ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hamas opende een ongekende aanval op Israël…

Israël wordt met de gevolgen geconfronteerd waarvan het zelf de oorzaak is.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 oktober 2023 17:12

Het hing al jarenlang in de lucht, dus moest het er weleens ooit van komen...

Wel heb ik het nu niet over Noord-Korea versus Zuid-Korea, noch over China versus Taiwan of Japan, en ook niet over Turkije versus Griekenland, en zo meer.

Maar, volgens Mohammed Deif, de militaire leider van de Palestijnse beweging, heeft de islamistische organisatie Hamas vanmorgen een totaal onverwachte militaire operatie tegen Israël opgestart. Hoe goed die was voorbereid en hoe succesvol die zal zijn, moeten we nog even afwachten. "Dit is de dag van de grote strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen," zei hij, en voegde eraan toe dat er wel 5.000 raketten werden afgevuurd.

Hamas sprak van ‘Operatie al-Aqsa storm’. Vanuit de Gazastrook werden die raketten op Israël afgevuurd. Volgens het Israëlische leger waren er ook verschillende gewapende Palestijnen vanuit de Gazastrook het Israëlische grondgebied binnengedrongen. De inwoners van de gebieden rond de Gazastrook werden dan ook opgeroepen om thuis te blijven.

Volgens persbureau Reuters hebben strijders van de paramilitaire groepering Islamitische Jihadbeweging zich bij de aanval van Hamas gevoegd. Dat is een groepering die gesteund wordt door Iran, maar ideologisch op veel punten niet ver van Hamas af staat. Zo wil Islamitische Jihad net als Hamas een volledig Palestijnse staat stichten.

Een adviseur van Irans Opperste Leider Ali Khamenei feleciteerde Palestijnse strijders met de grootste aanval op Israël in jaren. "We zullen de Palestijnse strijders steunen tot de bevrijding van Palestina en Jeruzalem", stelde adviseur Rahim Safavi volgens de Iraanse nieuwsorganisatie ISNA.

Ook de Libanese strijdersgroep Hezbollah reageerde positief op de aanval. Hezbollah noemt de aanval "een krachtige reactie op Israëls voortdurende bezetting en een boodschap aan zij die streven naar normalisatie met Israël". De groep, die op de terreurlijst staat van de EU en Amerika, zei in contact te staan met de Palestijnse leiding over de ontwikkelingen.

Eigenaardig genoeg deelde Hamas een opvallende promovideo van de 'speciale operatie'...

Het tegenoffensief van het Israëlische leger werd intussen 'Iron Swords' (IJzeren Zwaarden) gedoopt. Het Israëlische leger zei dat het voor een oorlog klaar stond en de minister van Defensie keurde het oproepen van honderdduizenden reservisten goed. "De Israëlische strijdkrachten zullen Israëlische burgers beschermen en de terreurorganisatie Hamas zal een hoge prijs betalen voor zijn acties," klonk het.

De grote aanval, die nota bene 50 jaar na de start van de Jom Kippoer-oorlog plaatsvindt, kwam als een verrassing. De voorbije dagen waren er wel opnieuw berichten over een achteruitgang van de situatie in de Palestijnse gebieden. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn sinds donderdag vier Palestijnen gedood bij eigen aanvallen of bij confrontaties met het leger. De militaire leider van Hamas zei toen om “een einde te willen maken aan de Israëlische misdaden”.

Midden-Oosten correspondent Olaf Koens verwacht dat de inval van Hamas 'de bloedigste in twintig jaar' zal zijn. "Er circuleren beelden van de lichamen van doodgeschoten Israëlische soldaten die ook zijn meegenomen naar Gaza."

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant beweerde in een reactie dat Hamas een ernstige fout had gemaakt door die aanval op Israël te openen. "De staat Israël zal deze oorlog winnen."

Volgens Israëlische media hebben de militanten van Hamas inmiddels verschillende Israëlische steden en dorpen onder controle. Channel 13, een Israëlische televisiezender, meldde dat Hamas onder meer Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza en Magen in handen heeft. Deze plaatsen liggen dichtbij de Gazastrook.

Volgens de Israëlische politie zijn er momenteel naar schatting ongeveer zestig Palestijnse militanten in Israël aan het vechten. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz op basis van informatie van de politie. Op veertien locaties zouden Israëlische veiligheidstroepen in gevecht zijn met militanten uit de Gazastrook. Zowel in de Gazastrook als op de Westelijke Jordaanoever kwamen Palestijnen samen om de aanvallen toe te juichen.

Al minstens 740 mensen zijn gewond geraakt en al zeker 40 Israëli's gedood, meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, en mensen werden opgeroepen om in ziekenhuizen bloed te doneren.

Palestijnse militanten zouden bij hun verrassingsaanval ook een 50-tal wat gijzelaars naar Gaza hebben ontvoerd. Onder hen zou zich bijvoorbeeld Nimrod Aloni bevinden: de commandant van het zogeheten Dieptekorps, de eenheid die verantwoordelijk is voor lange-afstandsaanvallen in vijandelijk territorium. Kortom: al genoeg Israëlische gijzelaars om Israël te dwingen alle Palestijnse gedetineerden in zijn gevangenissen vrij te laten.

Hamas liet inmiddels weten voorbereid te zijn op het ergste scenario. “Alle scenario’s zijn mogelijk, en we zijn klaar voor een Israëlische landinvasie”, verklaarde Saleh al-Aruri in een interview aan Al Jazeera. Volgens de viceleider is de Palestijnse beweging verwikkeld in een strijd voor de vrijheid. “Dit is geen ‘hit and run’-operatie, we zijn een grootschalige veldslag gestart”, aldus al-Aruri, die eraan toevoegde te verwachten dat de gevechten zullen verder duren en dat het front zich nog zal uitbreiden.

“We hebben één groot doel: onze vrijheid en de vrijheid van onze heilige plaatsen”, klonk het. Volgens de Hamas-leider plande Israël een aanval op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen “hebben recht op hun vrijheid”, aldus al-Aruri, en “we zullen blijven vechten tot we beloond worden met overwinning, vrijheid en onafhankelijkheid”.

Ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, zei over Israël: "Dit kankergezwel zal, als God het wil, door de Palestijnen en andere verzetskrachten in de regio worden uitgeroeid."

De Israëlische luchtmacht claimde inmiddels dat er dankzij luchtaanvallen zeventien militaire basissen en vier actieve commandocentra van Hamas werden getroffen waarbij al zeker 200 Palestijnen werden gedood. Volgens Al Jazeera zouden er al ruim 1.600 gewonden in ziekenhuizen zijn opgenomen.

Alleszins zal het dodental aan beide kampen blijven oplopen... Ik beklaag niet enkel en alleen de mensen die soldaatje moesten/wilde spelen, maar vooral de burgerslachtoffers.

Israël is ondertussen zijn grenzen met andere landen aan het versterken, zodat het straks niet op meerdere fronten wordt aangevallen. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het de bedoeling om anderen ervan te weerhouden "de fout te maken" om zich te aan te sluiten bij de oorlog van Hamas.

Nawoord: Er is bijkomende militaire hulp van de VS  naar Israël onderweg. In een aparte mededeling van het Pentagon werd dan weer verduidelijkt dat de VS munitie naar Israël stuurt. Daarnaast gaan de VS ook hun militaire aanwezigheid in de regio opvoeren. Zo is een vliegdekschip momenteel al op weg naar het oosten van de Middellandse Zee. Nu maar afwachten hoe zij, die de Palestijnen steunen, daarop zullen reageren...

- Wordt op toekomstige blogs vervolgd -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht