ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

1.200 ton makreel en sardienen aangespoeld aan de Japanse kust

Over de oorzaak tast de overheid in het duister.
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 december 2023 15:12

Op het Japanse eiland Hokkaido is op 7 december 1.200 ton makreel, sardienen en andere vissoorten aangespoeld. Over de lengte van een kilometer ligt een tapijt van zilverkleurige vis op het wateroppervlak en het strand. Ook honderden kilometers zuidwaarts spoelde heel wat vis aan.

"Zoiets heb ik nog nooit gezien," getuigde een visser over de uitzonderlijkheid van de massale vissterfte. Volgens hem wordt de aangespoelde sardinesoort nog maar sinds vorig jaar gevangen. Hij vraagt zich dan ook af of het ecosysteem op zee aan het veranderen is.

Omdat er sprake is van mensen, die de vissen komen ophalen om eventueel te verkopen, raadde de lokale overheid aan om de vissen zeker niet te eten.

Honderden kilometers naar het zuiden spoelde gisteren nog eens 30 à 40 ton vis aan. Lokale vissers probeerden die zo snel mogelijk op te ruimen, in de vrees dat door de dode vissen het zuurstofgehalte in het water zou dalen.

De oorzaak van de massale vissterfte is nog niet bekend. De Japanse overheid geeft toe dat ze geen idee heeft waarom zoveel vis is aangespoeld.

Volgens experten zou een mogelijke verklaring kunnen zijn dat de scholen vissen uitgeput waren nadat ze door roofvissen waren opgejaagd. Een andere mogelijke oorzaak is een plotse temperatuurdaling van het zeewater. Maar niemand kan bevestigen of dat nu ook het geval was.

De Britse krant 'Daily Mail' legde een verband met de kerncentrale van Fukushima. De uitbater ervan begon in augustus met het lozen van afvalwater, afkomstig uit de kerncentrale, die in februari 2011 verwoest werd door een tsunami. In dat afvalwater zitten kleine hoeveelheden radioactief materiaal, tritium meer bepaald. De lozing werd goedgekeurd door het Internationaal Energieagentschap.

Volgens de krant begonnen de vissen vier maanden na de start van de lozingen aan te spoelen. De Japanse regering reageerde misnoegd op het artikel. Japan is zelf vooral bezorgd over Chinese lozingen van afvalwater van kerncentrales. Die lozingen zouden zelfs meer tritium bevatten dan het Japanse afvalwater uit Fukushima.

Japanse functionarissen houden in elk geval vol dat het behandelde water veilig is. Maar critici blijven beweren dat het door een gebrek aan langetermijngegevens onmogelijk is om met zekerheid te zeggen dat tritium geen bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid of het mariene milieu.

Greenpeace zei eveneens dat de stralingsrisico's niet volledig zijn beoordeeld en dat de biologische effecten van tritium 'werden genegeerd'.

Bron: VRT

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht