ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

VS gelooft niet dat Poetin plannen heeft voor nucleaire aanval

"Maar, komende weken zouden heel gevaarlijk kunnen worden…"
door Tsenne Kikke - zondag 2 oktober 2022 8:45

Hoewel ze in Washington nog altijd geloven dat Vladimir Poetin bluft als hij ermee dreigt om kernwapens in te zetten, neemt de Amerikaanse bezorgdheid over de nucleaire dreigingen toch toe. “De komende weken zouden wel eens heel gevaarlijk kunnen worden.”

“Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we alle middelen gebruiken die we hebben om Rusland en ons volk te verdedigen”, zo verklaarde de Russische president Vladimir Poetin eind september nog in een tv-toespraak. “Wie spreekt over het gebruik van massavernietigingswapens tegen Rusland, wil ik eraan herinneren dat ons land ook over verschillende vernietigingsmiddelen beschikt die soms moderner zijn dan die van de NAVO-landen.”

China

Hoewel Poetin in zijn toespraak letterlijk zei dat het “geen bluf” was, achten hoge Amerikaanse functionarissen de kans toch klein dat de president van Rusland echt een nucleair wapen zou inzetten. Voorlopig hebben de inlichtingendiensten ook geen enkel bewijs gezien dat de Russen hun nucleaire “activa” aan het verplaatsen zijn en een recente analyse van het Pentagon suggereert ook dat de militaire voordelen voor de Russen “gering” zouden zijn. De kosten voor Poetin zouden daarentegen “enorm” kunnen zijn. Niet alleen het Westen zou furieus reageren, ook zijn bondgenoot China - wiens steun hij het meest nodig heeft - zou dit niet zomaar oogluikend toestaan.

Toch is de Amerikaanse bezorgdheid gegroeid en maken ze zich in Washington veel meer zorgen over de nucleaire dreiging dan in het begin van de oorlog in Oekraïne in februari. Daar zijn een aantal redenen voor: het Russische leger heeft een reeks vernederende retraites moeten verdragen (zo verloren ze zaterdag nog de controle over de strategisch belangrijke stad Lyman), er is het verbazingwekkend hoge aantal slachtoffers aan Russische kant en de zeer onpopulaire maatregel van de mobilisatie. Poetin zou - zo wordt gevreesd - zijn nucleaire arsenaal nu meer zien als dé manier om angst te zaaien en misschien enig respect voor Rusland terug te winnen.

Als demonstratie

Volgens de Amerikanen kan Poetin zijn kernwapens ook zien als een manier om concessies af te dwingen die hij niet heeft weten af te dwingen op het slagveld. Sommige Russische militaire analisten hebben al gesuggereerd om “als demonstratie” een tactisch wapen te laten ontploffen boven een afgelegen plek zoals de Zwarte Zee of misschien zelfs om er een te gebruiken tegen een Oekraïense militaire basis.

“De kans dat Poetin uit het niets zou toeslaan, lijkt toch erg klein”, zo verklaarde Graham T. Allison, de auteur van ‘Essence of Decision’, een baanbrekend boek uit 1971 over de Cubaanse rakettencrisis. “Maar zoals Kennedy destijds zei: het aannemelijke scenario is dat een leider wordt gedwongen om te kiezen tussen een catastrofale vernedering en een dobbelsteenworp die mogelijk succes kan opleveren.”

Allison vermoedt dat Poetin niet voor die keuze zal komen te staan… Tenzij Oekraïne erin slaagt om de Russen te verdrijven uit de gebieden die Poetin vrijdag heeft geannexeerd, zijnde: de regio’s Donetsk, Loegansk, Zaporizja en Cherson. “Om die reden zouden de komende weken wel eens een bijzonder gevaarlijke tijd kunnen worden.”

Nord Stream

Volgens de Amerikanen is het tot slot veel waarschijnlijker dat een in het nauw gedreven Poetin zich eerst zal focussen op een mogelijke sabotagecampagne in Europa, op een aanval van de Oekraïense energie-infrastructuur of op aanvallen op hoge functionarissen uit Kyiv. Sommige experts vragen zich af of de aanvallen op de Nord Stream-pijpleidingen misschien al een eerste stap waren, al is nu nog niet duidelijk of Rusland daadwerkelijk achter die sabotage zit.

Bron: GVA

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht