ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onderwater mandala's: het miljoenste bewijs dat 'alles gebeurt'…

Gurdjieff beweerde dat 'alles gebeurt', maar wat betekenen deze woorden precies? Geen mens die het weet!
door Tsenne Kikke - donderdag 14 oktober 2021 19:26

Wat 'Zelfkennis' betreft... Kan ik ditmaal met deze blog één lezer écht bereiken?...

Deze blog is ontstaan nadat ik aan mezelf de vraag stelde: "Bestaat 'Oorzaak & Gevolg' voor de mens die onder de Wet van Toeval leeft?"

Als antwoord daarop zou ik een boek kunnen schrijven, maar wie is - buiten mezelf - daarin geïnteresseerd?...

Bovendien zijn er op die vraag reeds talrijke antwoorden te vinden in al hetgeen over de leerstellingen van Gurdjieff werd gepubliceerd, hetgeen niet betekent dat elke mens er iets van begrijpt. Want, moest hij/zij het kunnen 'doen', dan zou hij/zij het dagdagelijks toepassen, nietwaar? Maar mensen kunnen niet 'doen', toch niet bewust. Probeer maar eens bewust te ontbijten, weet je nog? :-)

Mensen denken dat ze intelligente wezens zijn

Ongelooflijk veel mensen leven in de veronderstelling of wetenschap dat - omdat ze hebben kunnen leren spreken en schrijven en zelfs met diploma's rondlopen - intelligente wezens zijn. Niets is minder waar: in wezen hebben ze enkel en alleen hun aangeboren mogelijkheden aangeboord. Wolfskinderen, bijvoorbeeld, zijn daartoe niet meer in staat.

Op Wikipedia lezen we daarover, onder andere, het volgende: "Zo weten we nu dat sociale contacten en menselijke communicatie tussen het 1e en 4e jaar essentieel zijn voor taalontwikkeling. In deze periode zijn mensen het meest vatbaar voor taal en voor het leren van klanken door ze na te bootsen. Wanneer deze communicatie gebrekkig of niet aanwezig is, zal het kind geen menselijke, maar slechts door ons niet begrepen klanken uitstoten, in het geval van een wolfskind, wellicht wel door omringende dieren.

Taal- en spraakkundigen, die de kans hebben gehad om met een willekeurig wolfskind te werken, kwamen nagenoeg allen uit op dezelfde conclusie, de niet-geleerde klanken konden niet later in het leven alsnog worden aangeleerd, de enige mogelijkheid tot spraak was de geleerde klanken als woorden te laten klinken. Denk hierbij aan het nabootstalent van een papegaai: woorden kunnen klinken als de onze, maar een gesprek zul je nooit kunnen voeren. Emotionele en geestelijke ontwikkeling blijkt nog moeilijker."

Mensen denken dat ze intelligente wezens zijn...

Ook dieren beschikken over zo'n aangeboren 'intelligentie'. Zo hoeven spinnen niet naar een school te gaan om te leren hoe ze een web moeten spinnen; noch hebben vogels geen onderwijzers nodig om nesten te bouwen, en zo meer. Ook is de kleine kogelvis een specialist op zijn gebied...

Zo maakt het onderwater - non-stop: dag en nacht, 7 dagen lang - op een diepte van 25 meter of meer, iets heel merkwaardigs, namelijk: een cirkelvormig patroon in het zand, een waarachtig kunstwerk met een diameter van 2 meter, bestaande uit een soort van kleine valleien en ribbels.

Deze kunstenaar - in Japan heel gekend als een delicatesse - zij het een potentieel giftige - gebruikt zelfs schelpen, kraakt deze stuk, en lijnt ermee de binnenste groeven van zijn kunstwerk af, alsof het er zijn werk extra mee decoreert.

Nog verder onderzoek toonde aan dat de kogelvis deze 'mysterieuze cirkel' niet maakt om er de bodem van de oceaan mee te versieren. Maar, misschien kon je de ware reden reeds raden. Want, waarom doen mannetjes dergelijke gekke dingen? Jawel: om een vrouwtje aan te trekken.

Vrouwelijke kogelvissen worden dus niet door het lichaam van het mannetje aangetrokken of verleid, maar door deze kunstwerken onderwater. Dankzij de groeven en de valleien vinden vrouwtjes hun weg naar de verblijfplaats van een mannetje. Eenmaal elkaar gevonden, bedrijven ze - net als gewone stervelingen - 'de liefde', waarna het vrouwtje haar eitjes in het centrum van de cirkel legt.

Onderzoekers stelden zelfs vast, dat hoe meer groeven een cirkel bevatte, hoe meer kans het mannetje maakte een vrouwtje aan te trekken. Ook de stukgebeten en vergruisde zeeschelpen liggen er ook niet zomaar hij. De observeerders nemen aan dat ze als vitale voedingsstoffen dienen voor de pasgeborenen, die uit de eitjes komen.

Zo zie je, voor de duizendste keer misschien, hoe alles in de wereld van Moeder Natuur over een soort van instinctieve intelligentie beschikt; een intelligentie, die over miljarden jaren is geëvolueerd en zich aan al het nieuwe heeft kunnen aanpassen.

En ja: ook de mens komt van heel ver. Ooit waren we holbewoners, en met-ter-tijd 'intelligenter' geworden; een iets, dat niets met bewustzijn te maken heeft.

Bewustzijn... Het merendeel van de mensheid verwart dat woordje met 'bewust zijn'. Simplistisch vertaald...: zo is een mens zich bewust van zijn eigen bestaan, van zijn eigen naam, woonplaats, zijn functie in de wereld, en zo meer. Niets met bewustzijn te maken dus.

Wat vooral belangrijk is - ik bedoel: indien je aan Zelfkennis doet - om voor jezelf te beseffen wat de verwantschap is tussen het instinctieve in de mens en het aangeleerde. Weet daarbij dat 'alles gebeurt', en wel op een manier dat het niet anders kan geschieden. Of, denk je nog immer dat een kogelvis, spin, vogel of mens over een 'vrije wil' beschikt? :-)

Oké, je kan kiezen of je een tas koffie of thee zult gaan drinken - of, naar waar je volgend jaar op reis zult gaan, en zo meer. Zelfs indien je daarover wil nadenken, heeft de inhoud van jouw brein al een fractie van een seconde eerder voor jou beslist. Zo 'vrij' ben jij.

Mandala's

Hoe zou Carl Gustav Jung deze 'mandala's' interpreteren? En, wat zou George Ivanovitch Gurdjieff ervan zeggen, moest hij vandaag de dag nog leven? Een tip: "Alles gebeurt," was één van zijn vele uitspraken.

Wij, mensen, trachten aan alles een betekenis te geven, terwijl de kogelvis dingen op een instinctieve manier uitvoert... Jawel: gewoonweg omdat 'alles gebeurt'. De kogelvis maakt 'mandala's' onderwater, net als spinnen webben bouwen en vogels nesten; dit, zonder ooit naar de één of andere school te zijn geweest. Moest een mens een gelijkaardige 'mandala' onder water maken, zou het als een 'kunstwerk' kunnen worden geïnterpreteerd en misschien een deel van de mensenwereld in beroering brengen.

Met het gewone, formatorische denken, is het bijna onmogelijk te begrijpen wat ik zonet allemaal trachtte aan te tonen. Maar, zij die aan Zelfkennis doen, begrijpen me misschien wel; vooral, nadat ze van onderstaande beelden hebben genoten en bladzijde 31, en volgende, in 'Op zoek naar het wonderbaarlijke' met hun 'gehele massa' hebben gelezen.

Zie enkele 'intelligente' kogelvissen aan het werk...

Een beetje trivia, om deze pagina ietwat op te vullen...

Kogelvissen (Tetraodontidae) zijn een familie van beenvissen, uit de orde der kogelvisachtigen die in tropische en subtropische wateren in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan voorkomen. In Japan gelden ze als een lekkernij. Bij gevaar maken de vissen zich bolrond door water op te zuigen, waardoor ze een aantal malen groter worden dan normaal. Ook de verwante egelvissen, die daarnaast ook nog stekels hebben, doen dit.

De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. De vis ontleent dit vergif aan een symbiotische bacterie en accumuleert het in een aantal organen en in de huid. Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden.

Het eten van kogelvis is in Japan nog steeds populair. Het eten van 'fugu' wordt er als een statussymbool gezien. De vis zelf draagt de status een delicatesse te zijn. Japanse koks, die fugu willen bereiden, dienen dan ook jaarlijks een door de overheid verplicht examen met succes te hebben afgelegd om dit veilig en legaal te kunnen doen.

Ondanks de strenge regelgeving komen in Japan jaarlijks nog tientallen mensen om het leven na het eten van fugu. De kogelvis wordt tegenwoordig ook industrieel gekweekt, waarbij wordt voorkomen dat de vissen giftige stoffen opbouwen en dus veilig kunnen worden gegeten.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht