op die bol de mannelijke Helios afgebeeld? Want, velen zien er eerder een vrouw in - Athena of Persephone, bijvoorbeeld - anderen een hermafrodiet (de versmelting van Hermes + Aphrodite). Een vrouw, vooral omdat het onderlichaam bedekt is.

Terug naar het Vrijheidsbeeld...

Hoogstwaarschijnlijk kwam de inspiratie van de 33 meter hoge Kolossus van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Hoe dat beeld eruitzag blijft giswerk: er zijn geen afbeeldingen van bewaard gebleven. Op Wikipedia lezen we daarover, dat men aanneemt dat het een bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios was, die door de Grieken vereerd werd en later werd gesynthetiseerd met Apollo, de god van licht. De Kolossus van Rhodos is alleen bekend uit antieke teksten. Er is geen archeologisch materiaal gevonden dat met zekerheid in verband kan gebracht worden met het beeld.

In elk geval: indien je ooit het Akropolis museum een bezoekje brengt, kan je die bol naar hartenlust van boven tot onder en van links naar rechts onderzoeken. Of: bekijk onderstaand filmpje en afbeeldingen... :-)

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht