ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Koraalbewoners ‘zingen’ op het ritme van de maan

Ook voor de eclectici is er een stukje na-denken bij…
door Tsenne Kikke - vrijdag 3 mei 2024 12:23

Het licht van de Maan bestaat voornamelijk uit zonlicht, met wat licht van andere sterren en aards licht. Stel je maar eens voor dat de Aarde niet over die satelliet beschikte...

Een planeet ter grootte van Mars, Theia genaamd, zou op de jonge Aarde hebben gebotst, waarbij materiaal dat door die botsing los gesjord werd, de basis voor de Maan zou hebben gevormd.

De afgelopen jaren is deze theorie echter op losse schroeven komen te staan. Want, uit computersimulaties bleek dat als deze theorie juist is, de maan voornamelijk uit materiaal van het inslaande object zou moeten bestaan. Toch is het tegenovergestelde waar: analyses van gesteente, teruggebracht van Apollo-missies, toonden namelijk aan dat de Maan juist uit aards materiaal is samengesteld. In het kort uitgelegd...

Ongeveer 50 miljoen jaar na de vorming van onze Zon was de vroege Aarde bedekt met een zee van heet magma. Het botsende object was daarentegen gemaakt van vast materiaal. Nadat Theia op de Aarde klapte, zou het magma in volume zijn toegenomen en vervolgens in een baan rond de Aarde zijn beland. En hieruit is vervolgens de Maan ontstaan.

In vorige modellen bestond 80 procent van de maan uit materiaal van het inslaande object. In het nieuwe model is ongeveer 80 procent van de maan gemaakt van aards materiaal.

En, volgens nader onderzoek aan isotopen in maangesteenten ontstond de Maan 4,527 miljard jaar geleden. Dus slechts dertig tot vijftig miljoen jaar na het ontstaan van het zonnestelsel, en nog lang vooraleer er oceanen waren op Aarde. Dit is een nadenker voor mensen die iets van voorbedachtelijkheid afweten...

Anderzijds zijn er velen die nog immer denken dat alles heel toevallig is ontstaan...

Losstaande daarvan worden eb en vloed hoofdzakelijk veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de Maan. De zwaartekracht van de Maan (en die van de Zon in mindere mate) trekt aan de Aarde, maar ook aan het water van de Aarde. Hierdoor verplaatst het water zich naar de maankant van de Aarde. Het is daar dan vloed. Hoe dichter de Aarde bij de Maan en de Zon staat, hoe groter de aantrekkingskracht en hoe hoger het water staat. Omdat de Aarde in 24 uur om zijn as draait hebben we zo ongeveer tweemaal per dag hoogwater en tweemaal per dag laagwater.

Kortom: zowel de Maan, de maangetijden evenals het maanlicht zijn cruciaal.

Een voorbeeldje...

Geluiden van vissen en ongewervelden in koraalriffen kunnen een aanhoudende kakofonie creëren die voor ecosysteemmonitoring kan worden opgenomen. Ook 's nachts wanneer visuele onderzoeken meestal niet mogelijk zijn. Geluidsmetingen in Hawaii toonden aan dat verschillende koraalrifgemeenschappen snel reageren op verschuivingen in het nachtelijke omgevingslicht, met aanhoudende veranderingen in biologisch geluid tussen zonsopgang en zonsondergang.

Hoogfrequente pulsgeluiden van vissen (0,5-1,5 kHz) blijken toe te nemen tijdens sterk maanlicht, terwijl laagfrequente visgeluiden (0,1-0,3 kHz) en ongewervelde geluiden (2-20 kHz) afnemen tijdens zwak maanlicht. Deze ontdekkingen suggereren dat het opkomen en ondergaan van de Maan regelmatige verschuivingen teweegbrengt in de interacties tussen ecosystemen van koraalriffen. In de toekomst kan het akoestisch monitoren van de gezondheid van riffen worden verbeterd door het vergelijken van geluidslandschappen tijdens maanlicht en niet-maanlicht, wat vroege indicatoren kan geven van verschuivingen in de relatieve overvloed van afzonderlijke rifgemeenschappen.

Biologen ontdekten dus dat koraalbewoners er verschillende nachtshiften op nahouden. De indeling van die shiften bleek afhankelijk van de maneschijn te zijn die doorheen het zeewater doordringt tot bij het koraal.

De waargenomen veranderingen in biologisch geluid tussen maansopgang en maansondergang zijn waarschijnlijk eerder een reactie op veranderende maanlichtniveaus dan op getijdenvariaties, aangezien hoogwater en laagwater niet synchroon lopen met het opkomen en ondergaan van de maan in de bestudeerde omgeving.

Bron: Naval Undersea Warfare Center, Rhode Island, Verenigde Staten in Plos One

Maar mensen reageren eveneens op maaninvloeden en wel zonder er zich iets van bewust te zijn. Logisch nietwaar? Vooral indien je weet in welke mate de Maan het bewustzijnsniveau van de mens ondermijnt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht