ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Astronauten zijn vatbaarder voor ziektes en onderzoekers denken nu te weten hoe dat komt

In Wereld 96 verblijven eist aanpassingen…
door Tsenne Kikke - dinsdag 11 juli 2023 18:05

Een verblijf in de ruimte blijkt ervoor te zorgen dat het immuunsysteem verzwakt. Slecht nieuws voor astronauten. Maar één schrale troost: eenmaal terug op Aarde komt het allemaal weer goed.

De laatste jaren stapelt het bewijs dat astronauten tijdens hun ruimtereizen veel vatbaarder zijn voor infecties zich op. Zo krijgen astronauten die aan boord van het internationale ruimtestation verblijven, bijvoorbeeld, opvallend vaak te maken met huidproblemen. “Astronauten maken vaak melding van een droge, rode en jeukende huid, en huidinfecties leiden soms tot pusvormende wonden op bijvoorbeeld de polsen, vingers en voeten,” vertelde onderzoeker Odette Laneuville. En ook luchtwegaandoeningen komen regelmatig voor. “Een verstopte neus, ontsteking van het neusslijmvlies, niesen en keelontsteking,” somde Laneuville op. En naast de luchtwegen worden ook andere delen van het lichaam vatbaarder voor infecties. Zo komen bijvoorbeeld ook blaasontstekingen vrij regelmatig voor. Het hint er voorzichtig op dat het immuunsysteem in de ruimte - eerder gedomineerd door de wetten van Wereld 96 - niet bijzonder goed functioneert.

Herpesvirussen

Dat lijkt bovendien verder te worden onderschreven door het feit dat in de urine en het speeksel van astronauten tijdens hun verblijf in de ruimte vaker en meer actieve virusdeeltjes van herpesvirussen – zoals het epstein-barrvirus, het varicella-zostervirus (veroorzaker van gordelroos) en het herpes-simplexvirus (veroorzaker van koortslippen) – worden aangetroffen. “Ons lichaam doet voor sommige virussen, zoals het epstein-barrvirus, het varicella-zostervirus en het herpes-simplexvirus, dienst als gastheer,” legde Laneuville uit. “Die virussen vertoeven slapend of inactief in ons lichaam, wachtend tot het immuunsysteem verzwakt.” En een reis naar de ruimte lijkt dat immuunsysteem dus zodanig te verzwakken dat die virussen alweer de kop op kunnen steken.

Genexpressie

Maar hoe komt het nu precies dat het immuunsysteem in de ruimte minder goed functioneert? Laneuville en collega’s hebben zich in die vraag vastgebeten en onthulden nu in het blad 'Frontiers in Immunology' hoe het precies zit. “Wij tonen aan dat de expressie van veel genen, die verband houden met immuunfuncties, snel afneemt zodra astronauten de ruimte bereiken,” aldus Laneuville.

Het onderzoek

De onderzoekers trokken die conclusie nadat ze zich bogen over de genexpressie in leukocyten (witte bloedcellen) van 14 astronauten. Onder hen waren 11 mannen en 3 vrouwen die tussen 2015 en 2019 minimaal 4,5 en maximaal 6,5 maand in het internationale ruimtestation verbleven. De bestudeerde leukocyten waren op verschillende momenten – voorafgaand, tijdens en na de ruimtevlucht – verzameld. Het onderzoek onthulde dat de expressie van sommige genen, die een belangrijke rol spelen binnen het immuunsysteem, tijdens een ruimtereis verandert. En die veranderingen zouden ten grondslag liggen aan het zwakkere immuunsysteem waar de tanende gezondheid van de astronauten van getuigde. “Een zwakker immuunsysteem vergroot de kans op infectieziekten,” stelde onderzoeker Guy Trudel. “Een functioneel immuunsysteem stelt ons in staat om – door een complexe defensie gericht op de ziekteverwekkers op te tuigen – asymptomatisch te blijven,” voegde Laneuville toe. “Daarnaast zorgt het immuunsysteem ervoor dat latente virussen in ons lichaam inactief blijven.”

Zorgwekkend

Dat het immuunsysteem in de ruimte minder goed functioneert, is zorgwekkend. Zeker met het oog op de toekomst wanneer de mensheid verder gelegen bestemmingen gaat bezoeken en dus ook gedurende langere tijd in de ruimte zal vertoeven. “Bekende strategieën om de negatieve impact die de ruimte op het menselijk lichaam – en dus ook het immuunsysteem – heeft, te bestrijden, zijn voornamelijk: veel lichaamsbeweging en goed eten. Maar dat heeft slechts een beperkt effect. Preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat het menselijk lichaam ook in de ruimte in staat blijft om een verdediging tegen ziekteverwekkers op te tuigen, zijn er nog niet. De beste manier om een infectie met ernstige symptomen te voorkomen, is waarschijnlijk het tijdig detecteren van de infectie. Dat zal zeker cruciaal zijn voor ruimtereizigers met beperkte toegang tot zorg en medicatie en beperkte evacuatiemogelijkheden.”

Wie aan de zwaartekracht van de Aarde weet te ontsnappen, ontsnapt dus nog niet aan herpesvirussen, luchtwegaandoeningen en huidproblemen. Sterker nog: doordat het immuunsysteem in de ruimte verzwakt, lijken ruimtereizigers daar alleen maar vatbaarder voor te worden. Zo schetsten de onderzoekers een weinig rooskleurig beeld voor (toekomstige) astronauten.

Gelukkig kwamen de onderzoekers in dezelfde studie ook nog met een klein beetje goed nieuws. Zo bleek de expressie van genen, die een belangrijke rol spelen binnen het immuunsysteem, weer in ere hersteld te worden wanneer astronauten terugkeren op Aarde. Meestal binnen een paar weken al – wat overigens wel betekent dat astronauten ook in de eerste weken na terugkeer op aarde vatbaarder zijn voor ziektes – maar in ieder geval binnen een jaar na terugkeer. Onduidelijk blijft nog even op de vraag wanneer de weerstand dan weer helemaal op peil is. De onderzoekers vermoeden dat dat onder meer afhankelijk is van de leeftijd en het geslacht van de astronauten.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht