ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Was Stonehenge eertijds een locatie waar rituelen plaatsvonden?

En, hoe oud is Stonehenge?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 augustus 2022 19:01

Koolstof-14-dateringen wezen er duidelijk op dat Stonehenge eeuwenlang een soort van 'begraafplaats' is geweest. Zo'n 5.000 jaar geleden was het al een 'begraafplaats' alvorens men er die reuzengrote zandsteenblokken had opgericht. Analyses van oude menselijke resten toonden aan dat mensen daar rond 3.000 v.Chr. werden begraven en dat de eerste stenen rond 2.500 v.Chr., dus 500 jaar later, op die plek werden neergezet.

Dit is de conclusie die huidige wetenschappers maken, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de menselijke restanten niet van overledenen, die een natuurlijke dood zijn gestorven, afkomstig zijn, maar van door rituelen ter dood gebrachte slachtoffers. Wie zal het ons kunnen zeggen? Weet ook, dat men zich indertijd ook vrijwillig durfde opofferen om de goden gunstig te stemmen. In elk geval vond men er beenderen van mensen die ooit aldaar werden gecremeerd - of, levend werden verbrand, misschien.

Momenteel tellen we nog een 79-tal monolieten - dertig blokken in de buitenste ring, en 49 kleinere blokken in een binnenring - maar hoeveel er oorspronkelijk precies waren, weten we niet. Elke steen weegt ongeveer 4 ton en is ongeveer 4 meter in de hoogte en ruim 2,5 m in de breedte, en ze komen allemaal uit een gebergte, het Preseli gebergte, dat 325 km verderop ligt. Ook weten we niet of al die stenen in een korte tijdsperiode naar de Salisbury Plains werden versleept, over een periode van jaren, of van generatie tot generatie. Bovendien is de manier waarop die stenen werden vervoerd een onderwerp waarover men al jarenlang met verhitte gemoederen debatteert.

De kortste weg - via een rivier, langsheen de kust van Wales, dan via de Severn riviermond, tot in Avon - bedraagt iets van een 325 kilometer, schreven we reeds. Sommige mensen, die hoogstwaarschijnlijk last hebben van hun  verbeeldingswereld en misschien aan mentale verzorging toe zijn, beweren dat Merlijn de tovenaar ze, dankzij levitatietechnieken, naar die plaats transporteerde.

Vier ton het stuk is zwaar, maar er bestaan zeer vele, nog zwaardere monolieten. Neem bijvoorbeeld de Grote Menhir in Bretagne... Hoe zwaar die weegt? Iets van een 340 ton.Wat Stonehenge in wezen voor dat volk 4.500 geleden betekende, weten we niet. Er bestaan tientallen verschillende theorieën en iedereen denkt dat de zijne de énige juiste is. Misschien was het in die tijd een soort van Lourdes, of een maan- of zonnetempel, of een uit stenen gehouwen kalender, een genezingstempel, een plaats waar mensen en dieren aan de goden werden geofferd, het werd misschien voor astronomische doeleinden gebruikt, of het was gewoonweg het symbool van status en macht voor de een of andere koning Egotripper?

Geoffrey van Monmouth scheef rond de jaren 1149 en 1151 in zijn 'Historia Regum Brittaniae' dat Stonehenge is gebouwd door Merlijn, als grafmonument voor Ambrosius Aurelianus. Maar dit kan weer niet, want Ambrosius leefde in de 5de eeuw na Christus. Dan zijn er weer anderen die bij hoog en laag beweren dat Stonehenge door buitenaardse wezens werd gebouwd, enzovoorts.In elk geval staan die reusachtige blokken daar niet voor versiering van het landschap. Met andere woorden: ze hadden een bedoeling - of, alleszins een functie. Maar onze geschiedkundige kennis van die tijd laat ons in de steek. We weten bijna niets af van de Neolitische Bretoenen die daar indertijd leefden, noch van de taal die ze daar spraken, noch van de godsdiensten die ze er toen op nahielden, enzovoorts. Gissingen zijn er genoeg; gissingen, ontstaan uit mythen, legenden, en fabels uit de vroege middeleeuwen.

Als je dus ooit daarheen reist, geniet gewoonweg van de schoonheid en uitstraling vanuit een hier-en-nu, en laat het verleden daar waar het behoort, namelijk: in het verleden.

Een recent ontdekte merkwaardigheid...

Een fascinerende luchtfoto van een rechtopstaande steen in Stonehenge laat zien dat het monument is gebouwd op een manier die lijkt op Lego-bouwstenen. Op die foto zijn een paar ronde uitsteeksels te zien, evenals vergelijkbare, bolvormige inkepingen. Die zorgden er dus voor dat de corresponderende steen, die bovenop de pilaren zat, op zijn plaats kon worden vastgeklikt.

En, zoals reeds eerder vermeld, kan je - indien je onderstaande afbeeldingen bekijkt - een mentaal beeld van het originele Stonehenge maken. Volgens mij moet je er niet veel meer achter zoeken. Wel blijft datgene wat erin precies geschieddde een groot vraagteken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht