ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Politie waarschuwt voor pakketfraude: neem geen pakketjes aan!

… toch niet van onbekenden - want, nadien volgt onaangename verrassing.
door Tsenne Kikke - dinsdag 28 maart 2023 16:47

Levert Bpost, PostNL, of een andere pakjesdienst een bestelling af op jouw adres, maar met een andere naam op?... Wees dan wel op je hoede. Een onbekende zal nadien bij jou aanbellen om de bestelling op te halen. Maar jij zal de rekening gepresenteerd krijgen. En, als je niet betaalt, staat er op een dag een medewerker van een incassobureau of deurwaarder aan de deur.

“Pakketfraude”, wordt het in politiekringen genoemd. Het zit zo, klinkt het bij de politie van de zone Zennevallei: oplichters bestellen iets bij een webshop. In het bestelproces kiezen ze ervoor om de aankoop achteraf te betalen. Hij of zij doet dat met een nepprofiel en geeft jouw adres op.

Na het plaatsen van de bestelling houdt de oplichter de verzending van het pakketje nauwlettend in de gaten via het track & trace-nummer. Zo weet de valsspeler exact wanneer PostNL, Bpost of een andere koerierdienst het pakje bij jou heeft afgeleverd.

“Zodra de oplichter online ziet dat het pakketje is bezorgd, komt hij of iemand anders (vaak sturen ze jongeren) aanbellen”, aldus de politie. “De persoon die het pakketje komt ophalen, vertelt dat er per ongeluk een verkeerd adres werd opgegeven. Trap echter niet in de val. Het gaat om fraude”, waarschuwt de politie.

“Want, omdat het pakketje op jouw adres in ontvangst is genomen - of, omdat de koerier het aan je voordeur heeft achtergelaten zonder aan te bellen - krijg jij achteraf de factuur en betalingsherinnering(en) toegestuurd. En op het einde van de rit zelfs een incassobureau of deurwaarder aan de deur om het bedrag van de factuur + kosten op te eisen. Terwijl jij helemaal niets hebt besteld en de oplichter met het pakketje aan de haal is.”

Bij Test Aankoop krijgen ze geregeld klachten van gedupeerden die nadien worden bestookt met facturen, “terwijl ze het pakketje te goeder trouw hebben meegegeven”, klinkt het.

Weiger levering

“Komt er een pakketbezorger bij jou aan de deur om een pakketje af te leveren terwijl je geen bestelling hebt geplaatst, controleer dan altijd eerst de naam en het adres op het pakket voordat je dit aanneemt. Komt het adres overeen met jouw adres, maar staat er een andere naam op, weiger dan de levering”, waarschuwen ze bij de FOD Economie.

Is het pakje gewoon aan de deur gezet en belt er nadien iemand aan die beweert dat het pakketje voor hem is? “Geef het dan zeker niet mee. Neem contact op met de webwinkel en vraag hoe je het gratis kan terugsturen. Hou ook alle correspondentie (mails) goed bij. Je kan ook een klacht indienen bij je lokale politie. Zo heb je wat in handen moesten er toch rekeningen komen nadien.” En, Lien Meurisse van de FOD Economie raadt ook aan om elke vorm van misbruik te melden via het meldpunt fraude.

Zelden betrapt

Exacte cijfers over het aantal feiten heeft de politie niet, omdat ze niet apart worden bijgehouden. Het afgelopen jaar heeft de Economische Inspectie wel bijna 3.500 meldingen ontvangen van slachtoffers van allerlei vormen van fraude via online verkoopplatformen, ongeveer evenveel als in 2021. Goed voor 2,7 miljoen euro aan verliezen voor webshops of klanten.

Pakketfraude komt veel vaker voor dan we denken, zo blijkt uit een rondvraag bij verschillende politiezones. En de daders kunnen maar zelden betrapt worden, omdat ze met valse profielen werken en sluw genoeg zijn om hun echte identiteit goed af te schermen.

Bron: Nieuwsblad

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht