ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Extreme droogte legde nogmaals de fascinerende 'Spaanse Stonehenge’ bloot

'Spiritueel' ingestelde lezers kunnen van deze blog houden…
door Tsenne Kikke - woensdag 24 augustus 2022 12:56

De extreme droogte heeft soms ook onverwachte neveneffecten. Spaanse archeologen reageerden alvast enthousiast nu het terugtrekkende water een prehistorische steencirkel heeft blootgelegd in de centrale provincie Cáceres.

De Dolmen de Guadalpera, de officiële naam van de Spaanse Stonehenge, bestaande uit 150 granieten stenen, bevindt zich normaliter op de bodem van het Valdecañas-stuwmeer aan de rivier de Taag in de regio Extremadura. Het werd indertijd onder andere gebruikt als begraafplaats en als ceremonieel centrum.

Het historische monument dat zo’n 7.000 jaar oud is, werd in 1926 ontdekt door de Duitse archeoloog Hugo Obermaier. Maar in 1963 kwam het onder water te staan ​​tijdens de aanleg van een dam onder dictator Franco. Sindsdien was de Dolmen de Guadalperal slechts vier keer volledig zichtbaar.

Het water heeft het monument beschadigd door erodering van de stenen en hun gravures. Het team van Hugo Obermaier maakte reproducties van de gravures, die in 1960 werden uitgegeven door de Duitse archeologen Georg en Vera Leisner. De vereniging 'Raices de Peraleda' vraagt ​​om herstel vanwege de geconstateerde verslechtering.

Bij de ingang staat een menhir van ongeveer twee meter hoog. Deze grote steen was uitgehouwen in een vage antropomorfe vorm, met enkele gravures en versieringen, en vooral: een golvende lijn, die volgens 'deskundigen' een slang voorstelt. Deze lijn is het meest intrigerende deel van het monument, aangezien recent onderzoek heeft uitgewezen dat de vermeende slang in feite een kaart is van de rivier de Taag zoals die in de buurt stroomt, waarop een gebied is afgebeeld dat wordt geflankeerd door twee kleine zijriviertjes ten noorden en ten zuiden van de site, die op een zeer nauwkeurige manier zijn weergegeven.

“Het is een verrassing, het is een unieke kans om de Spaanse Stonehenge te bestuderen”, zei archeoloog Enrique Cedillo van de universiteit van Madrid - een van de experts die racet tegen de klok om de steencirkel te bestuderen voordat deze weer onder water komt te staan. Ook in 2019 waren de stenen pilaren al eens even zichtbaar, maar daarvoor was het al vijftig jaar geleden.

Hun aanwezigheid is ook goed nieuws voor Ruben Argentas, die boottochten organiseert. “De dolmen komen tevoorschijn en het toerisme is meteen van start gegaan”, vertelde hij enthousiast aan ‘Reuters’ na een zeer drukke dag. Argentas brengt toeristen met zijn bootje naar de site en weer terug zodat vakantiegangers het monument van dichtbij kunnen bekijken.

Lokale bewoners ijveren er al langer voor om de historische overblijfselen te verplaatsen naar een plek waar ze altijd zichtbaar zijn zodat ze een toeristische trekpleister kunnen worden én blijven. Maar vooralsnog is het onzeker of aan dat verzoek gehoor zal gegeven worden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht