ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Melk of geen melk ? Is dat dé vraag ? …

Melk... gezond of minder gezond? Dat is de hamvraag.
door Tsenne Kikke - vrijdag 6 november 2009 6:32

Een hoge consumptie van melkproducten en van vetarme zuivelproducten kunnen bij ouderen een rol spelen in de preventie van hoge bloeddruk. Dit concludeerde een recent artikel dat in het 'American Journal of Clinical Nutrition' verscheen.

De onderzoekers van Wageningen Universiteit en van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wilde uitmaken of hypertensie bij oudere patiënten wordt geassocieerd met de inname van verschillende soorten zuivelproducten. Een totaal van 2.245 Nederlandse volwassenen, van 55 jaar en ouder, werden opgenomen in de studie en men hield een interne boekhouding bij met betrekking tot de geregistreerde gegevens van hun dieet en bloeddruk - dit, gedurende 3 bezoeken: de eerste tussen 1990 en 1993, een tweede opvolging tussen 1993 en 1995, en een laatste opvolging na 6 jaar tussen 1997 en 1999.

De deelnemers aan de studie werden vervolgens in vier even grote groepen gesplitst en elke deelnemer verkreeg een gemiddelde zuivelinname van 164 gram per dag, 325 gram per dag, 472 gram per dag, en gram per dag, respectievelijk. Om de impact van verschillende zuivelproducten te ontcijferen, verdeelden de wetenschappers de zuivelproducten in volgende subgroepen:

1. Melk en zuivelproducten: alle soorten melk, yoghurt, koffiemelk, kwark, pudding, pap, vla, slagroom.

2. Kaas: alle soorten kaasproducten, zoals zachte kaas, harde kaas en smeerkaas.

3. Vetarme zuivelproducten: vetgehalte <2g/100g voor melk en zuivelproducten en <20g/100g voor kaas.

4. Hoge vet zuivelproducten: vetgehalte> 3.5g/100g voor melk en zuivelproducten en> 20g/100g voor kaas.

Uit de statistische analyse bleek dat het risico voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk daalde - dit, afhankelijk van de toename van de zuivelinname.

Risicobeperking was 7% voor elke extra 150 ml portie zuivel. Deze risicobeperking was vreemd genoeg na 2 jaar hoger dan na 6 jaar opvolging - en, meer uitgesproken bij personen met overgewicht.

De auteurs wierpen verschillende hypothesen op waarom de waargenomen associaties zwakker waren na een 6-jaar opvolging dan na 2 jaar, maar geen enkele ervan kon ons van de mogelijke waarheid overtuigen. In elk geval klonk het resultaat wel positief wat vermindering van hoge bloeddruk betreft, maar ...

Mannen die twee glazen melk per dag drinken, lopen dan weer meer risico dat ze op middelbare leeftijd de hersenziekte van Parkinson krijgen. Dat stond indertijd te lezen in het wetenschappelijke vakblad 'Neurology'.

Een team van de Universiteit van Korea bestudeerde in Hawaï meer dan 7.500 mannen tussen de 45 en de 68 jaar. De vorsers stelden vast dat mannen, die dagelijks meer dan 454 gram melk consumeerden, 2,3 keer meer kans liepen op Parkinson. De link heeft volgens de onderzoekers niets te maken met calcium, het belangrijkste voedingsingrediënt van melk. Maar wat er precies in melk het verhoogde risico veroorzaakt, was en is nog altijd onduidelijk ...

Als je toch melk wilt drinken, is de vraag: welke melk?

We schuimden voor jou het internet af en vonden enkele interessante adviezen:

- Om te beginnen: de erfelijke aanleg van koeien is van invloed op de vet- en eiwitsamenstelling van melk. Daar kunnen we dus niets van afweten. Maar, omdat volle melk het rijkst is aan vetstoffen, doe je er naar het schijnt goed aan te kiezen voor halfvolle melk. Aarzel niet om 's morgens een grote kom melk te drinken: 500 ml halfvolle melk zorgt voor de aanvoer van 15 g eiwitten, 7,5 g vetstoffen en 600 mg calcium, hetzij 2/3de van de dagelijks aanbevolen aanvoer. Waar of onwaar?

- Je hoeft jezelf natuurlijk niet te verplichten om magere melk te drinken als de smaak ervan jou niet aanstaat. Het verschil in calorieën is trouwens niet zo groot: 33 kcal voor 100 g tegen 45 kcal voor halfvolle melk. Als jouw gewicht nogal gemakkelijk toeneemt, of als je een dieet volgt, kun je beter de oplossing voor het probleem elders zoeken.

- Als je melk goed kunt verteren en als je geen last hebt van lactose-intolerantie, hoef je geen lactosearme melk te drinken. Deze melk biedt geen andere voordelen en bevat niet minder calorieën. Ze heeft dezelfde voedingswaarde als gewone melk, uitgezonderd de lactose.

- Moet je melk, verrijkt met vitaminen en mineralen, kiezen? Niet noodzakelijk. Een gevarieerde en evenwichtige voeding zorgt voor voldoende vitaminen en mineralen. Het is sowieso niet nodig om verrijkte melk te drinken. Het is trouwens niet zeker dat het lichaam erin slaagt al die aan de melk toegevoegde vitaminen en mineralen op te nemen. Daarentegen kunnen we misschien een kleine uitzondering maken voor melk verrijkt met vitamine D.

- Heel wat mensen hebben net voldoende, of zelfs een tekort aan vitamine D. Deze vitamine is nochtans belangrijk voor de fixatie van calcium op de botten. Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken, maar daarvoor is een regelmatige (niet overdreven) blootstelling aan de zon nodig. Aarzel dus niet om, in het bijzonder tijdens de wintermaanden, een melk verrijkt met vitamine D te kiezen. Zorg ervoor dat kinderen en oudere mensen ervan drinken. Er valt op te merken dat vitamine D vetoplosbaar is en dat ze dus aanwezig is in de vetstoffen van de melk.

- Melk, verrijkt met proteïnen, bevat vanzelfsprekend iets meer proteïnen dan gewone melk, maar het supplement is vrij miniem. Melk verrijkt met proteïnen is echter veel duurder. Laten we niet vergeten dat onze voedingsgewoonten normaal gezien al zorgen voor een ruime aanvoer van dierlijke proteïnen.

- Biomelk kopen, betekent dat men kiest voor een melk verrijkt met omega 3, meervoudig onverzadigde vetzuren, die als essentieel beschouwd worden voor het lichaam en die een rol zou spelen in de preventie van heel wat belangrijke ziekten, zoals cardiovasculaire ziekten, de ziekte van Alzheimer, verschillende kankers, enzovoorts. Bij kinderen en jongeren zijn omega 3-vetzuren eveneens van belang voor de verstandelijke groei. Waar of onwaar?

- Biomelk rijker is aan omega 3 dan andere melk omdat koeien die in de natuur opgroeien, zich voeden met voedingsmiddelen rijk aan omega 3 en dus ook melk produceren die op natuurlijke wijze meer omega 3 bevat. Daarom is biomelk te verkiezen boven melk die kunstmatig verrijkt is met omega 3. Waar of onwaar? Wat omega 6 betreft, moet men weten dat we er al meer dan voldoende van verbruiken ...

- Melk met vezels kan nuttig zijn in geval van problemen met de darmtransit. Maar opgelet, het gaat hier om een supplement, naast de aanvoer via fruit en groenten, waarvan de consumptie zeer belangrijk blijft.

- Dan hebben we nog 'sojamelk', maar de benaming is fout. Men zou het eerder moeten hebben over sojadrank, omdat deze drank van plantaardige oorsprong is en niets met melk te maken heeft. De voedingswaarde benadert die van halfvolle melk, ook al bevat deze sojadrank iets meer calorieën. Het verschil schuilt vooral in de kwaliteit van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Sojadranken zijn een goed alternatief voor mensen met een lactose-intolerantie, of voor wie allergisch is voor melkproteïnen. Men moet wel goed nakijken of deze dranken verrijkt zijn met calcium. Waar of onwaar?

Maar, daarbij kunnen ons nog de vraag stellen in welke mate soja gezond is voor ons lichaam...

Als je op het web zoekt, dan vindt je over melk ongelooflijk veel tegenstrijdige berichten. Ons advies is dus:

1) Spreek met je eigen lichaam, en
2) Schuim voor jezelf het internet af, want ...
3) Ik weet het ook niet meer ...

Hieronder vind je een aantal standpunten, en een aantal 'wetenschappelijk bewezen' feiten over melk, en ook over calcium en tofu:

- Melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten, zoals: migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.

Melk en melkproducten bevatten namelijk lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melk en melkproducten tot problemen leiden. Melk en melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg kan hebben. Zure melkproducten, en geiten- en schapenkaas, worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend. (Bron: Eet je vit)

- Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren

Een zekere professor Defares vindt slijmvorming door melk nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hij stelt dat melk een bron is van eiwit en calcium en helaas: vet. Overmatige consumptie van eiwit leidt, volgens Defares, tot extra calciumverlies via de nieren. Dat betekent, dat je nog meer calcium nodig hebt om een goede botopbouw te handhaven. Meer melk helpt hier niet vanwege de daarin aanwezige eiwitten. Een vicieuze cirkel dus. Maar er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen waarin wél calcium maar geen eiwitten zitten.

Voorbeelden hiervan zijn: broccoli (260mg/400gr), boerenkool (180mg/100gr), tahoe (190mg/100gr), vijgen (280mg/100gr) en Bulgaarse yoghurt (180mg/100gr). Natuurlijk zijn er nog altijd voedingssupplementen. Pas wel op: te veel calcium is dan ook weer niet goed. (Bron: U kunt langer blijven leven)

- Extra calcium (melk) alleen samen met magnesium

Calcium suppletie, om botontkalking tegen te gaan, moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegengaan zorg dan dat het calcium-magnesium supplement de verhouding van ongeveer 2 / 1 heeft. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur, anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede Multi-vitamine). (Bron: Live Extention Foundation)

- Met melk meer kans op testis (zaadbal)kanker

Mannen, die veel melkproducten gebruiken, hebben een verhoogde kans op testis-, oftewel zaadbalkanker. Deze conclusie trok Dr. Garner van de Universiteit van Ottawa. Hij onderzocht 601 Canadese manen met zaadbalkanker en 744 gezonde mannen. Uit dit onderzoek bleek dat de mannen die grote hoeveelheden melkproducten consumeerden een verhoogde kans op zaadbalkanker hadden. Als ze veel kaas aten, was er zelfs een stijging van 87% voor het ontwikkelen van zaadbalkanker.

- Melk kan mogelijk bij sommige kinderen diabetes type I veroorzaken

Diabetes kan worden veroorzaakt door een auto-immuunreactie van het lichaam waarbij, waarschijnlijk door een stoornis van het immuunsysteem, de bètacellen in de eilandjes van Langerhans worden vernietigd. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline. Hierdoor ontstaat diabetes type I.

Erfelijke aanleg (predispositie) voor deze vorm van diabetes kan een rol spelen. Externe factoren bepalen of de aandoening ook daadwerkelijk ontstaat. Als externe factoren zijn onder andere virusinfecties en ook de consumptie van koemelk wordt verdacht. Tegen het albumine (eiwit) uit koemelk kunnen antistoffen worden gevormd die ook kunnen reageren met de insuline producerende beta-cellen van de alvleesklier.

Uitgebreide epidemiologische studies geven ook aan dat kinderen een hogere kans hebben op het verkrijgen van diabetes type I als ze tijdens hun eerste levensjaren worden gevoed met melkproducten zoals in de meeste flessenvoeding aanwezig is. Het is dus te overwegen om kinderen uit families waarin diabetes type I voorkomt geen melk te geven.

- Melk moet ... voor de Nederlandse economie!

Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is namelijk een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus 'slecht vet'. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en pcb's.

Het komt steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag.

Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbeterd.

De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121.000 verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen, die twee glazen melk of meer dronken, liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. (Bron: De Volkskrant)

- Koemelk door sojamelk vervangen is geen goed idee !

Soja bevat een groot aantal stoffen die onze gezondheid negatief beïnvloeden. Een van deze zogenaamde anti-nutriënten blokkeert de werking van enzymen, zoals trypsine. Trypsine is nodig voor de opname van eiwitten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan eiwitten en daardoor ook tekorten aan aminozuren. Ook bevat soja de stof lectine die het voor de darmen moeilijker maakt om bouwstoffen uit de voeding op te nemen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en B12.

Sojabonen bevatten ook grote hoeveelheden fytaatzuur. Fytaatzuur remt de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink. Het fytaatzuur uit soja belemmert vooral de opname van zink. Zink is belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen en zenuwstelsel maar beschermt ook tegen de ontwikkeling van diabetes. Zink is bovendien belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Een zink tekort kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

De negatieve effecten van fytaatzuur zijn in vele wetenschappelijke onderzoeken vastgelegd. Onderzoek in derde wereldlanden, waar de bevolking via ontwikkelingshulp programma's geleerd is om soja te verbouwen en te consumeren, geeft aan dat een groot deel van de bevolking deficiënt is aan bovengenoemde mineralen.

Vegetariërs, die hun voeding grotendeels op sojaproducten zoals Tofu, et cetera, baseren, lopen de kans op ernstige tekorten aan vitamines, mineralen en aminozuren.

- Tofu, een sojaproduct, versnelt de veroudering van de hersenen

Een té hoge dosis aluminium is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Campbell concludeerde in zijn onderzoek uit 2002 dat aluminium mogelijk de kans van het verkrijgen van Alzheimer vergroot. Solfrizzi, en andere onderzoekers, kwamen een jaar later tot dezelfde conclusie.

Onderzoek liet zien dat er in soja melk voor baby's een veel hogere dosis aluminium (2346microgram/liter) voorkomt dan in moedermelk (50microgram/liter).

White, en anderen, concludeerden in hun onderzoek, dat in april 2000 werd gepubliceerd, dat tofuconsumptie het verouderen van de hersenen versnelt. In dit onderzoek werden voedingsgewoontes bestudeerd van mannen op middelbare leeftijd. Daaruit bleek dus dat bij mannen, die twee of meer keer tofu per week aten, de hersenen sneller verouderden dan bij mannen die dit niet deden.

- Conclusie: Ik schreef het al... Ik weet het niet meer. Jij nog wel?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht