ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Gezondheid: Kan theïne in thee een verslavende werking hebben?

Over de voor- en nadelen van thee…
door Tsenne Kikke - maandag 13 juli 2020 15:06

Thee wordt gezien als een gezonde drank en is, net als koffie, te vinden in de schijf van vijf. Sommige mensen drinken het de hele dag door: lekker een kopje thee bij het ontbijt, een aantal tijdens het werken en om de dag ontspannen af te sluiten ook een kopje thee op de bank. Bij de inname van koffie wordt een maximale hoeveelheid per dag aangeraden, vanwege onder andere de hoeveelheid cafeïne. Moet je bij het drinken van thee dan ook letten op de hoeveelheid theïne die je tot je neemt?...

De cafeïne die in thee te vinden is, wordt ook wel theïne genoemd. Volgens Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum, is theïne precies hetzelfde stofje als cafeïne. "Vaak worden theïne en cafeïne gezien als twee aparte stoffen, maar dat zijn ze in werkelijkheid niet. Het is precies dezelfde stof, maar omdat het in thee zit, wordt het vaak theïne genoemd." Theïne kan volgens het Voedingscentrum technisch gezien dezelfde effecten hebben als cafeïne, maar dat hangt enkel af van de hoeveelheid die je ervan binnenkrijgt.

Hoe snel zit je met thee aan dezelfde hoeveelheden cafeïne als in koffie?

Volgens het Voedingscentrum komt cafeïne, of theïne, in een mindere mate voor in thee dan in koffie. Wanneer je een kopje thee drinkt hoef je dus niet bang te zijn dat je net zoveel cafeïne binnenkrijgt. Lutgerink: "Het hangt ook een beetje af van welke soort thee je drinkt en hoe sterk je het maakt, maar bij gewone zwarte of groene thee bevat een kopje van 125 milliliter ongeveer 30 milligram cafeïne. In eenzelfde kopje koffie zit 85 milligram cafeïne dus je komt niet heel snel aan dezelfde hoeveelheid die je in koffie vindt."

Nota: in een ander artikel stond er dat een kopje koffie gemiddeld 56 mg cafeïne bevat, en Espresso heeft een cafeïnewaarde van 67 mg per kopje.

Theïne is uiteindelijk hetzelfde stofje als cafeïne, benadrukt Lutgerink, dus drink ook niet te veel thee. "Bij koffie adviseren wij mensen om niet meer dan drie of vier koppen te drinken op een dag. Dat heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid cafeïne, maar ook met het stofje cafestol. Deze olieachtige stoffen kunnen een ongunstig effect hebben op het cholesterolgehalte als je er te veel van binnenkrijgt. Voor thee adviseren we ook rond de drie of vier koppen zwarte of groene thee te drinken," aldus Lutgerink. Denk bij zwarte- of groene thee aan bijvoorbeeld English breakfast, earl grey of thee met vruchtensmaken zoals sinaasappel, citroen, aardbei en bosvruchten. Volgens het Voedingscentrum is het basisingrediënt van die soorten meestal zwarte of groene thee, maar dat kun je altijd terugvinden op de verpakking.

Kan er sprake zijn van een verslavende werking als je veel thee tot je neemt?

Ondanks dat 'cafeïneverslaving' veel in de volksmond gebruikt wordt, is er in werkelijkheid geen sprake van een verslaving aan cafeïne volgens zowel het Voedingscentrum als de Koninklijke Vereniging voor Thee en Koffie (KNVKT). "Cafeïne heeft wel een stimulerende werking, maar het is niet zo dat er echt gesproken kan worden van een verslaving. Bij een verslaving heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen en het is vaak lastig of bijna niet mogelijk om ermee te stoppen. Bij cafeïne is dit niet het geval. Het is enkel een gewoonte die mensen hebben," aldus Elize Klitsie, woordvoerder van KNVKT.

Het Voedingscentrum sluit zich daarbij aan: "Het is niet bewezen dat cafeïne, en dus ook theïne, echt tot verslaving kan leiden, zoals bijvoorbeeld alcohol kan doen. Maar als je normaal gesproken op een dag meerdere producten met cafeïne neemt en daarmee stopt, kunnen wel lichamelijke effecten optreden, zoals rusteloosheid, angstgevoelens of prikkelbaarheid. Maar deze verschillen sterk per persoon, omdat niet iedereen hier even gevoelig voor is. Cafeïne kun je dus niet echt verslavend noemen," aldus Lutgerink.

Veel voordelen voor de gezondheid

Het Voedingscentrum adviseert mensen om drie of vier koppen groene of zwarte thee per dag te drinken, maar dit is niet per se een maximum. Het kan meer gezien worden als een minimum. Thee heeft namelijk veel verschillende voordelen voor de gezondheid en het drinken van minimaal drie koppen thee kan daaraan bijdragen. Lutgerink zegt daar het volgende over: "Het drinken van een aantal koppen zwarte of groene thee heeft een bloeddrukverlagende werking en daarmee verklein je eigenlijk de kans op een beroerte. Daarnaast verlaagt het je cholesterol en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en Diabetes type 2."

Kortom: Theïne is hetzelfde als cafeïne. Het heeft een opwekkend effect. Het zorgt ervoor dat we ons minder moe voelen en meer alert. Daarbij kan het stimulerend werken voor onze hersenen. Net als bij cafeïne kan teveel theïne bijwerkingen geven. Je kan bijvoorbeeld rusteloos, angstig of duizelig worden. Ook kan hoofdpijn ontstaan.

Houd in de gaten wat gezond is voor jou

Hoeveel theïne je per dag mag innemen, is persoonsafhankelijk. Het Voedingscentrum raadt mensen echter aan om bij het nuttigen van thee of koffie er op te letten dat gezonde volwassenen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag kunnen innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat zijn ongeveer dertien kopjes thee. Dit geldt niet voor elke theesoort. Zo zit in groene thee minder theïne dan in andere thee, waardoor je daar gerust 21 koppen per dag van kan drinken. Als je gevoelig bent voor deze stof is het goed om niet meer dan acht van deze kopjes thee per dag te drinken. Houd dit in je achterhoofd bij het drinken van thee of andere producten die cafeïne bevatten. "Dit advies is alleen niet bedoeld voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Bijvoorbeeld personen die lijden aan angstgevoelens, kunnen beter voorzichtig zijn met die producten," aldus Lutgerink.

Het Voedingscentrum benadrukt ook dat de voordelen voor de gezondheid gelden voor de groene en zwarte thee en niet voor sommige kruidentheeën.

Kruidenthee is theïnevrij, omdat het niet gemaakt wordt van de theeplant. Strikt genomen heet het ook geen ‘kruidenthee’, maar ‘kruidendrank’. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen. Bekende smaken zijn: kamille, rooibos, pepermunt en zoethout. Houd er wel rekening mee dat zoethout de bloeddruk verhoogt.

Verschillende soorten kruidenthee kunnen bij het drinken van meerdere koppen evenwel een averechts effect hebben op de gezondheid. Lutgerink zegt hierover: "Sommige kruidenthee kan juist weer bloeddrukverhogend werken als je er meerdere koppen van drinkt. Denk aan zoethout en sterrenmix. Deze theesoorten werken bloeddrukverhogend doordat daar weer andere stoffen in zitten, die plantgifstoffen worden genoemd. Bij kruidenthee vervalt ons advies van drie of vier koppen thee per dag. Vrouwen die zwanger zijn en mensen met een hoge bloeddruk kunnen kruidenthee bijvoorbeeld beter laten staan."

Drink tussen maaltijden

Met alle goede effecten van groene thee is het moeilijk om de negatieve kanten te zien, maar die zijn er. Zo hindert het drankje de opname van ijzer en calcium in je bloed. Vooral bij vrouwen en vegetariërs komt ijzertekort vaak voor, wat tot vermoeidheid, kortademigheid, haaruitval en verschillende andere kwalen leidt.

De tip om groene thee te drinken is daarom: drink het tussen maaltijden door. Zo krijgt je dunne darm de tijd om het ijzer uit je voedsel te halen, vooraleer de looistoffen of tannines in groene thee zich aan het ijzer binden. Groene thee heeft wel geen invloed op de opname van heemijzer, het ijzer in vlees.

Beperk of vermijd groene thee als je een ijzertekort hebt, zwanger bent (cafeïne), ongesteld bent (ijzerverlies) of medicatie neemt voor je angststoornissen of hartaandoeningen: groene thee kan de effectiviteit van bepaalde medicatie belemmeren.  

Grote hoeveelheden groene thee kunnen ook jouw lever beschadigen en de darmklachten verergeren bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Maar te veel van het goede is sowieso bij veel zaken af te raden. Tot vijf kopjes groene thee per dag drinken is heel goed voor je, maar wacht dus een uur voor of na het eten.

Bron: Radar.avrotros.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht