ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe Covid-vaccinatiecampagne start in september: sterk aanbevolen voor risicogroepen

Net zoals bij de griepprik kunnen artsen de vaccins toedienen.
door Tsenne Kikke - woensdag 28 juni 2023 14:04

In september start de nieuwe Covid-vaccinatiecampagne. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor risicogroepen, maar zal beschikbaar zijn voor iedereen. Voor een vaccin zal je wel niet langer terecht moeten in grote vaccinatiecentra.

De covidpandemie is voorbij, maar het virus gaat wel nog in beperkte mate rond. In de herfst, wanneer het weer kouder wordt, bestaat de vrees dan ook voor een nieuwe opstoot zoals dat ook voor andere virussen het geval is. Dat is zeker zo bij risicogroepen, die meer vatbaar zijn om kwalijke gevolgen te ondervinden van een besmetting.

Vorige week had de Hoge Gezondheidsraad daarom nog aangeraden om een vijfde coronaprik te geven. De vaccinatie werd toen aangeraden voor onder meer 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen en het personeel in de zorgsector. Een grote vaccinatiecampagne bij de brede bevolking werd niet aangeraden.

Toch komt die er. De boosterprik zal beschikbaar zijn voor wie ze maar wilt. Wat we niet meer zullen zien, is een coronapas om je toegang te geven tot bepaalde zaken of evenementen tenzij je niet gevaccineerd bent.

De vraag is nu wel nog met welk vaccin dat zal gebeuren. Er is nood aan een aangepast vaccin, dat extra goed werkt tegen de nieuwste varianten van het coronavirus.

De vaccinatiecampagne zal in elk geval niet meer zo groot opgezet worden. Het is niet meer de bedoeling om vaccinatiecentra in evenementen- of sporthallen te openen. Net zoals bij de griepprik kunnen huis- en bedrijfsartsen de vaccins toedienen. Sinds november vorig jaar mogen ook apothekers coronaprikken zetten.

Wie?

Voor gezonde kinderen, jongeren en volwassenen onder de 65 jaar is een nieuwe herhalingsprik overigens niet nodig, zegt de HGR. Wie dat wil, kan de nieuwe booster wel krijgen, “maar dit zou dan een volledig individuele beslissing zijn, niet gebaseerd op een wetenschappelijke aanbeveling”. Of de prik dan gratis is, valt nog af te wachten.

Vaccinatie wordt wel aangeraden voor 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen, zorgpersoneel en wie samenwoont met (heel) kwetsbare personen. Ook mensen die roken of gerookt hebben, verslaafd zijn alcohol of drugs en immobiel zijn, zouden baat hebben bij een nieuwe booster.

Om welke onderliggende aandoeningen gaat het?

- BMI >40
- Patiënten met een chronische aandoening aan de longen, inclusief ernstige astma, nieren, lever, het hart en/of de hersenen, waaronder dementie, ernstige depressie en schizofrenie
- Diabetes-patiënten type 1 en 2
- Verschillende zeldzame ziektes waaronder het Syndroom van Down
- Patiënten die medicatie nemen om het immuunsysteem te onderdrukken, bijvoorbeeld bij orgaantransplantatie of kankerbehandeling

Leeftijd blijft volgens de HGR de belangrijkste risicofactor voor een ernstig ziekteverloop. De experten wijzen op studies waaruit blijkt dat het risico op overlijden door een covidbesmetting 25 keer hoger is voor 50- tot 64-jarigen in vergelijking met 18- tot 29-jarigen. Voor 65- tot 74-jarigen ligt het risico zelfs 60 keer groter, voor 75- tot 84-jarigen 140 keer en voor 85-plussers 340 keer.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht