ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is oorsmeer?

… en, wat is de functie ervan?
door Tsenne Kikke - zaterdag 23 juli 2022 18:45

Heb je vaak last van teveel oorsmeer? En waarom? Wat kan je doen om jouw oren te ontstoppen? Wat is de functie van oorsmeer? Moet je oorsmeer verwijderen, of kan je het op een andere manier oplossen?

In principe is oorsmeer (cerumen) een normaal en natuurlijk verschijnsel. Het wordt geproduceerd door een derde deel van de gehoorgang: het buitenste deel dat zich bevindt bij de oorschelp. Hier bevat de gehoorgang 1.000 tot 2.000 oorsmeerklieren die het oorsmeer aanmaken.

Oorsmeer bestaat uit talg, losse haartjes, dode huidcellen en keratine (een stofje uit de losgelaten huidcellen). En, er zijn twee typen te onderscheiden: natte en droge, en die zijn erfelijk bepaald.

In onze gewesten komt (onder het kaukasische ras) nat oorsmeer het meeste voor. De verschijningsvorm ervan is afhankelijk van hoe oud het oorsmeer is. 'Vers' is het natte type oorsmeer goudgeel van kleur en nog erg zacht van structuur. Als het ouder wordt, droogt het langzaam in en wordt het steeds donkerder bruin tot uiteindelijk zelfs zwart. Het oorsmeer is dan droog en korrelig.

Tot het uitwendige oor behoort de oorschelp en de gehoorgang. De oorschelp is het deel van je oor dat aan de buitenkant van jouw hoofd zit. Het is zo gebouwd dat het geluiden uit de omgeving opvangt en overbrengt naar de gehoorgang en het trommelvlies. De oorschelp is gemaakt van kraakbeen en huid. In de gehoorgang wordt (overmatig) oorsmeer aan- en afgevoerd. Hier kan een oorsmeerprop ontstaan.

Het middenoor

Vanaf het trommelvlies begint het middenoor. Achter het trommelvlies en in het middenoor bevinden zich de gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. Ze moeten de trilling van het trommelvlies overbrengen naar het binnenoor.

Het binnenoor

Het binnenoor is een met vloeistof gevulde ruimte. In het binnenoor onderscheiden we drie delen: het vestibulum, de half-cirkelvormige kanalen en het slakkenhuis, ook wel 'cochlea' genoemd. In het met vocht gevulde slakkenhuis bevinden zich vele haarcellen. Die spelen een belangrijke rol bij het omzetten van de geluidstrillingen in een elektrisch signaal, dat dan aan de hersenen wordt doorgegeven.

Wat is de functie van oorsmeer?

Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het zorgt dus normaal gesproken voor een goede balans tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer. Soms kan deze balans verstoord raken. Bij het ouder worden kan oorsmeer droger en harder worden. Ook het gebruik van gehoorapparaten of oordopjes kunnen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Er kan dan een zogenoemde oorsmeerprop ontstaan.

De functie van oorsmeer is heel veelzijdig:

- het oorsmeer speelt een rol bij het schoonhouden van het oor doordat het eventueel vuil en stofjes die in de gehoorgang terechtkomen wegvangt;

- het beschermt het oor tegen vocht (waterafstoting);

- het zorgt ervoor dat de dunne huid van de gehoorgang niet uitdroogt;

- het oorsmeer zorgt voor een zure omgeving, waarin ziekmakende bacteriën en schimmels zich niet thuis voelen.

Wat zijn de oorzaken van overmatig oorsmeer?

In een gezonde situatie is er een evenwicht tussen de hoeveelheid oorsmeer die wordt aangemaakt en de hoeveelheid oorsmeer die naar buiten wordt afgevoerd. Dit evenwicht kan door een aantal zaken verstoord raken, waardoor je last krijgt van overmatig oorsmeer in de gehoorgang:

- ouderdom: het indikken en opdrogen van oorsmeer kan te snel gaan ten opzichte van de hoeveelheid die wordt afgevoerd;

- met voorwerpen in de gehoorgang wroeten. Hierdoor stimuleer je mogelijk de productie van oorsmeer;

- het terugduwen van oorsmeer door middel van oordopjes of gehoorapparaten. Ook hierdoor blijft mogelijk een teveel aan oorsmeer in de gehoorgang achter;

- overmatige haargroei in de gehoorgang kan er ook voor zorgen dat te veel oorsmeer in je oor blijft zitten;

- eczeem of suikerziekte zijn aandoeningen waarbij een overmaat aan oorsmeer vaker wordt gezien.

Eigenlijk gaat het in de meeste gevallen om een remmend effect op het transport van het oorsmeer naar buiten toe, wat het evenwicht verstoort. Hierdoor kan een oorsmeerophoping ontstaan, waarbij het oorsmeer zich ook dieper in het oor bevindt dan alleen in het buitenste een derde deel van de gehoorgang, waar het oorsmeer eigenlijk wordt aangemaakt.

Wat te doen bij een oorsmeerprop?

Door een verstoord evenwicht kan dus een ophoping van een grote hoeveelheid oorsmeer ontstaan. Zo'n ophoping van oorsmeer noemen we ook wel een oorsmeerprop. Wanneer een oorsmeerprop de uitwendige gehoorgang (bijna) volledig afsluit, kun je aan die kant minder goed horen (verlies van 10 tot 30 decibel). Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bijvoorbeeld: een zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden. Een harde prop kan ook pijnlijk zijn. Douchen of zwemmen zal de klachten vaak plots versterken omdat water de oorprop doet zwellen.

Wat kan je doen als je last hebt van een overmaat aan oorsmeer of een oorsmeerprop?

- met een wattenstaafje mag je alleen het oorsmeer wat aan de buitenkant van je oor zichtbaar is weghalen. Dat geldt ook wanneer je last hebt van veel oorsmeer in je oren. Het watje op het stokje moet altijd zichtbaar blijven, je mag het niet ín je oor steken. Je haalt misschien wel wat oorsmeer mee naar buiten, maar je duwt ook oorsmeer terug naar binnen. Hierdoor stimuleer je juist het ontstaan van een oorsmeerprop. Bovendien loop je de kans de kwetsbare huid van de gehoorgang te beschadigen; met jeuk of een gehoorgangontsteking tot gevolg;

- er zijn speciale producten verkrijgbaar die het oorsmeer zachter en smeuïger maken, waardoor het gemakkelijker naar buiten komt.  Reclames en gezondheidssites raden soms aan om slaolie, babyolie of commercieel verkrijgbare oplossers te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat het oorsmeer zich losweekt van de huid en zo makkelijker te verwijderen is of vanzelf naar buiten komt. Maar, volgens artsen bestaat met dergelijke middelen kans op een allergische reactie;

- je kunt jouw oren door de huisarts laten reinigen door middel van het laten uitspuiten van je oren. Oorsmeer wordt dan met warm water verwijderd. Deze procedure neemt enkele seconden in beslag en lukt in 95% van de gevallen in één keer. Soms is het nodig meerdere malen achtereen op enkele dagen na elkaar uit te spuiten.

Na afloop van het uitspuiten moet de gehoorgang goed worden uitgedroogd. Als er telkens een gehoorgangontsteking ontstaat na uitspuiten, is het raadzaam hier verder vanaf te zien. Het instrumenteel reinigen van de gehoorgang met stofzuigertje en/of oorsmeerhaakje en oormicroscoop door een arts is dan noodzakelijk.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht