ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spaanse vrouw verlaat grot na 500 dagen in volledige isolatie

Op geen enkel moment dacht ze aan opgeven.
door Tsenne Kikke - maandag 17 april 2023 15:35

Na maar liefst 500 dagen heeft de Spaanse 50-jarige speleologe Beatriz Flamini een grot van slechts 12 vierkante meter, op zo'n 70 meter diepte in de Spaanse provincie Granada verlaten. In november 2021 nam ze deel aan het experiment. "Deze ervaring was ongelooflijk en onbeschrijfelijk", reageerde ze.

De uitdaging was een mentale en fysieke uitputtingsslag en werd zorgvuldig gemonitord door onderzoekers uit verschillende disciplines van de universiteiten van Granada en Almería. Via het experiment wilde men de impact bestuderen van zo'n lange isolatie op het brein van de mens. Twee GoPro-camera's legden het reilen en zeilen van Flamini in de grot vast.

Ze had geen horloge of telefoon bij zich en kon enkel informatie versturen via haar laptop. Op haar berichten kwam nooit een reactie. Ten eerste was het de afspraak, en ten tweede was er geen reden voor. Haar menstruatie was de enige manier waarop ze toch iets van tijdsbesef had.

"Een grot is een vijandelijke omgeving voor de mens. Je ziet geen daglicht, je hebt geen flauw benul van hoe laat het is. Het lijkt alsof de tijd stilstaat," aldus Flamini. Tijdens een persconferentie vertelde ze hoe ze "op geen enkel moment heeft gedacht aan opgeven", ook niet toen ze werd geplaagd door honderden vliegen.

"Ik heb me ondergronds bezig kunnen houden door te sporten, te lezen, te tekenen, mutsen te breien, en mezelf te ontdekken." Nu ze weer boven de grond leeft, wordt ze ook geconfronteerd met de realiteit. Al die tijd wist ze niets af van de oorlog in Oekraïne; noch van het einde van de coronamaatregelen, en zo meer.

Ze had twee GoPro-camera's bij zich om haar tijd te documenteren, ze kreeg 60 boeken mee en dronk in de gehele periode 1.000 liter water. Ze richtte zich vooral op het behouden van 'samenhang': goed eten en genieten van de stilte. Ze keek uit naar lekkernijen zoals avocado's, verse eieren en schone T-shirts die haar ondersteuningsteam naar beneden stuurde. Ook werd haar afval verwijderd.

"Ik praatte niet hardop tegen mezelf, maar ik had interne gesprekken en kon heel goed met mezelf overweg," grapte ze. "Je moet je bewust blijven van je gevoelens. Als je bang bent, is dat iets natuurlijks, maar laat nooit paniek toe, anders raak je verlamd."

Ook zei ze dat ze haar uitdaging begon met te proberen de tijd bij te houden. "Op dag 65 stopte ik met tellen en verloor ik het besef van tijd," zei ze.

Het experiment is misschien ook meteen goed voor een nieuw wereldrecord. Het vorige record stond op naam van de Italiaanse Christine Lanzoni, die in 2007 ruim 269 dagen doorbracht in een grot.

"Toen ze me kwamen halen, sliep ik. Ik dacht dat er iets gebeurd was. Ik zei: 'Nu al? Zeker niet.' Ik had mijn boek nog niet uit..."

Aan de oppervlakte werd ze opgewacht door familie en vrienden. "Deze ervaring was ongelooflijk en onbeschrijfelijk", zei ze met een brede glimlach. "Als je me even wil excuseren. Ik wil een douche nemen, want dat is al anderhalf jaar geleden."

Ze keek uit naar een douche met warm water en een bord gebakken eieren en friet die ze met vrienden wilde delen. Ook zei ze dat ze zichzelf in de handen van artsen zou leggen om de gevolgen voor haar lichaam en geest te bestuderen alvorens nieuwe bergbeklimmings- en speleologieprojecten te plannen.

Hoe waardevol was dat experiment?...

- Elke dag stond ze via haar laptop in contact met de buitenwereld, voedsel werd aangereikt, et cetera.
- Er was voldoende licht, en haar zintuigen konden elke dag worden geprikkeld.
- Een garantie is dat haar brein schade heeft opgelopen. Indien ze eerder al prettig gestoord was, kan die misschien minimaal zijn...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht