ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

“Mayonaise maken lukt niet als je je maandstonden hebt”: is dat écht waar?

Wat is jouw mening hierover?….
door Tsenne Kikke - donderdag 4 juli 2024 15:46

Wie tijdens haar maandstonden zelfgemaakte mayonaise probeert te maken, kan er zeker van zijn dat die mislukt. Of zo is het toch volgens enkele deelnemers van het populaire televisieprogramma ‘Komen Eten’. Maar ook online zijn de meningen verdeeld. Hoe zit het nu écht: hebben we hier te maken met een ouderwetse mythe - of, is het wel degelijk een wetenschappelijk bewezen waarheid?

Tijdens het tv-programma ‘Komen Eten’ werd er druk gespeculeerd of de mayonaise van hobbykok Eveline al dan niet zou mislukken. Waarom het dan precies zou misgaan? “Als ze haar maandelijkse probleempjes heeft, mislukt de mayonaise gegarandeerd,” klonk het bij andere deelneemster en zangeres Trisha. “Ik snap de logica niet, maar dat is effectief bewezen.”

Maar is dat wel zo?... Bewijst wetenschappelijk onderzoek dat vrouwen die ongesteld zijn, er niet in slagen verse mayonaise te maken?

Uitscheiding giftige stof

- In heel wat religies is een ongestelde vrouw onrein. In bepaalde regio’s mag ze dan bijvoorbeeld niet over het veld lopen waar groenten geteeld worden, omdat de oogst dan zou mislukken. Of mag ze niet aan het koken gaan, want dan kan het eten sneller bederven. Soms moet een vrouw die haar maandstonden heeft, zich zelfs afzonderen en ergens anders in haar eentje verblijven. In afgelegen dorpjes in het westen van Nepal, bijvoorbeeld, moeten vrouwen zich afzonderen in kleine lemen hutjes, ook al is dat hindoeïstische gebruik (Chhaupadi) tegenwoordig bij wet verboden.

- In het Oude Testament wordt er in het vijftiende hoofdstuk van het boek Leviticus uitgebreid stilgestaan bij de menstruatie. Een vrouw zou na haar menstruatie maar liefst zeven dagen onrein zijn. Wie haar die periode aanraakte, werd tot de avond eveneens onrein. Zelfs alles waarop de vrouw die periode zat of lag, werd niet gespaard. En raakte je haar spullen aan, dan had je het tot de avond eveneens flink te pakken. Een man die tijdens de menstruatie gemeenschap had met de vrouw, mocht ten slotte mee die zeven dagen onreinheid uitzitten.

- De arts en theoloog Paracelsus uit de zestiende eeuw opperde het volgende: “Er bestaat op de hele wereld geen schadelijker gif dan het menstruüm.”

- Plinius de Oudere schreef in zijn Naturalis Historia dat menstruatiebloed giftig was: het zou insecten doden, bloemen doen verwelken en de aanraking van een menstruerende vrouw zou zelfs miskramen veroorzaken.

- De eerste christelijke leider die beperkingen vastlegde voor menstruerende vrouwen was Dionysus de Grote, die tijdens de derde eeuw in Alexandrië leefde. Menstruerende vrouwen waren volgens Dionysus de Grote onrein en mochten de Heilige tafel niet naderen. Anders gezegd mochten ze de communie niet ontvangen. Pas in 1917, met de totstandkoming van de codex juris canonici die het canoniek recht zou hervormen, zou een menstruerende vrouw het recht hebben de communie te ontvangen.

- Tot in de jaren zeventig mochten vrouwen geen bloed geven, want - zo werd gezegd - bloed van vrouwen vernietigt rode bloedlichaampjes.  En, in de jaren tachtig was het voor menstruerende verpleegsters in sommige ziekenhuizen nog steeds verboden om röntgenopnames te maken.

- “In de jaren twintig van de twintigste eeuw gaf de arts Béla Schick, tevens ontwikkelaar van een test voor difterie, een pseudowetenschappelijke uitleg aan dergelijk bijgeloof,” zei wetenschapsjournalist Diana de Veld. “Hij was ervan overtuigd dat vrouwen die menstrueren een giftig stofje genaamd ‘menotoxine’ uitscheiden.”

“Zijn theorie verspreidde zich snel en menotoxine (menstruatiegif) kreeg een steeds grotere rol toebedeeld. Zo zou het zich niet alleen bevinden in zweet en menstruatiebloed, maar ook in speeksel en moedermelk van vrouwen tijdens hun ongesteldheid. Door hun menotoxine lieten zij bloemen spontaan verwelken en fruit bederven, en weerhielden ze brooddeeg ervan om fatsoenlijk te rijzen.” Erger nog: volgens de theorie van dr. Schick konden vrouwen er zelf ook ziek van worden. “Diabetes, depressie en psychoses waren volgens hem allemaal het gevolg van te veel menstruatiegif,” legde de Veld verder uit.

Niets aan de hand

“Uiteindelijk bleek het allemaal een fabel te zijn. Menotoxine bestaat niet. Tijdens de menstruatie verliest een vrouw gewoon wat bloed en baarmoederslijmvlies – niet omdat haar lichaam gif wil lozen, maar omdat er een nieuwe laag baarmoederslijmvlies moet komen. Zodat er bij de volgende eisprong eventueel een bevrucht eitje in kan nestelen. Niets aan de hand dus.”

Het staat vast: als de zelfgemaakte mayonaise mislukt, heeft dat wellicht meer te maken met de timing van het mengen van de ingrediënten dan met de menstruatie van de dame in kwestie.

Ook ‘Komen Eten’-kok Eveline gaf de andere deelnemers lik op stuk: “Het klopt niet. Ik had ze vorige week en ik heb toen ook mayonaise gemaakt.”

Bronnen: onder andere 'Het Nieuwsblad'

Nota: op het internet vond ik geen 'wetenschappelijke bewijzen', wel meningen van 'wetenschappers'. Anderzijds is de kans groot dat “Mayonaise maken lukt niet als je je maandstonden hebt” niet waar is... Of, toch wel? Ik bedoel: indien men het niet over menstruatiebloed heeft, maar over de uitwasemingen ervan. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht