ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een aantal producten uit de supermarkt heeft een veel te hoge dosis toxische stof

De toxische drempel is 0,15 microgram per persoon per dag, maar…
door Tsenne Kikke - zaterdag 1 juni 2024 12:41

Sommige verpakte wafels, cakes en pannenkoeken die je in Belgische supermarkten vindt, bevatten een veel te hoge dosis van een toxische en mogelijk kankerverwekkende stof. “De stof ontstaat tijdens het bakproces”, zeggen de onderzoekers.

Het moest een onderzoek worden naar de moleculen die chocola zo’n heerlijk aroma geven. Wetenschappers van Sciensano en de universiteit van Louvain-La-Neuve maakten voor die studie hun eigen chocola en analyseerden in elke stap van het proces de samenstelling van het product.

Van sommige van die ‘α,β-unsaturated carbonyls’, zoals de moleculen heten, is bewezen dat ze toxisch zijn vanaf een bepaalde hoeveelheid. Ze kunnen het DNA beschadigen en zijn daarom ook potentieel kankerverwekkend. De Europese Unie heeft een van die moleculen, furan-2(5H)-one, vijf jaar geleden van de lijst met toegelaten aroma’s gehaald. Maar die moleculen ontstaan soms ook spontaan tijdens het bakproces, en dat is waar de studie zich op richtte.

Het resultaat was op het eerste gezicht geruststellend. De door de wetenschappers zelfgemaakte chocolade bleek die molecule wel te bevatten, maar in een veel te lage dosis om de gezondheid te schaden. Maar toen de wetenschappers ook de chemische samenstelling van 22 voorverpakte snacks controleerden, gingen de alarmbellen af.

“Niet specifiek producten met chocola, maar wel de wafeltjes, de cakejes en de pannenkoeken bevatten onrustwekkende hoeveelheden van die molecule”, zei onderzoeker Alexandre Dusart. “De Europese instantie voor voedselveiligheid legt de toxische drempel op 0,15 microgram per persoon per dag, maar bij die producten vonden we hoeveelheden tot boven de 4.000 microgram per kilo. Als je die desserts eet, kan je dus boven die drempel uitkomen.”

Spontaan ontstaan

Om welke producten het exact gaat, wilden de onderzoekers niet zeggen. “Maar het gaat om de types verpakte koeken die je gewoon in de rayons van de Belgische supermarkten vindt, want daar hebben we ze ook gekocht”, zei Dusart. “De koekjesfabrikanten voegen de moleculen zelf niet toe, maar die ontstaan op natuurlijke wijze tijdens het bakproces. Er is nu meer onderzoek nodig om te kijken wanneer en hoe ze precies ontstaan.”

De voorbije jaren kwamen al verschillende onderzoeken naar boven waaruit bleek dat ultrabewerkt voedsel erg ongezond is. En dat ligt aan meer dan alleen de hoeveelheid suiker, zout en vet. Een overzichtsstudie wees onlangs nog uit dat het in verband gebracht wordt met hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker.

De Europese voedselautoriteit besliste vorige maand nog om het bestaande verbod te verlengen op een reeks smaakversterkers en additieven, waaronder de moleculen die de onderzoekers in de wafeltjes hadden aangetroffen.

Bron: GVA

In dit verslag lezen we, onder andere, het volgende...

In total, 27, 15 and 21 flavouring substances were validated in crepe (Delhaize), petit beurre (Lu) and chocolate waffle (Lotus), respectively. To finish, the method was used to determine the occurrence and concentration of 38 selected (suspected) genotoxic substances in a serie of 26 cakes and sweet biscuits samples and results were interpreted. An important result was the presence at high concentration of furan-2(5H)-one (up to 4320.3 ± 950.5 μg.kg-1) and 2,4-pentanedione (not validated in any sample) in the samples analysed whereas these compounds were both classified as genotoxic by the European Food Safety Authority (EFSA). As these compounds are mainly formed by heat treatment, further analysis on the impact of the temperature, cooking time and water content of the sample should be carried out. Also, high levels of 2-phenylcrotonaldehyde and 5-methyl-2-phenyl-2-hexenal were found in chocolate (290.2 ± 55.1 μg.kg-1 and 640.7 ± 185.8 μg.kg-1, respectively) and therefore in chocolate containing biscuits (up to 33.3 ± 11.3 μg.kg-1 and 29.6 ± 8.6 μg.kg-1, respectively) whereas the evaluation of these compounds was still to be completed by the Authority. Further analysis of different types of chocolate, both commercial and for food preparations, would be of great interest. Finally, p-mentha-1,8-dien-7-al was found in all citrus flavoured samples (up to 4.1 ± 1.2 μg.kg-1) whereas this compound was classified as genotoxic by EFSA. Therefore, more analysis of samples containing citrus should be carried out, including the analysis of citrus pulp and peel.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht