ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In Argentinië stootte men op een 30 ton wegende meteoriet

… en is daarmede de tweede grootste die tot op heden werd gevonden.
door DIMschool vzw - woensdag 14 september 2016 17:29

De tweede grootste meteoriet, die ooit op onze planeet is neergevallen en door de mens ontdekt, werd afgelopen weekend in Argentinië opgegraven. De 30 ton wegende rotsblok verkreeg de naam 'Gancedo', gelijk aan de naam van de vindplaats.

Enkel de in Namibië gevonden Hoba-meteoriet is groter. Die werd door een man, die met een os zijn land omploegde, in 1920 gevonden, weegt 66 ton, en belandde 80.000 jaar geleden op onze planeet. Deze meteoriet bevindt zich nog immer op de plaats waar hij gevonden is, omdat hij véél te zwaar was om naar een andere locatie te worden getransporteerd.

Men vermoedt dat de Gancedo zo'n 4.000 jaar geleden op Aarde neerstortte. Ook schatte men dat de originele asteroïde rond de 6.000 ton zou hebben gewogen, vooraleer het aan een snelheid van 14.000 kilometer per uur in onze dampkring terechtkwam en even later in duizenden kleinere stukken uiteenspatte.

Volgens 'Scientific American' wil dit ook zeggen, dat die stukken aldaar over een straal van 1.000 km verspreid liggen, maar het is eveneens geweten dat velen ervan zowel door toeristen als souvenirs werden verzameld en door mensen, die meteorieten verhandelen, werden meegenomen.

Tussen haakjes: indien je graag eigenaar van een meteoriet - oftewel een zogenaamde 'knuffelsteen' - wil worden, hoef je slechts contact met DIMschool vzw op te nemen, want daar hebben ze nog enkele mooie stukken in voorraad, beginnende vanaf slechts enkele gram.

Wetenschappers beloofden om de Gancedo meteoriet opnieuw te wegen om het juiste gewicht te kunnen bepalen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht