ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Welke godsdienst, gemeenschap, sekte, filosofie, leerstelling is voor jou het meest geschikt?

Een aanvulling op de bestaande reeks: Dossier Godsdiensten…
door Tsenne Kikke - woensdag 18 juli 2018 0:08

Dit is een vraag die je voor jezelf zult moeten oplossen, en waarbij ik dus niet kan helpen. Ten eerste, ken ik jou niet - en, ten tweede: ben je één van de meer dan honderdduizend lezers, die elk jaar op deze website via Google verzeild geraken.

Zoals je misschien weet, zijn er wereldwijd iets van een 4.200 religies, sekten, en zo meer, van waaruit je kan kiezen. Maar, hoe begin je eraan...: in de veronderstelling dat je nog op zoekt bent?

Evolutie versus Involutie

In wezen is het uitgangspunt primordiaal. Daar bedoel ik mee: wens je te evolueren, of te involueren?

Ruwweg omschreven, kunnen we zeggen dat de mens, die voor evolutie kiest, tot een 'meer mens-zijn' wenst uit te  groeien. En, daar waar 'involutie' als de tegengestelde richting' zou kunnen worden opgevat, hoeft dit niet zo te zijn. Men hoeft dus niet naar het 'mindere mens-zijn' te streven. Gewoonweg zichzelf blijven, zoals men nu is, volstaat. Met andere woorden: involutie geschiedt automatisch.

Mensen, die niet voor evolutie kiezen, hebben wél het voordeel dat ze uit al die 4.200 bestaande religies, sekten, filosofieën, leerstellingen, gemeenschappen, en zo meer, kunnen kiezen.

Toch kan er nog een onderscheid worden gemaakt tussen de rol van 'volgeling' opnemen', of die van 'praktiserend lid'.

Anders gezegd: elke week in een kerk een mis gaan bijwonen, of aan een bijeenkomst participeren, is iets totaal anders dan voor non, priester, monnik, of wat dan ook te worden opgeleid. Maar, als je veel centjes en tijd bezit, een sterk ego, en het verlangen om een Tom Cruise te ontmoeten, is de Scientologische Kerk een aanrader.

Ook kan men kiezen voor een 'teruggaan naar de Natuur', het leven van holbewoners nabootsen, het instinctieve, animale deel in zichzelf bevredigen, of drugs nemen om de verbeeldingswerelden te verkennen en daardoor dieper in slaap te vallen, enzovoorts. Disciplines, die hieraan beantwoorden, zijn er bij de vleet.

Maar, indien men anderzijds voor 'evolutie' kiest, zijn de keuzes beperkt. Anderzijds hoeft er niet veel meer keuze te zijn, gewoonweg omdat bijna niemand ervoor zal kiezen. :-)

Bijvoorbeeld: hoeveel mensen, die durven beweren dat ze een zogenaamde 'christen' zijn, ken je die naar de zuivere leerstellingen van Christus leven? En, hoeveel van de mensen die je kent, die misschien enkele boeken van Gurdjieff hebben gelezen, zijn inmiddels uitgegroeid tot een hoger menstype-4, -5, -6 of -7?

Nota: uit de laatste groep ken ik wel enkelen die 'onderweg' zijn, dat wel, maar eveneens honderden, die onderweg hebben afgehaakt.

Een aanrader?

Indien je ooit ergens hebt gelezen dat je een lichaam hebt, maar dat lichaam niet bent, en als die woorden jou aanspreken, moet je ervoor gaan. In het Boeddhisme, bijvoorbeeld, doet men aan 'onthechting' - en, je hoeft niet de één of andere godheid te aanbidden.

Of je daarin ooit zult slagen, is natuurlijk een andere zaak. Zelfs de huidige Dalai Lama is daarin niet geslaagd - en zal, vanwege zijn hoge leeftijd er nooit meer in kunnen slagen.

Doch, laat je niet door mijn woorden afschrikken - want, ik kan me vergissen, nietwaar? Vergelijk het zo'n beetje dat ik je afraad om de Lotto te spelen - je tóch speelt, en de grote pot wint...

Correctie: eigenlijk ging die laatste vergelijking niet op - want, daadwerkelijke onthechting heeft niets met toeval of geluk te maken. Probeer het maar eens voor jezelf uit.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spiritualia heeft nood aan sponsors: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus een veel  groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht