ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

België moet voor 131 miljoen euro aan vaccins en hulpmiddelen tegen coronavirus vernietigen

Plus de kosten om alles te vernietigen…
door Tsenne Kikke - donderdag 20 juli 2023 17:18

België moet binnenkort opnieuw medische goederen en vaccins tegen het coronavirus vernietigen omdat ze vervallen zijn of niet meer bruikbaar. De waarde van die voorraad bedraagt 131 miljoen euro.

Flashback naar 2020. Terwijl het coronavirus steeds wilder om zich heen sloeg, werden zowat alle landen met een tekort aan medische hulpmiddelen geconfronteerd. Toenmalig staatssecretaris Philippe De Backer in de regering van lopende zaken zette alle zeilen bij om mondmaskers, testmateriaal en reagentia naar België te krijgen. Er was enige paniek mee gemoeid.

Vooral tijdens het tweede kwartaal van dat jaar werden veel aankopen gedaan, om zoveel mogelijk reserve te hebben voor de golven die België nog te wachten stonden. Maar nu moet een deel van dat materiaal dus vernietigd worden. Van sommige producten, zoals testen en reagentia, is de houdbaarheidsdatum overschreden. Andere middelen, zoals bepaalde mondmaskers (FFP2), voldeden niet aan de normen.

Wuhan-variant

“In tijden van een nooit geziene gezondheidscrisis met grote onzekerheid, moet een regering alles op alles zetten om haar bevolking te beschermen. Daarom heeft de vorige regering in de eerste golf van de covid-pandemie, op een moment van schaarste, massaal medische hulpmiddelen zoals mondmaskers aangekocht om verschillende en opeenvolgende coronagolven te doorstaan. Hiervan moeten we nu de overschotten vernietigen omdat ze vervallen zijn”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Hetzelfde geldt voor een deel vaccins die niet meer bruikbaar zijn en die door de huidige regering werden aangekocht. Zoals bekend, sloot België zich ten tijde van de ontwikkeling van de eerste vaccins aan bij een Europees aankoopprogramma. “We hebben het zekere voor het onzekere genomen en voldoende vaccins gekocht. Zo kon iedereen die dat wou zich laten vaccineren”, aldus minister Vandenbroucke.  Een deel daarvan is intussen vervallen. Een ander deel kan ook niet meer aan ontwikkelingslanden worden geschonken. De toenmalige vaccins waren ontworpen op basis van de Wuhan-variant van het virus en zijn dus niet meer up-to-date.

Zo duurzaam mogelijk

Alles samen gaat het over 3,5 miljoen dosissen van alle Covid-vaccins. Dit is 6,45 procent van alle tot nu toe voor België voorziene vaccindosissen (54,3 miljoen). Vandenbroucke merkt op dat de vernietiging van vaccins in zowat alle Europese lidstaten zal plaatsvinden. En volgens de FOD Volksgezondheid ligt het aantal te vernietigen vaccins in België relatief lager dan in de meeste andere lidstaten, dankzij de hoge vaccinatiegraad.

De waarde van de voorraad die wordt vernietigd, bedraagt 131 miljoen euro. De kosten voor de vernietiging worden geschat op 310.000 euro.

Intussen werd een platform in het leven geroepen dat de minister moet adviseren over het beheer van de federale strategische voorraad. Bij de samenstelling van die voorraad wordt gestreefd naar een zo duurzaam mogelijke voorraad, met uitdrukkelijk de verplichting om de vernietiging van producten zoveel mogelijk te vermijden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht