ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Twee mineralen in meteoriet ontdekt die niet van nature op aarde voorkomen

Voor zover we weten komen de mineralen hier op aarde van nature niet voor.
door Tsenne Kikke - vrijdag 2 december 2022 18:21

Zoals je misschien weet, kan je via DIMschool's Webshop een meteoriet voor jezelf aankopen. Sommigen gebruiken hem als magnetische knufelsteen. Zo staat er te lezen dat er tevens een magneetje wordt bijgeleverd, opdat je het ijzer in de steen regelmatig zou kunnen opladen. Noem het 'magnetiseren' indien je dat verkiest. Dus: indien je voor jezelf nog een Kerst- of Nieuwjaarskado zoekt, was dit misschien een interessante tip.

En, sommige meteorieten bevatten nieuwe mineralen...

Canadese wetenschappers van de Universiteit van Alberta in Canada ontdekten de twee mineralen toen ze zich bogen over een stukje van een 15 ton zware meteoriet die in Somalië is teruggevonden. Het gaat om de op acht na zwaarste meteoriet die ooit op aarde is ontdekt. Maar nieuw onderzoek wijst nu dus uit dat het gewicht en de omvang niet het enige is wat deze meteoriet zo speciaal maakt. De buitenaardse steen blijkt namelijk ook twee mineralen te herbergen die hier op aarde van nature niet voorkomen.

Elaliite en elkinstantonite

De wetenschappers hebben de twee mineralen de namen elaliite en elkinstantonite gegeven. De mineralen zijn aangetroffen in een 70 gram wegend plakje van de meteoriet dat aan de wetenschap ter beschikking is gesteld. En mogelijk herbergt dit plakje nóg een mineraal dat hier op aarde van nature niet voorkomt, maar dat wordt momenteel nog nader onderzocht.

Tussen haakjes: De meteoriet werd vlakbij het stadje El Ali gevonden. Om die reden doopten de onderzoekers een mineraal met de naam 'elaliet'. 'Elkinstantoniet, de tweede naam, is afgeleid van professor Lindy Elkins-Tanton, de hoofdonderzoekster van de Psyche-missie van NASA.

"Lindy heeft veel werk verricht over hoe de ijzer-nikkel kernen van planeten zich vormen, en de meest nabije analogie die we hebben zijn ijzermeteorieten," legde Herd uit over zijn tweede keuze. "Het was dus logisch om een mineraal naar haar te noemen en op die manier haar bijdragen aan de wetenschap te erkennen."

Elaliet en Elkinstantoniet dus. Twee nieuwe namen, maar geheel onbekend waren de chemische stoffen nochtans niet. Men had de verbindingen al wel in een labo synthetisch samengesteld. Net daardoor begreep Locock heel snel wat ze gevonden hadden, namelijk: iets wat op onze planeet – voor zover we weten – niet zomaar te vinden is.

Andere chemie

En dat is een opwindende ontdekking, vond Herd. “Wanneer je een nieuw mineraal vindt, betekent het dat de geologische omstandigheden, de chemie van de steen anders is dan alles wat we hiervoor gezien hebben. En dat maakt dit zo opwindend. Want in dit geval hebben we zelfs twee mineralen die nieuw zijn voor de wetenschap.”

Nader onderzoek

De mineralen worden nu nog verder onderzocht. Herd en collega’s hopen zo te achterhalen wat ze ons kunnen vertellen over de omstandigheden waaronder de meteoriet tot stand is gekomen. “Dat is mijn vakgebied,” aldus Herd. “De geologische processen en de geologische geschiedenis van de planetoïde waar deze steen ooit deel van uitmaakte, achterhalen.”

Zoals gezegd wordt vermoed dat het dunne plakje van de meteoriet nog een derde mineraal herbergt dat we hier op aarde niet kennen. En wanneer wetenschappers de beschikking zouden krijgen over aanvullende stukjes van de meteoriet is het niet ondenkbaar dat daarin nog meer nieuwe mineralen worden aangetroffen. Of het zover gaat komen, is helaas zeer twijfelachtig; volgens de laatste berichten is de meteoriet naar China overgebracht, met als doel deze daar te verkopen. Of wetenschappers in de toekomst nog stukjes van de meteoriet tot hun beschikking krijgen, is dan ook onzeker.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht