ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In Oekraïne volgt de ene escalatie de andere op

Satanisme, geslachtsoperaties en kernbommen: de waanzinnige toespraak van Vladimir Poetin…
door Tsenne Kikke - zaterdag 1 oktober 2022 3:52

Poetin kon niet meer op zijn stappen terugkomen zonder gezichtsverlies te lijden. Ondertussen zette hij een nieuwe, onomkeerbare stap, waarmede hij een deel van zijn doel bereikte, zijnde: de Oekraïense regio’s Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson annexeren. In een veertig minuten lange speech vol vitriool, samenzweringstheorieën en historische kul bekrachtigde hij die annexatie. Het Russische parlement zal zich er volgende week maandag en dinsdag over buigen.

Poetin rechtvaardigde het met de ondertussen klassieke argumenten. Zo beweerde hij dat er een ‘historische eenheid’ bestaat tussen de zogenaamde volksrepublieken en ‘het Grote Rusland’. De bevolking van Oost-Oekraïne is volgens hem het willoze slachtoffer van neonazi’s, die geleden hebben onder de terreurdaden van Kiev, en die al dertig jaar hunkeren om herenigd te worden met Rusland. De oorlog in Oekraïne is volgens Poetin geen veroveringsoorlog, maar een culturele strijd voor het behoud van de Russische cultuur, waarden en het geloof.

De implicaties van de annexatie zijn enorm - want, hij heeft hij Rusland veroordeeld om te blijven doorvechten. In Poetin's hoofd veranderde de oorlog van een offensieve operatie dan ook in een defensieve waardoor nu alle middelen zijn geoorloofd.

Toen Poetin in februari de zogenaamde ‘speciale militaire operatie’ aankondigde, benadrukte hij nochtans nog dat Rusland er niet op uit was om Oekraïens grondgebied te annexeren. Ook het idee dat de Donbas eigenlijk Russisch is, is eigenlijk heel recent. In tegenstelling tot de Krim, die ook voor 2014 al door Rusland werd geclaimd, maakte het idee dat de Donbas Russisch zou zijn geen deel uit van de Russische staatspropaganda. Integendeel: sinds 2015 drong Poetin er voortdurend op aan dat Donetsk en Loehansk tot Oekraïne moesten behoren, zoals de voor Rusland heel gunstige Minsk-akkoorden stelden.

De realiteit op de grond lijkt weerbarstiger. Geen van de vier geannexeerde regio’s staat momenteel volledig onder Russische controle. Namens zijn woordvoerder liet Poetin vooraf al weten dat het overige grondgebied van de regio’s zo snel mogelijk ‘bevrijd’ zou worden. Ongeveer gelijktijdig met Poetin's speech stond het Oekraïense leger op het punt om de stad Lyman, in de oblast Donetsk, te heroveren. Het Oekraïense ministerie van Defensie meldde eerder al de verovering van het dorp Dobrysheve, dat op ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Lyman in de oostelijke regio Donetsk ligt.

In een mededeling stelde het Russische ministerie van Defensie dat zijn troepen de voorbije 24 uur meer dan 200 Oekraïense soldaten heeft gedood en 14 pantserwagens heeft vernietigd. "Ondanks die verliezen bracht de vijand extra troepen aan en zette hij het offensief door," klonk het. Volgens het ministerie had Oekraïne aanzienlijk meer manschappen en middelen.

Na zijn korte rechtvaardiging voor Rusland's laatste annexatie richtte Poetin zich in zijn speech tot de echte vijand: het ‘collectieve Westen’, en in het bijzonder de Verenigde Staten van Amerika. In een onophoudelijke litanie verweet Poetin zowat al het kwaad van de wereld aan de ‘neoliberale’, ‘neokoloniale’ en – jawel – ‘satanistische’ machinaties van het Westen. In zijn oplijsting van westerse misdaden verschenen, onder andere, de Opiumoorlogen in China, de kolonisatie van India, het lot van de Amerikaanse indianen, de bombardementen op Dresden en Keulen, en de oorlogen in Vietnam en Korea. Poetin waarschuwde dat een Derde Wereldoorlog ophanden was, en dat Duitsland vandaag nog steeds militair bezet wordt door de Verenigde Staten. Te midden van al die misdaden projecteerde Poetin het immer vreedzame Rusland als de enige wereldmacht die dat onrecht teniet kan doen.

Volgens hem zijn Rusland en het Westen in een regelrechte cultuuroorlog verwikkeld. Het Westen is erop uit om traditionele waarden te vernietigen, omdat de Russische cultuur, aldus Poetin ‘een gevaar’ is voor het westerse systeem. Helemaal knotsgek werd zijn speech toen hij zich tot zijn bevolking richtte om de Russen te wijzen op de grote gevaren die vanuit het Westen afkomstig zijn. Zo beweerde hij dat het Westen homoseksualiteit, ‘in bloed gedrenkt satanisme’ en ‘gedwongen geslachtsoperaties’ uitdraagt. Hij beweerde ook dat in westerse landen de woorden ‘vader’ en ‘moeder’ vervangen zijn door de termen ‘ouder 1’ en ‘ouder 2’, en dat het Westen die benaming nu wil opleggen aan de rest van de wereld. ‘Willen wij dat voor onze kinderen?’ aldus een zichtbaar boze Poetin.

Tegelijk sprak hij zijn zekerheid uit in de komende overwinning. Het Westen zou weldra hevig gedekoloniseerd worden. Hij sprak ook van een ‘wereldrevolutie’ die nieuwe machten op het wereldtoneel zal brengen. De globale dominantie van de dollar kan volgens hem elk moment vallen. "Wij hebben hen niet nodig," zo hield hij zijn gehoor voor. "Zij hebben ons nodig."

Ook herhaalde Poetin zijn nucleaire dreigementen. Zo vermeldde hij voor de neus weg dat hij de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki als ‘een precedent’ beschouwde. Volgens de nucleaire doctrine mag Rusland een kernwapen inzetten wanneer het land ‘existentieel bedreigd’ wordt. Dat het Westen hem daarvoor met de vinger wijst, zint hem niet. "De Verenigde Staten hebben in de Tweede Wereldoorlog een precedent geschapen. Rusland heeft nog nooit kernwapens ingezet, maar de VS deden dat toen wel tegen Japan." Dat de VS zich nu mengt in het nucleair debat, vond Poetin ‘hebzucht’ en bewees voor hem dat ze Rusland als ‘een kolonie’ zien.

Opvallend was dat de schuld voor de sabotage van de Nord Stream-pijplijnen bij de ‘Anglo-Saksen’ legde. Lees: de Britten en de Amerikanen. "Het is moeilijk te geloven, maar zij zitten achter deze ontploffingen. Zij zijn begonnen met de vernietiging van de pan-Europese energie-infrastructuur. Zij profiteren van deze aanslag."

Hij besloot zijn speech met de woorden van de fascistische schrijver Ivan Iljin (1883-1954): "Als ik Rusland als mijn vaderland beschouw, betekent dat dat ik op zijn Russisch liefheb, redeneer en denk, dat ik Russisch zing en spreek, dat ik geloof in de spirituele krachten van het Russische volk en zijn historische lot, zijn instincten en zijn wil aanvaard. Zijn ziel is mijn ziel, zijn lot is mijn lot, zijn lijden is mijn verdriet, zijn groei is mijn vreugde."

En, terwijl in Moskou feest werd gevierd, waren er in de Oekraïense stad Zaporizja nu al 30 doden en 88 gewonden geteld bij de Russische raketaanval op een humanitair konvooi. Over die aanval zei Poetin niets tijdens zijn toespraak.

Zijn er nog onderhandelingsmogelijkheden?

In het begin van zijn speech gaf Poetin te kennen dat Rusland wel degelijk bereid is om te onderhandelen, maar dat Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson onherroepelijk tot het Russische territorium behoren. Amerika reageerde al door de voorbije dagen 18 extra Himars-raketsystemen naar Oekraïne te sturen. Ook aan Oekraïense kant is de vastberadenheid om verder te vechten groot, zeker nu het leger in het Noorden terrein herovert op de Russen.

Poetin: "Ik wil dat de autoriteiten in Kiev en hun echte meesters in het Westen goed naar mij luisteren. Ze moeten dit goed onthouden. De mensen in Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizje worden onze burgers. Voor altijd. Ze hebben hun keuze gemaakt en Rusland zal hen niet verraden. We zullen ons land met alle mogelijkheden en middelen verdedigen." Tegelijk riep hij Kiev op de wapens neer te leggen en naar de onderhandelingstafel te komen.

Dat was natuurlijk helemaal geen optie voor de Oekraïense regering. De reactie van president Zelenski was cynisch. Hij is bereid om te onderhandelen, maar wel met een andere Russische president. Belangrijker was de boodschap dat Oekraïne officieel lid wil worden van de Navo en een aanvraag indient voor de versnelde toetredingsprocedure. Maar, dat maakt dat het Westen verder in de oorlog wordt gezogen...

In de Europese hoofdsteden en in het Navo-hoofdkwartier in Brussel beseft men heel goed dat Poetin nog onvoorspelbaarder wordt. Het enige pad dat hij kan kiezen, is dat van de verdere escalatie. Dat is ook de vrees van de naar schatting 200.000 Russen die de voorbije week het land zijn ontvlucht. Zij zijn ervan overtuigd dat de gedeeltelijke mobilisatie slechts een eerste stap is. Maar ook zij weten niet wat hun president echt van plan is. Voor welke escalatie zal hij kiezen? Komen er meer sabotageacties tegen westerse infrastructuur?

Hij kan ook zijn goede vriend Loekasjenko verder de duimschroeven aandraaien en hem verplichten Wit-Russische soldaten te mobiliseren. De Oekraïense inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat dit zal gebeuren, maar westerse analisten geloven voorlopig niet in dat scenario.

Nieuw en vooral schokkend was het voor Russen die eerder probeerden de oorlog te negeren en dat nu niet meer kunnen. Uit peilingen bleek dat de mobilisatie van Poetin een acuter effect heeft op de Russische samenleving – en misschien op zijn greep op de macht – dan welke gebeurtenis dan ook sinds februari.

De mobilisatie is een tragikomedie geworden. In Tuva, Zuid-Siberië, bijvoorbeeld, zullen de autoriteiten jouw familieleden een schaap geven als je je aanmeldt voor militaire dienst, meldde de onafhankelijke media-outlet 'Holod'. In de regio Derbent in Dagestan reed de politie met luidsprekers door woonwijken en vertelde alle mannen van de dienstplicht hun huizen te verlaten en zich naar de plaatselijke dienstplichtcentra te begeven.

Vandaag de dag betaalt men tussen de £ 20.000 en £ 25.000 voor een stoel in een privévliegtuig, terwijl de prijs voor het huren van een achtpersoonsjet varieert van £ 80.000 tot £ 140.000, wat vele malen duurder is dan het normale tarief. "De situatie is op dit moment absoluut krankzinnig," zei Yevgeny Bikov, de directeur van een makelaarsjetbedrijf 'Your Charter'. "We zouden 50 verzoeken per dag krijgen; nu zijn het er ongeveer 5.000."

Terwijl tienduizenden Russen aan de grenzen in de rij staan ​​om te ontsnappen aan de eerste mobilisatie van het land sinds de Tweede Wereldoorlog, hebben anderen de oproep aanvaard en zelfs omarmd. "Als het vaderland roept, moet je antwoorden," zei een 27-jarige buschauffeur.

Zij die besloten te voet te gaan en zich tussen tussen de wachtende auto's, zonder ruimte en veel dampen manouevreerden, en eerder hun auto's en andere hebben en houwen achterlieten, worden lastiggevallen door de horde taxichauffeurs die zich dagelijks verzamelen bij de oversteekplaats en exorbitante kosten in rekening brengen voor de drie uur durende rit naar de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

In schril contrast met de kilometerslange rijen om eruit te geraken, zijn de video's van mannen in het hele land die, tot applaus van hun vrouwen en moeders, bussen instappen die hen naar opleidingscentra zullen brengen, in wat voor velen waarschijnlijk een eenrichtingsverkeerreis zal zijn.

Aan de basis van de reacties lag anderzijds een diep onbehagen over de nucleaire impasse waartoe de Russische president het land leidde. "Is iedereen klaar om Poetin naar de hemel te volgen?" vroeg Tatiana Stanovaya, de oprichter van het politieke analysebureau R.Politik. "Poetin stelt in feite de wereld voor dat als het westen ons Oekraïne niet geeft, er een nucleaire oorlog zal komen. Zal de Russische elite Poetin tot het einde steunen in deze weddenschap? Daar heb ik grote twijfels over."

De meest enthousiasten zijn dan ook de meest akeligen. "We zullen iedereen veroveren, we zullen iedereen doden, we zullen plunderen als we het nodig vinden, en alles zal zijn zoals we het willen", zei Vladlen Tatarsky, een Vostok-bataljonsjager en pro-Kremlin-blogger, die in het publiek vòòr de toespraak van Poetin, in een videoblog.

Maar, Ivan Vitalievich Petunin – artiestennaam ‘Walkie’ – zou gisteren zelfmoord hebben gepleegd in zijn woonplaats Krasnodar. Hij nam voor zijn dood nog een videoboodschap op, waarin hij zei dat hij niet wil moorden voor andermans idealen. “Als jullie deze video zien, leef ik niet meer”, zei Petunin daarin. “Ik kan de zonde van moord niet op mijn ziel laden, en ik wil dat ook niet. Ik ben niet bereid om mijn eigen soort te doden.”

Waarom hij niet koos om het land te ontvluchten, weten we natuurlijk niet...

Tot besluit

"De nucleaire retoriek van Poetin is gevaarlijk," aldus de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. "Rusland moet begrijpen dat een nucleaire oorlog nooit gewonnen kan worden en nooit mag uitgevochten worden. Als Rusland kernwapens zou inzetten, zal Moskou te maken krijgen met ernstige gevolgen. Dat is Rusland al meermaals duidelijk gemaakt."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht