ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De meeste steenmeteorieten zijn chondrieten: eentje kopen?…

Chondrieten zijn ouder dan de aarde zelf.
door Tsenne Kikke - zaterdag 6 maart 2021 18:49

De ruimte tussen de planeten is bezaaid met steenachtig materiaal, van microscopische stofdeeltjes tot flinke rotsblokken en verdwaalde asteroïden. De aarde wordt dan ook voortdurend gebombardeerd door deze stukjes en stukken ruimteafval, die meteorieten worden genoemd. Als een meteoriet niet kleiner is dan een zandkorrel en niet groter dan een kiezelsteen, dan verbrandt hij in de atmosfeer.

Jaarlijks belandt zo`n tienduizend ton aan stofdeeltjes of micrometeorieten op de aarde. De meeste komen uit de asteroïdengordel, tussen Mars en Jupiter.

Chondrieten vormen het meest algemeen voorkomende type meteoriet. Ongeveer 87% van alle bekende meteorieten behoort tot de chondriet-klasse. Ze zijn met 92% bovendien verreweg de best vertegenwoordigde subgroep onder de steenmeteorieten. Met andere woorden: de typische steenmeteoriet is een chondriet.

Chondrieten representeren het oudste en meest primitieve, oorspronkelijke materiaal uit de accretiefase, 4.5 tot 4.6 miljard jaar geleden, van het vroege zonnestelsel-in-wording. Ze zijn daarmee ouder dan de aarde zelf. Ze ontlenen hun naam aan hun petrologische opbouw: ze zijn een agglomeraat van chondren (Engels: chondrules), sub-millimeter kleine bolletjes ferro-magnesium silikaat. De chondren liggen meestal ingebed in een matrix bestaande uit een fijnkorrelige mix van silikaat, metaaldeeltjes, oxiden, sulfiden, en soms koolstof. In een gepolijste doorsnede van een chondriet zijn de chondren zichtbaar (met het blote oog, alhoewel een loep vaak wel helpt) als kleine, ronde insluitseltjes. Een chondrische structuur is uniek voor meteorieten, aardse gesteenten vertonen het niet.

Karakteristiek voor de steenmeteoriet is dus de aanwezigheid van chondrulen (ook chondren genoemd). Chondrulen zijn bolletjes met afmetingen van 0,4 tot 1 mm. Dit is dan ook de reden waarom zo'n steenmeteoriet mettertijd uit elkaar kan vallen. Verder bestaat het gesteente uit de mineralen olivijn (Fa: 25,4%), pyroxeen (Fs: 21,8%), ongeveer 15 tot 20 % goudkleurige troiliet (FeS) en nikkel-ijzer korrels.

Steenmeteorieten verschillen sterk in prijs. Op deze website verkrijg je er een klein idee van. Op de website van DIMschool bepaal je zelf de aankoopprijs, omdat die afhankelijk is van het gewicht.

Bron: bekijknu.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht