ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom het zo gezond is om koffie mét melk te drinken

Polyfenolen zijn belangrijk voor de gezondheid.
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 februari 2023 18:08

Zoiets simpels als een kopje koffie met melk heeft mogelijk een ontstekingsremmend effect bij mensen. Dat zou komen door de wisselwerking tussen de polyfenolen uit koffie en de eiwitten uit melk.  

Telkens wanneer bacteriën, virussen en andere vreemde stoffen het lichaam binnendringen, reageert ons immuunsysteem door witte bloedcellen plus een cocktail van chemische stoffen los te laten op de vijandige indringer. Deze beschermingsreactie uit zich als een ontsteking en treedt bijvoorbeeld ook op wanneer we onze pezen en spieren overbelasten. Mensen die lijden aan ziekten als reumatoïde artritis hebben last van chronische ontstekingen vanwege een overactief immuunsysteem.

Gunstig effect

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Kopenhagen onderzocht hoe polyfenolen zich gedragen in combinatie met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. De resultaten zijn veelbelovend. “We laten zien wat er gebeurt met immuuncellen als een polyfenol reageert met een aminozuur. Het ontstekingsremmende effect van deze cellen verdubbelt in het lab. Dit is een indrukwekkend resultaat en het zou heel goed kunnen zijn dat deze cocktail ook een gunstig effect heeft op ontstekingen bij mensen. We gaan dit verder onderzoeken. Eerst zullen we dit effect bij dieren onder de loep nemen. Daarna hopen we de financiering rond te krijgen om ook bij mensen de werking hiervan te onderzoeken”, zei Marianne Nissen Lund, professor in de voedingswetenschappen.

Ontstekingsremmende cocktail

Het team wekte een kunstmatige ontstekingsreactie op in het monster met immuuncellen, om het ontstekingsremmende effect van de combinatie van polyfenolen met eiwitten te onderzoeken. Een deel van de cellen, die hadden gereageerd met een aminozuur, kreeg verschillende doses aan polyfenolen toegediend, terwijl andere monsters alleen aan de oorspronkelijke polyfenolen werden blootgesteld. Tot slot was er nog een controlegroep die geen antioxidanten toegediend kreeg. De immuuncellen die met de combinatie van polyfenolen en aminozuren waren behandeld, bleken twee keer zo effectief in het bestrijden van ontstekingen als de polyfenolgroep zonder aminozuur.

“Het was fascinerend om het ontstekingsremmende effect in onze celexperimenten waar te nemen. Dit heeft ons natuurlijk alleen nog maar meer benieuwd gemaakt naar de mogelijkheden van deze stoffen voor de volksgezondheid. Het is de hoogste tijd om dit op dieren te testen”, zei diergeneeskundige Andrew Williams.

Koffie met melk

Eerder onderzoek van de Deense vakgroep toonde al aan dat polyfenolen zich binden aan eiwitten in vleesproducten, melk en bier. Daarbij testten ze specifiek of dit ook gold voor koffie met melk. Koffiebonen zitten namelijk vol met polyfenolen, terwijl melk rijk is aan eiwitten. “We hebben bewezen dat de reactie tussen polyfenolen en eiwitten ook voorkomt in een aantal combinaties van koffie met melk. Het proces ging zelfs zo snel, dat het nauwelijks tegen te houden was”, legde Nissen Lund uit.

Het team verwacht dat het ontstekingsremmende effect ook optreedt bij andere voedingscombinaties, waarbij een eiwitrijk product en fruit of groente gezamenlijk worden gegeten. “Ik kan me voorstellen dat hetzelfde gezonde effect plaatsvindt na het eten van een vleesgerecht met groenten en bij het drinken van een yoghurt- of melksmoothie”, aldus de professor.

Inkapselen

Zowel de voedingsindustrie als de medische onderzoekswereld zien de grote voordelen van polyfenolen steeds meer in. Er worden daarom veel antioxidanten toegevoegd aan voedsel. “Het menselijk lichaam neemt polyfenolen niet erg efficiënt op. Wetenschappers zijn op zoek naar manieren om dit te veranderen en doen onderzoek naar methoden om polyfenolen in te kapselen in eiwitstructuren. Deze strategie heeft als bijkomend voordeel dat de eiwitten de ontstekingsremmende effecten van polyfenolen versterken”, besloot Nissen Lund.

Wat zijn polyfenolen?

Polyfenolen zijn antioxidanten die van nature voorkomen in mensen, planten, fruit en groente, maar ook in thee, koffie, rode wijn en bier. Ze zijn belangrijk voor de gezondheid, omdat ze oxidatieve stress – een stofwisselingstoestand waarbij er meer schadelijke, reactieve zuurstofverbindingen dan normaal in onze lichaamscellen voorkomen – kunnen vertragen of voorkomen. Nuttige chemische stoffen in onze cellen en organen worden zo beschermd tegen schade en vernietiging door oxidatie.

Oxidatieve stress kan onder andere ontstaan door roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, te veel zonlicht, intensief sporten, obesitas, een lage bloedsuikerspiegel, depressie en het binnenkrijgen van microplastics.

Polyfenolen worden in de voedingsindustrie gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen en de smaakkwaliteit op peil te houden door een stokje te steken voor de oxidatie van vooral de vetten in het voedsel.

Deze antioxidanten zijn dus gezond voor de mens, maar er is nog relatief weinig bekend over de precieze werking van dit soort stoffen en wat er gebeurt als polyfenolen worden gecombineerd met andere voedingsstoffen, zoals aminozuren in eiwitten.

Kortom: er is meer onderzoek nodig...

Bronmateriaal: "Phenolic Acid−Amino Acid Adducts Exert Distinct 2 Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent 3 Phenolic Acids" - Journal of Agricultural and Food Chemistry & Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht