ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Corona, griep en RSV: een gevreesd triootje voor de winter, en virologen tasten in het duister

Er is geen enkele reden tot paniek…
door Tsenne Kikke - maandag 7 november 2022 22:09

De COVID-19 cijfers zijn laag in België. De laatste 7 dagen werden er slechts 929 besmettingen vastgesteld, waarvan er 55 in een hospitaal verzeild geraakten, hetgeen het cijfer aldaar op 901 brengt. 59 mensen hadden  evenwel intensieve zorgen nodig. Ook de mortaliteit is gedaald: zes personen stierven.

De virusbelasting gedetecteerd in het afvalwater blijft laag. Het aantal positieve gebieden voor indicator ‘Stijgende trend’ neemt na weken dalen wel licht toe.

Ook loert er een nieuwe coronavariant om de hoek, het RSV-seizoen is begonnen en mogelijk maakt het griepvirus na enkele milde winters z’n comeback. Dreigt een driedubbele epidemie? Viroloog Steven Van Gucht staat niet geboekstaafd als paniekzaaier. "Maar het is de nieuwe werkelijkheid. Vroeger moesten we in de winter rekeninghouden met twee virussen, nu drie."

De coronacijfers dalen, maar niet voor lang meer. Over enkele weken zal een nieuwe variant dominant worden, namelijk: BQ.1. Dit zoveelste neefje uit de omikronfamilie zal naar verwachting de besmettingscijfers weer omhoog duwen. Hoe de volgende golf zich zal voltrekken, is verre van duidelijk. De vele varianten maken het modelleerders moeilijk. En hoewel vrijwel iedereen een vorm van immuniteit heeft, is die ook voor iedereen heel verschillend.

Door die complexe situatie zitten we in een ‘mist’, zei viroloog Van Gucht. Die zal pas in het voorjaar optrekken. “Deze winter gaan we veel data kunnen verzamelen waardoor het daarna hopelijk gemakkelijker wordt om inschattingen te doen.”

Voor alle duidelijkheid, volgens Van Gucht is onze uitgangspositie goed. “In Vlaanderen hebben we een goede boostercampagne achter de rug. Dat zal ons helpen” BQ.1 behoort tot de omikronsoep. Het heeft enkele mutaties die het een klein voordeel verschaft op de concurrentie, maar het is geen complete make-over die wereldwijd paniek zaait.

Het coronavirus is niet de enige speler. Door het wegvallen van de maatregelen zullen ook weer RSV- en griepepidemieën opduiken. Na enkele luwe jaren zouden de uitbraken deze keer merkelijker zwaarder kunnen zijn. Wat RSV betreft, lijkt dit het geval te zijn in de VS. “Bij ons begint het een beetje te stijgen”, zegt Van Gucht. “November is RSV-maand, maar de cijfers zijn eerder mild. Ik verwacht een neutraal patroon.”

Het griepseizoen begint meestal na de feestdagen. In een normaal seizoen raken zo’n 500.000 Belgen besmet, bij een ernstige epidemie ruim een miljoen. Dat weegt op de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen. “Dat gebeurde vroeger ook al, met RSV en griep. Maar het is de nieuwe werkelijkheid. We moeten in de winter rekeninghouden met drie virussen”, zegt Van Gucht.

Die epidemieën zouden zich gelijktijdig kunnen voltrekken of achtereenvolgens. Hoe de virussen zich tot elkaar verhouden is ook de ‘mist’ waarin virologen turen. “We gaan dat moeten leren. Dat kan pas met betrouwbare data. Alles hangt af van het patroon. Bij andere coronavirussen weten we dat ze pieken om de 2 à 3 jaar.”

Bron: Het Nieuwsblad

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht