ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat rechtvaardigt het doden, verwonden en ontvoeren van burgers en het afschieten van raketten?

… naar burgerdoelen? zei Antonio Guterres.
door Tsenne Kikke - vrijdag 27 oktober 2023 18:56

Het gezondheidsministerie van Gaza heeft een document van 212 pagina's gepubliceerd waarin de namen en identificatienummers van 7.028 Palestijnen staan die gedood zouden zijn tijdens de Israëlische bombardementen. En, sommigen reporters beseffen ten lijve wat de overblijvende vrienden, kennissen en familieleden moeten verwerken...

Wael Al-Dahdouh, bijvoorbeeld, de chef van het Gaza-bureau van de Arabische nieuwszender Al Jazeera verloor zelf minstens vier familieleden bij een Israëlische luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Nuseirat. Het gaat om zijn vrouw, dochter, zoon en kleinzoon. Eerder die dag had hij nog verslag uitgebracht over die aanval. Hij wist niet dat zijn familie daarbij ook getroffen was....

Ontslag geëist

Israël eiste het vertrek van de 74-jarige Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij zei tijdens een zitting van de Veiligheidsraad dat de aanval van Hamas afschuwelijk was, maar niet zomaar uit het niets was gekomen

"De moordende bombardementen op Gaza en de nu al wekenlang aanhoudende blokkade moeten stoppen," vond hij en,  noemde ze tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad “een collectieve bestraffing van het hele Palestijnse volk”. Dat is een heel andere lezing dan die van de Israëlische overheid, die de bombardementen consequent omschrijft als “aanvallen op commando- en controlecentra, waaronder ziekenhuizen, tunnels en andere schuilplaatsen voor Hamas-terroristen en commandanten”.

Voor VN-baas Guterres was het anderzijds duidelijk dat die moordende bombardementen op Gaza “schendingen van de mensenrechten” zijn. “Laat mij duidelijk zijn: Geen enkele partij in een gewapend conflict staat verheven boven de internationale mensenrechten. De aanhoudende bombardementen door het Israëlische leger, het aantal burgerslachtoffers en de complete vernietiging van hele woonwijken blijven voortgaan en dat is bijzonder alarmerend.”

Voor Guterres moet er onmiddellijk een humanitair staakt-het-vuren komen. “Om een einde te maken aan het verschrikkelijke lijden, om het makkelijker te maken hulpgoederen aan te voeren en om de vrijlating van de gijzelaars makkelijker te maken.”

Guterres raakte een nog gevoeligere snaar toen hij verwees naar de moordpartij op 7 oktober, de dag waarop duizenden Hamas-strijders uitbraken uit de hermetisch afgesloten Gazastrook. Ze vermoordden 1.400 Israëli’s in de grensregio en ontvoerden meer dan 220 burgers naar de Gazastrook, waar die nog altijd gevangenzitten. Guterres noemde de aanval afschuwelijk. “Niets kan het bewust doden, verwonden en ontvoeren van burgers en het afschieten van raketten naar burgerdoelen rechtvaardigen. Alle gijzelaars moeten menselijk behandeld worden en meteen vrijgelaten worden, zonder voorwaarden.”

Maar hij voegde eraan toe dat die aanval niet gezien mag worden als een geïsoleerde moordpartij. “Het Palestijnse volk is al 56 jaar onderworpen aan een verstikkende bezetting. De Palestijnen hebben moeten toekijken hoe hun land systematisch werd ingenomen door nederzettingen. Hun economie is onderdrukt, hun mensen zijn verdreven en hun huizen verwoest. Hun hoop op een politieke oplossing voor dat lot verdween.”

Het was kritiek die ze in Israël niet pikyen. De Israëlische gezant bij de VN, Gilad Erdan, riep Guterres op om meteen op te stappen. Hij zou de greep op de realiteit volledig kwijt zijn. “Zijn uitspraken zijn een rechtvaardiging van terreur en moord. Het is intriest dat zo iemand aan het hoofd staat van een organisatie die ontstond na de Holocaust.”

Een geplande ontmoeting tussen Guterres en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken is ondertussen ook al afgeblazen. En Israël kondigde aan visa te weigeren aan VN-medewerkers. “Het is tijd om hen een lesje te leren”, klonk het aan Israëlische kant.

Israël lijkt ondertussen totaal niet van plan de aanvallen op Gaza te verminderen. Premier Bibi Netanyahu zei in een speech tegenover gevechtstroepen zelfs uitdrukkelijk dat de volgende fase in de oorlog – de inval in Gaza en de grondoorlog – nakende is: “We hebben maar één missie: Hamas vermorzelen”.

Reactie uit Jordanië

In een exclusief interview met de Amerikaanse zender CNN haalde de Koningin van Jordanië eveneens uit naar de westerse leiders aangaande de Israël-Hamas oorlog...

“De mensen in het hele Midden-Oosten, ook in Jordanië, zijn gewoon geschokt en teleurgesteld door de reactie van de wereld op deze catastrofe die zich voltrekt. De afgelopen weken hebben we gezien dat de wereld met twee maten meet. Toen 7 oktober gebeurde, stond de wereld onmiddellijk en ondubbelzinnig achter Israël en zijn recht om zich te verdedigen, en veroordeelde de wereld de aanval die plaatsvond..., maar wat we de laatste paar weken zien, is stilte in de wereld."

“Dit is de eerste keer in de moderne geschiedenis dat er zulk menselijk lijden is en de wereld niet eens oproept tot een staakt-het-vuren”, voegde koningin Rania eraan toe. “De stilte is dus oorverdovend - en voor velen in onze regio maakt het de Westerse wereld medeplichtig. Krijgen we te horen dat het verkeerd is om een familie, een hele familie, onder schot te houden, maar dat het oké is om ze dood te schieten? Ik bedoel, er is hier duidelijk sprake van dubbele standaarden. Het is gewoon schokkend voor de Arabische wereld.”

“Als een moeder hebben we Palestijnse moeders gezien die de namen van hun kinderen op hun handen moesten schrijven - omdat de kans zo groot is dat ze worden doodgeschoten, dat hun lichamen in lijken veranderen”, zei Rania. “Ik wil de wereld eraan herinneren dat Palestijnse moeders net zoveel van hun kinderen houden als elke andere moeder ter wereld.”

Jordanië en Egypte hebben hun bezorgdheid al geuit over het feit dat miljoenen Palestijnen uiteindelijk uit Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever zullen worden verdreven. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwde vorige week dat er een rode lijn zou worden overschreden wanneer die Palestijnen naar zijn land zouden komen. Jordanië en Egypte zullen dan ook geen vluchtelingen uit Gaza accepteren, klonk het.

Koningin Rania reageerde op de uitspraken van haar man door te zeggen dat de mensen in Gaza voor twee keuzes staan. “In wezen krijgen ze de keuze tussen verdrijving of uitroeiing, tussen etnische zuivering en genocide. En geen enkel volk zou zo’n keuze moeten krijgen. Het volk van Palestina en het volk van Gaza zou niet gedwongen moeten worden om weer verplaatst te worden,” zei ze.

De koningin benadrukte dat het conflict in het Midden-Oosten niet begon op 7 oktober, toen Hamas Israël aanviel. “De meeste media verslaan het verhaal onder de titel ‘Israël in oorlog’. Maar voor veel Palestijnen aan de andere kant van de afscheidingsmuur, aan de andere kant van het prikkeldraad, is de oorlog nooit weggeweest. Dit is een 75 jaar oud verhaal, een verhaal van overweldigende dood en ontheemding voor het Palestijnse volk. Het is een verhaal van een bezetting onder apartheidsregime, dat land bezet, dat huizen sloopt, land in beslag neemt, militaire invallen, nachtelijke invallen.”

Een tweestatenoplossing om een vrij, soeverein en onafhankelijk Palestina te vestigen is de enige weg naar vrede in de regio, zei Rania. “Er kan nooit tot een oplossing gekomen worden behalve rond de onderhandelingstafel. Er is maar één weg hiernaartoe, en dat is een vrije, soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat, die zij aan zij leeft, in vrede en veiligheid, met de staat Israël.”

België

Ook vanuit België kwam er al een beetje reactie dat ons kunnen doen nadenken. Zo zei Jean-Marie Dedecker: “Ik begrijp niet dat een volk dat zelf het slachtoffer is geweest van pogroms en in getto’s heeft gezeten nu een vrijbrief zou krijgen om mensen uit te hongeren, ziekenhuizen te bombarderen en een heel volk te treffen.”

Maar ja..., de joodse gemeenschap in Antwerpen heeft veel zeggenschap....

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht