ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Gezondheid: Ooit al eens een Exploderend Hoofd Syndroom ervaren?

Exploderend Hoofd Syndroom kan soms gepaard gaan met geïsoleerde slaapverlamming.
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 juli 2017 18:48

Indien je in jouw slaap ooit al eens een luide knal hebt gehoord, die in wezen ingebeeld was, dan is het niet dat je jouw verstand had verloren. Eigenlijk behoor je dan tot de 10 à 15% van de mensen die eveneens zo'n Exploderend Hoofd Syndroom hebben ervaren; een fenomeen, dat toeslaat van zodra een persoon bezig is in slaap te vallen.

Zo'n Exploderend Hoofd Syndroom (EHS) kan vreemd klinken en jou als het ware desoriënteren. De knal die men hoort gelijkt op een geweerschot, het afgaan van vuurwerk, een donderslag, het dichtslaan van een deur, een explosie, het geluid van de deurbel, en zo meer. Meestal is de ervaring pijnloos en duurt het slechts een fractie van een seconde, maar in uitzonderlijke gevallen kan het tot enkele seconden aanslepen; seconden, die op minuten lijken.

"Er is een plotselinge crescendo van lawaai, gevolgd door een diepgaande geluidsexplosie, elektrisch gesis en een felle lichtflits in mijn gezichtsveld, net alsof iemand een schijnwerper voor mijn gelaat heeft geplaatst," vertelde iemand.
 
Mensen reageren totaal verschillend op EHS. Sommigen denken dat ze iets daadwerkelijk hadden gehoord waarbij ze geheel verward ontwaken en rondkijken om de bron van dat geluid op te sporen. Anderen, die het al vaker hebben meegemaakt, kunnen het als angst inducerend ervaren en de rest van de slaap een tijdlang vermijden - of, zich paniekerig voelen terwijl ze zich opnieuw in bed neerleggen.

Dan zijn er weeral anderen die er samenzweringstheorieën bij betrekken. Voor hen zijn het geen natuurlijke gebeurtenissen, maar zaken die door 'kwaadwillige overheidsinstanties' worden veroorzaakt, en hechten dan ook geen belang aan eender welke wetenschappelijke verklaring.

Hoe wordt EHS veroorzaakt?

Omdat EHS optreedt terwijl een persoon in slaap aan het vallen is, denken onderzoekers dat het verband kan houden met een brein dat problemen ondervindt met zichzelf af te sluiten.

Best is om de hersenen met een computer te vergelijken. Indien je jouw computer wenst af te sluiten, moet je diverse stappen ondernemen, en jouw brein doet net hetzelfde.

Naarmate je in slaap begint te vallen, worden de werkzaamheden van jouw auditieve en visuele neuronen normaliter afgeremd. Wetenschappers zijn de mening toegedaan dat tijdens zo'n Exploderend Hoofd Syndroom deze neuronen allemaal tegelijk afvuren in plaats van af te sluiten. Het is dus een vorm van gezamelijke ontlading, en wanneer ze dat doen, creëren ze die meest onaangename geluidsbeleving, en daarom horen mensen die eronder lijden die extreem luide geluiden.

Tevens ondervond men dat EHS ook verband kan houden met geïsoleerde slaapverlamming; een toestand, waarin een persoon wakker wordt en enkele minutenlang niet kan bewegen of spreken.

In elk geval heb ikzelf het enkele malen in mijn leven meegemaakt, en kan je garanderen dat zowel EHS als slaapverlamming akelige fenomenen zijn, hoe 'natuurlijk' ze ook mogen klinken. Maar, indien je het ooit zélf ervaart, stel jezelf in die na-momenten gerust, aanvaard het - vooral nu, nu je dit allemaal gelezen hebt - en geniet daarna van een stevige nachtrust.

Commentaar


raywer Gepost op: 31/07/2017 14:43:56
raywer

EHS heb ik al meerdere keren ervaren, als ook  door Licht geheel oplossen ?  Ja raar maar waar 

Mij niet kunnen bewegen ook , ook geen lucht meer kunnen krijgen mijn neus zat dicht ,en mijn mond kon Ik niet openen ,de enige oplossing was ogen open doen , en me realiseren wat er gaande is ;mond open doen en ademen . was echt heel eng, heb ik ook meerdere keren gehad ,maar gelukkig niet meer .,misschien heeft het te maken  met groei en oplossen van problemen in ons zelf ,zo verklaar ik het , en Laatst had ik dat ik In mijn droom de zon zag exploderen ,en onze aarde veranderde In een vuurzee ,en ik zag dat ik oploste In vuur  ! een heel fel wit licht ,helderder als de zon ?  het was meer het licht van een felle flitser ,is mijn idee ! Ook hier is misschien een boodschap maar begrijp niet welke , dus maar weer op naar een andere droom , maar dromen geven vaak ook groei van onze persoon binnen in !

Raywer

 

 

 

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht