ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

België heeft nu officieel een zesde meteoriet

Deze zeldzame meteoriet van 4,5 miljard jaar oud is te zien in het Museum voor Natuurwetenschappen.
door Tsenne Kikke - donderdag 13 december 2018 14:54

Over het thema 'meteorieten' hebben we het reeds meermaals gehad. We gaven lezers zelfs de mogelijkheid om er zo eentje voor zichzelf aan te kopen. Voorbeelden ervan vind je geheel onderaan, onder de rubriek 'Lees ook...'.

En, zolang de voorraad strekt, bestaat die mogelijk nog altijd. Interesse? Klik dan op deze link.

Tintigny meteoriet

België telt nu officieel een zesde meteoriet: die van Tintigny. Het bijzondere exemplaar is vanaf 12 december te zien in  in de mineralenzaal van het Belgische Museum voor Natuurwetenschappen. -

Een halve eeuw geleden kwam een meteoriet neer in Tintigny, in de provincie Luxemburg. De erfgenamen van de vinder schonken het stuk, een zeldzame soort, aan dat Museum.

Gat in het dak

Februari 1971. Landbouwer Eudore Schmitz in Tintigny hoorde een dof geluid en merkte even later op dat het golfplaten dak van zijn schuur was doorboord. Hij vond een zwarte steen. De zoon nam de opmerkelijke steen de volgende dag mee naar school en leraar Albert Rossignon, vandaag pastoor, dacht dat het om een meteoriet ging, en verkreeg het stuk in bewaring.

Na meer dan veertig jaar nam hij weer contact op met de familie Schmitz: hij wilde met hen overleggen wat ze met de vuistdikke steen wilden doen. Rossignon contacteerde expert Vincianne Debaille van de Université Libre de Bruxelles, en zij stelde voor om het stuk te onderzoeken en te bewaren in het Museum voor Natuurwetenschappen.

Zeldzame meteoriet

Er waren al vijf Belgische meteorieten, die in België tussen 1855 en 1971 zijn neergestort, erkend, namelijk: uit Sint-Denijs-Westrem, Tourinnes-la-Grosse, Lesve, Henegouwen en de Hoge Venen. Ook de 210 gram wegende Tintigny werd nu officieel toegevoegd aan de Amerikaanse ‘Meteoritical Database’.

De vijf exemplaren, die we tot nu toe hadden, zijn allemaal chondrieten, resten van gewone planetoïden. Maar, deze recentste aanwinst is geen gewone chondriet (de meest voorkomende), zoals alle andere Belgische meteorieten. Het is een ‘eucriet’, een zeldzame soort, die 2% van alle meteorieten vertegenwoordigt en iets van een 4,5 miljard jaar oud. Hij getuigt van de vulkanische activiteit op de asteroïde Vesta, een klein hemellichaam met een diameter van 530 km dat een baan tussen die van Mars en Jupiter beschrijft. Een meteoriet moet daar ingeslagen zijn waarna de brokstukken van de korst van Vesta de ruimte zijn ingeslagen tot bij ons. In Europa zijn nog maar acht andere eucriete meteorieten gekend.

"Vaak verbranden de ruimtestenen in de dampkring tot kleine korrels. Je kan een meteoriet trouwens onderscheiden van een aardse steen door de verbrande bruine of zwarte korst. Die krijgen ze wanneer ze zich door de dampkring boren, die ons eigenlijk moet beschermen tegen meteoren. De maan bijvoorbeeld heeft geen dampkring en zit vol kraters," zei conservator geologie Marleen De Ceukelaire.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht