ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De enorme droogte onthulde het duizenden jaren oude Spaanse Stonehenge

Het waterpeil is drastisch gedaald, waardoor het oude megalithische monument droog is komen te liggen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 27 september 2019 15:38

Afgelopen zomer was het in veel delen van Europa onvoorstelbaar heet. De warmte teisterde ook Spanje, dat de op twee na droogste juni van de eeuw noteerde en kampte met bovengemiddelde temperaturen in juli en augustus. Veel mensen ondervonden last, waaronder boeren die door die droogte hun gewassen zagen verwelken. De barre weersomstandigheden hebben er ook toe geleid dat het duizenden jaren oud monument - de 'Dolmen de Guadalperal' - droog is komen te liggen.

Dolmen de Guadalperal

Het wordt ook wel de ‘Spaanse Stonehenge’ genoemd. Het monument werd in 1926 ontdekt tijdens opgravingen onder leiding van de Duitse archeoloog Hugo Obermaier. Toen in 1963 de Valdecañas-dam op de rivier de Taag werd gebouwd, stroomde het meer onder waardoor ook het historische monument onder water verdween.

Het is een oud cirkelvormig monument dat zich dus op de bodem van het Spaanse meer Valdecañas-reservoir in de Taag bevond. Het dankt zijn naam aan de gelijkenissen met de Engelse Stonehenge en bestaat uit ruim 100 rechtopstaande stenen die zo’n slordige 7.000 jaar oud zijn. Normaal gesproken was het met water bedekt, en daarom nauwelijks te zien. Al in de jaren zestig piekten de uiteinden van de hoogste megalieten uit het meer, terwijl het waterpeil fluctueerde. Maar, doordat het peil door de droogte steeds verder zakte, zijn de eeuwenoude overblijfselen nu bloot komen te liggen.

Huis?

Archeologen geloven dat het monument oorspronkelijk een afgesloten ruimte was en een soort groot stenen huis met dak voorstelde. Wat men hier duizenden jaren geleden precies deed, blijft een mysterie. Mogelijk diende het monument als een tombe, of misschien was het wel een plek voor religieuze rituelen. Ook zou het een handelsknooppunt kunnen zijn geweest, omdat het op de betreffende locatie relatief eenvoudig is om de rivier over te steken.

Geldgewin

Wat er met de overblijfselen van het oude monument gaat gebeuren, is nog onzeker. Een groep lokale bewoners heeft een verzoek ingediend om de stenen te verplaatsen. Door deze verhuizing zou niet alleen het bijzondere, oude monument behouden blijven – de poreuze stenen beginnen al behoorlijk te slijten – maar zou ook het toerisme in de nu vrij rustige en stille regio toenemen...

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht