ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De waarheid over surimi: zoveel krab zit er écht in

Surimi is het slimme bedenksel is van de voedingsmiddelentechnologie.
door Tsenne Kikke - woensdag 15 februari 2023 22:29

Als je een sushiliefhebber bent, dan is surimi jou waarschijnlijk niet onbekend. Je vindt deze lange roze stokjes of zogenaamde ‘krabsticks’ onder andere terug in de populaire Japanse lekkernij, of zo los in de supermarkt. Surimi smaakt als krab, ruikt als krab en ziet eruit als krab: toch is het geen krab. Wat is het dan wel?

What’s in a name

In de zogenaamde ‘krab- of vissticks’, beter gekend als surimi, zit minder krab dan je vermoedt. Om niet te zeggen geen. De naam krabstick is misleidend, want de kans is klein dat je het woordje 'krab' echt tussen de ingrediëntenlijst ziet staan. De lange in plastic gewikkelde roze stokjes of ‘krabsticks’ zijn daarentegen een mengeling van 15 andere fijngehakte witte vissoorten.

Niet zo verrassend wanneer je weet dat surimi in het Japans letterlijk ‘fijngehakte, verwerkte vis’ betekent. Waar je die fijngehakte vis vandaag opneemt via jouw favoriete sushirol, krabsalade of gewoon zo los als snack, was het in de 12e eeuw oorspronkelijk een Japanse manier om vis langer vers te houden. Zo konden vissen die net niet vers genoeg meer waren, of de mindere onderdelen ervan, tóch nog geconsumeerd worden. In de jaren 70 leerden we surimi voor het eerst kennen als een soort visvlokken. Later, vanaf de jaren 80, veranderden ze in de langwerpige, roze stokjes zoals we ze vandaag kopen.

Hoe wordt surimi gemaakt?

Tijdens de productie ondergaan de verschillende visoverschotten een hele transformatie. Alleen witte vissoorten, zoals: kabeljauw, koolvis, blauwe wijting, blauwe grenadier, pacifische heek, of krab komen in aanmerking om verwerkt te worden tot surimi. Om het eindproduct te maken, vermalen de producenten eerst alle vissen tot pulp, om ze vervolgens te wassen en de proteïnen eruit te halen. Wat overblijft?... 100% proteïnen, zonder smaak, zonder geur. Alles wat vis tot vis maakt, verdwijnt uit de surimibasis.

Aan wat heeft de imitatiekrab zijn naam en smaak dan te danken?

Op het einde van de productie worden geur- en smaakstoffen toegevoegd. De krabsmaak die je proeft, bestaat uit een smaakloze vispasta als basis, aangelengd met suiker, zout, verdikkingsmiddelen, gistextract en MSG. MSG, ook ve-tsin of mononatriumglutamaat genoemd, is verantwoordelijk voor de umami of hartige smaak van surimi en heel wat andere Japanse klassiekers.

Frikandel van de zee

Omdat surimi gemaakt wordt van alle overschotten uit de visindustrie, krijgt het vaak de naam ‘frikandel van de zee’. Niet de beste, meest lekkere delen van de witte vissoorten worden verwerkt in het roze staafje, wel alle overschotten die je los nooit zomaar zou opeten. Net zoals bij een frikandel dus, waar alle vleesoverschotten gewoon in het ‘vlees’ worden gedraaid.

Hoewel surimisticks bij ons de bijnaam ‘krabsticks’ hebben en de krabsmaak overheerst, is dat niet voor elke regio het geval. De oranje-rozige kleur en de krabsmaak zijn typisch Europees. Bestel je in Azië surimi? Dan krijg je rozige sticks die eerder naar kreeft smaken. Logisch, aangezien elke eetcultuur andere visoverschotten ter beschikking heeft om mee aan de slag te gaan. In Japan, het land van oorsprong, vind je dan weer verschillende soorten surimi: gestoomd, gebakken of gefrituurd. Daar is surimi overigens geen vervanger van krab zoals bij ons, maar is het gewoon een normale bereiding van vis.

Nu je weet dat de krabsticks, die je misschien zo graag eet, eigenlijk geen krab bevatten, maar vooral veel smaak- en geurstoffen, blijft nog maar één vraag over: to surimi or not to surimi?

Bron: Culinaire Ambiance - Elise Coppens

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht