ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Corona treft meer dan enkel en alleen de luchtwegen

Hardnekkige maag- en darmklachten kunnen tot jaar na besmetting aanhouden.
door Tsenne Kikke - maandag 13 maart 2023 7:17

Het coronavirus verhoogt het risico op maag- en darmklachten tot zeker één jaar na de besmetting. Dat concludeerden Amerikaanse wetenschappers na een uitgebreid onderzoek naar de langdurige gevolgen van een covid-infectie voor het spijsverteringsstelsel.

Constipatie, diarree, misselijkheid. Het zijn allemaal klachten die patiënten met long covid oftewel langdurige covid regelmatig melden. Dat klinkt opmerkelijk voor een virus dat voornamelijk de luchtwegen treft, maar een nieuwe Amerikaanse studie bevestigde dat er wel degelijk verband is tussen een corona-infectie en hardnekkige maag- en darmklachten.

In de studie die in 'Nature' werd gepubliceerd, vergeleken de onderzoekers de medische dossiers van bijna 155.000 coronapatiënten met die van ongeveer 5,6 miljoen patiënten die het coronavirus niet hebben opgelopen. Uit de analyse bleek dat coronapatiënten 36 procent meer risico lopen op langdurige maag- en darmklachten die ze vóór de coronabesmetting nog niet hadden. Meestal gaat het om constipatie, buikpijn en diarree. De meest voorkomende diagnoses zijn reflux en maagzweer. Ernstige aandoeningen zoals alvleesklierontsteking komen ook vaker voor, maar blijven zeldzaam.

In de gebruikte dataset zitten voornamelijk mannen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Al is het percentage bij de 17.000 vrouwen volgens de onderzoekers gelijklopend. De patiënten raakten besmet tussen maart 2020 en januari 2021. Nieuwe virusvarianten hebben mogelijk een andere impact en verschillende studies toonden al aan dat vaccins de symptomen van long covid milderen.

Officieel lijd je aan long covid als je twaalf weken na jouw coronabesmetting nog klachten hebt en er geen andere oorzaak te vinden is. Van alle coronapatiënten zou 1 op 7 à 8 ermee te maken krijgen. De meest voorkomende klachten zijn extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid bij de geringste inspanningen.

De link tussen covid en deze klachten is minder voor de hand liggend. “We kunnen daar moeilijk de vinger op leggen omdat we de normaalwaarden van vóór de ziekte vaak niet kennen”, zei Sabeth De Waele, intensiviste en diensthoofd klinische nutritie en diëtetiek van het UZ Brussel. Klachten waren misschien al langer aanwezig of vloeiden voort uit een gewijzigd voedingspatroon.

Maar volgens haar bevestigt deze studie dat het coronavirus wel degelijk een rol speelt. “De sterkte zit in de grote aantallen. Daardoor worden allerlei mogelijke andere factoren dan het virus uitgefilterd.”

Een verklaring is er nog niet. De Amerikaanse onderzoekers doen twee suggesties. Darmcellen hebben receptoren waarlangs het coronavirus kan binnendringen. Mogelijk blijft het daar sluimeren en het immuunsysteem triggeren. De tweede verklaring ligt in de hersenen. Stress en onrust, door een infectie, kan zich manifesteren in de darmen.

Het goede nieuws is dat de symptomen vrijwel altijd te behandelen zijn. Er bestaan middeltjes tegen misselijkheid en een goede diëtist heeft vaak raad. “Het kan lang duren, maar na verloop van tijd verdwijnen de symptomen meestal vanzelf. Van wie geur- en smaakverlies had tijdens de eerste golf weten we dat het één jaar later bij 97 procent weer is goed gekomen.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht