ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

SpaceX wil Starlink in Oekraïne niet langer financieren…

… en vroeg aan de VS om de kosten te dragen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 14 oktober 2022 14:24

Hoe de bal misschien aan het rollen ging...

- Eerder dit jaar steunde Musk Oekraïne nog door met zijn bedrijf SpaceX satellietinternet via Starlink in het land beschikbaar te stellen. Zo konden de Oekraïense troepen met elkaar blijven communiceren in gebieden waar dat anders niet zou kunnen.

Maar achteraf wees Musk het verzoek van Oekraïne om ook op de Krim toegang te krijgen tot de internetdiensten van het Starlink-satellietnetwerk af. Hij deed dat uit angst dat een poging van Oekraïne om de Krim te heroveren Rusland zou aansporen tot het inzetten van kernwapens.

- Op 3 oktober haalde Elon Musk zich de woede van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de hals. De Amerikaanse miljardair vroeg namelijk Twitteraars naar ideeën om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Eén van zijn suggesties was: erkennen dat de Krim bij Rusland hoort.

"Allereerst moeten er opnieuw referenda plaatsvinden in de vier regio's die Rusland nu geannexeerd heeft," twitterde Musk. "De Verenigde Naties waarborgen de betrouwbaarheid van die referenda en Rusland vertrekt als dat de wil van het volk is. Ja of nee?".

Daarnaast moet de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde, volgens Musk als Russisch grondgebied worden erkend. Oekraïne als land kan volgens de Amerikaanse miljardair het beste een neutraal land worden. Hij vroeg Twitteraars of ze het met hem eens zijn: 'ja of nee?'

Zelenski had daar geen goed woord voor over. "Welke Musk is leuker? Die Oekraïne of die Rusland steunt?", schreef hij.

- Na de Russische inval maakte SpaceX Starlink dus in Oekraïne beschikbaar. Starlink is het satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf voor breedbandinternet. Het Russische leger probeerde na de invasie de telecomnetwerken in het land te vernietigen. Zo werd onder andere het satellietnetwerk van Viasat in Oekraïne door de Russen platgelegd. In verschillende delen van het land was het internet dus totaal verstoord. Maar, voor Starlink zijn er geen kabels op de grond nodig: alleen een ontvanger is vereist. CNN verwees nu naar recente berichten dat het systeem in Oekraïne de laatste dagen kampt met wijdverspreide verstoringen. Dat zou het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten bemoeilijken.

- Ook vorige week schreef de ‘Financial Times’ dat de Oekraïners 'catastrofale storingen' kenden met Starlink. Er werd gespeculeerd dat de dienst misschien was afgesloten voor Oekraïne in gebieden die in Russische handen waren - mogelijk ook om exploitatie van het netwerk door de Russen te voorkomen. “Dat is geheime informatie”, tweette Musk daarover. Maar aan Ian Bremer zou hij eind september wel bevestigd hebben dat de satellietdienst werd uitgeschakeld.

Bereid te onderhandelen

Volgens Bremmer beweerde Musk een gesprek te hebben gehad met Poetin, die “bereid was om te onderhandelen”, maar alleen als de Krim onder Russische controle zou blijven, als Oekraïne een vorm van permanente neutraliteit zou accepteren en als Kiev de Russische annexatie van Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zou erkennen.

Poetin zou toen ook gedreigd hebben met kernwapens als Oekraïne de Krim zou proberen te heroveren. Dat Musk met Poetin zou hebben gesproken, werd gesuggereerd naar aanleiding van de reeds vermeldde Twitterpoll van Musk over een ‘vredesplan’ voor de oorlog in Oekraïne, een peiling die in het algemeen als pro-Russisch werd beschouwd.

Maar die claim werd door Musk tegengesproken, en tweette dat hij “slechts één keer met Poetin heeft gesproken en dat was ongeveer 18 maanden geleden”. Volgens hem was het onderwerp toen ruimtevaart. Bremmer van zijn kant bleef er op sociale media bij dat Musk hem wel degelijk had verteld dat hij rechtstreeks met het Kremlin over Oekraïne had gesproken...

"De kosten van SpaceX om Starlink in Oekraïne in te schakelen en te ondersteunen bedragen tot nu toe 80 miljoen dollar. Onze steun voor Rusland is 0 dollar. Het is duidelijk dat we pro-Oekraïne zijn", reageerde Musk op Twitter nog.

Wel gaf hij aan dat de Krim formeel bij Rusland hoort, "zoals de regio al is sinds 1783, tot Chroesjtsjov's fout". Daarmee doelde hij op de stap uit 1954 om het schiereiland van Rusland naar Oekraïne over te hevelen. "Proberen de Krim te heroveren zal leiden tot veel doden, het zal waarschijnlijk mislukken en een nucleaire oorlog riskeren. Dit zou verschrikkelijk zijn voor Oekraïne en de aarde", schreef Musk.

Ging Musk een stapje verder?...

Nu wil SpaceX Starlink in Oekraïne niet langer financieren en vroeg VS het Amerikaanse ministerie van Defensie de kosten van de Starlink-satellietinternetverbindingen over te nemen. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf beweerde dat het de Starlink-dienst in Oekraïne niet langer kan blijven financieren. Tot dusver had SpaceX zowat 25.000 Starlink-ontvangers gedoneerd aan Oekraïne; een operatie, die het bedrijf al 80 miljoen dollar (81,76 miljoen euro) heeft gekost, en dat hij verwachtte dat het bedrag voor de rest van dit jaar tot 400 miljoen dollar (408,82 miljoen euro) zou  kunnen oplopen.

"We bevinden ons niet meer in een positie om verder terminals te doneren aan Oekraïne, of de bestaande terminals te financieren voor een onbepaalde tijd," aldus de salesdirecteur van het ruimtevaartbedrijf aan het Pentagon. De brief zou in september zijn verstuurd... Als het de waarheid is, heeft het dus niets te maken met die Twitterpoll.

Bovendien leek het erop dat SpaceX alles grotendeels financierde, maar uit de ontdekte SpaceX-documenten bleek dat zo'n 85 procent van de schotels gedeeltelijk of geheel zijn betaald door landen als de VS en Polen en 'andere entiteiten'. Deze partners hebben ook 30 procent van de abonnementskosten betaald, die op kunnen lopen tot maandelijks 4.500 dollar.

Of de Amerikaanse overheid de kosten inderdaad over gaat nemen, is niet duidelijk. De Starlink-dienst is van cruciaal belang in Oekraïne, omdat het Russische leger andere communicatiemiddelen dwarsboomt. Deze afhankelijkheid blijkt uit gebieden die Oekraïne herovert. In deze gebieden is Starlink niet actief; het waarom ervan is zogezegd niet duidelijk...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht