ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vlamingen ‘musturberen’ te vaak: “Dit kan burn-out tot gevolg hebben…”

Musturbeer jij teveel….
door Tsenne Kikke - woensdag 1 juni 2022 18:29

Negen op de tien Vlamingen musturbeert. Gemiddeld doen we het wel twee keer per week. Musturberen is jezelf te veel druk opleggen, en niet meer kunnen onderscheiden tussen iets ‘moeten’ of ‘kunnen’ doen. Te vaak musturberen kan negatieve gevolgen hebben en zelfs leiden tot een burn-out.

“Wie musturbeert, ziet geen verschil meer tussen moeten, willen en kunnen en voelt een soort onweerstaanbare drang om op alles ‘ja’ te zeggen.” Dit is de definitie volgens ziektekostenverzekeraar Helan. Die deed een grootschalig onderzoek naar het fenomeen en lanceerde een test waarop je kan zien of je zelf musturbeert.

De term ‘musturberen’ werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. De American Psychological Association definieert het begrip als “het geloof van een individu dat ze bepaalde perfectionistische doelen moeten bereiken als ze zich succesvol, aanvaard en tevreden willen voelen.”

Jonge vrouwen het meest

Niet toevallig lopen mensen die van nature perfectionistisch zijn ook meer risico op overmatig musturberen. Ook tussen mannen en vrouwen zijn er verschillen. Meer dan 50% van de vrouwen geeft aan er last van te hebben, tegenover 31% van de mannen. Leeftijd blijkt een bepalende factor. Bijna de helft van de regelmatige musturbeerders is jonger dan 34 jaar, 41% is tussen de 35 en de 54 jaar, 35% is ouder dan 55. Vooral de grotere aanwezigheid van sociale media in het leven van jongere mensen lijkt een verklarende factor hiervoor.

Druk van sociale media

Het concept van bijna dwangmatig iets te moeten doen is van alle tijden. Het begrip ‘musturberen’ zelf is ook van de twintigste eeuw en dus van voor sociale media. Maar door constant aan het ‘perfecte plaatje’ blootgesteld te worden, komt er voor jongere mensen nog een element van druk bij. Musturberen is niet inherent schadelijk en kan voor sommige mensen zelfs een gevoel van trots en efficiëntie meebrengen. Maar zoals met veel dingen is een teveel aan musturberen mogelijk schadelijk.

Schadelijke gevolgen

'Helan' meldde dat frequente musturbeerders vaak stress en andere negatieve gevoelens ervaren. “In ons onderzoek geven vier van de vijf mensen die veel musturberen aan dat ze stress, vermoeidheid, onzekerheid en uitputting voelen door al dat moeten”, zegt Helan. Twee op de vijf ondervraagden hebben ook last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die ‘moeten’ niet doen.”

Deze negatieve gevoelens zijn niet altijd zonder gevolgen. De aanhoudende stress en vermoeidheid kan zelfs leiden tot een burn-out. Mensen die al een voorgeschiedenis hebben met burn-outs, of om een gerelateerde reden al afwezig waren van werk, blijken meer te musturberen dan de gemiddelde Vlaming.

Hoe oplossen?

Maar hoe zorg je ervoor dat je minder musturbeert, en een gezondere relatie hebt met het moeten doen van dingen? De belangrijkste stap om minder schadelijk te musturberen is terug het onderscheid leren maken tussen wat écht moet en wat je wil of kan. Hiervoor is het volgens Helan nuttig om alle ‘moetjes’ in kaart te brengen en zo overzichtelijk af te wegen wat een dringende must is en wat dingen zijn die je al dan niet wil doen.

Musturbeer jij wel eens? Heb je er vragen over? Doe dan zeker de test van Helan...

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht