ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

"Hoe gaat een moslim een christelijke partij leiden?" was de vraag in 2022…

Dat stelde een kardinaal in vraag…
door Tsenne Kikke - vrijdag 7 juni 2024 15:05

Even terug naar het jaar 2022... Toen sprak de nieuwe kardinaal Luc Van Looy in een interview met 'Dag Allemaal' zijn ongenoegen uit over de mogelijke opvolging van Sammy Mahdi als toekomstige CD&V-voorzitter.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi was tot dan de enige kandidaat om voorzitter te worden van de partij. En daar uitte de kardinaal zijn bezorgdheid over. “Ik vraag me af hoe een moslim een christelijke partij gaat leiden”, zei hij.

Mahdi reageerde in een tweet met: "Mijn ouders zijn getrouwd in de kerk.”

Volgens hem deed zijn vader dat voor Mahdi’s moeder (da's een gegronde, christelijke reden!).

Mahdi: “Ik kan overal trouwen, want God is overal en zo verschillend zijn we niet. Getekend, een agnost. Die met hart en ziel gaat strijden voor onze christendemocratische waarden. #gijzultnietoordelen.”

Uiteindelijk stelde hij de kardinaal nog gerust: “Als goede christendemocraat ben ik vergevingsgezind.”

- Wat is het nu Sammy? Ben je een christendemocraat, of een agnost?... Weet daarbij dat een agnost zegt dat mensen niet kunnen weten of er zoiets als een god bestaat, et cetera.

Ikzelf vroeg me toen af of één van beiden wel beseften wat een 'christen' is. Kardinaal Luc Van Looy (katholiek of christen?) zou moeten weten dat er in de zogenaamde 'Christelijke partij' niemand bij kan zijn die volgens de leerstellingen van Christus leeft. Sterker zelfs: een ware christen zou nooit deel uitmaken van een politieke partij, zelfs niet als lid.

Maar ja, staatssecretarissen en kardinalen zijn ook maar gewone mensen die een functie trachten te vervullen.

Tussen haakjes: De Christelijke Volkspartij (CVP) was de opvolger van het 'Katholiek Verbond van België'. In 2001 werd de partij omgevormd tot Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V). 'Vlaams': om de afscheuring te beklemtonen...

En zo belanden we in 2024...

- Toen Sammy Mahdi vorige maand te gast was in de 'Zevende Dag' werd hem de vraag gesteld wat Pinksteren voor hem betekende. “Het is vandaag Pinksteren. Wat vieren we?”, klonk het.

“Zo’n vijftig dagen na Pasen zeker?”, was Mahdi's antwoord. Vraagsteller Imbo probeerde het nog eens: “Als ik zeg: ‘vurige tongen’, wat denkt u dan?” Volgens de Bijbel ontvangen de apostelen de inspiratie van de Heilige Geest op Pinksteren immers middels vurige tongen. Met: “Dat ik niet de woordvoerder ben van de Kerk, maar van de cd&v”, pareerde Mahdi de vraag.

Het leverde hem een stevige repliek van Imbo op: “Wij zijn ook niet de woordvoerders van de Kerk, maar we weten wél waar Pinksteren voor staat.”

Mahdi reageerde gepikeerd: “Ik vind het vreemd om vragen te krijgen over de Bijbel en het christelijke geloof. (…) Ik denk niet dat u die vraag aan iemand anders zou gesteld hebben”.

(Daarin heeft hij wel groot gelijk. cd&v staat voor 'Christen-Democratisch en Vlaams', en de andere - waarnaar hij eventueel zou verwijzen - is daar niet de voorzitter van.)

De betekenis van Pinksteren is dan ook niet van belang voor cd&v, vond Mahdi: “Ik maak vaak de vergelijking met de Franse leuze ‘Egalité, liberté, fraternité‘. Wel, fraternité, broederschap, er voor elkaar zijn, solidariteit in tijden van polarisering, dat is de strijd die wij aangaan. Waar iedereen die een religieuze zingeving heeft, die moet kunnen uiten. Maar dat staat los van een partij die decennia geleden misschien een katholieke partij was.”

(Eigenlijk zou iemand hem het verschil tussen katholicisme en christendom eens moeten uitleggen...)

- Enkele dagen geleden was hij te gast bij 'De Leugendetector' van Maarten en Dorothee op Qmusic. In dat programma wordt elke ochtend een politicus op de rooster gelegd terwijl die aan een leugendetector verbonden is.

Toen Qmusic-presentator Maarten Vancoillie Mahdi vroeg of het een optie was om de 'C' uit de naam van CD&V te schrappen, antwoordde hij: "niet op dit moment". De leugendetector gaf bij dat antwoord een kleine afwijking aan, waarna de presentator doorvroeg.

"Time will tell", ging Mahdi verder. "Partijnamen evolueren altijd per definitie." Mahdi gaf toe dat hij graag wil 'rebranden', maar niet wist of dat 'per definitie' zonder de C zou zijn. "Alles is mogelijk", voegde hij er nog aan toe.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht