ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over het programma ‘Ons DNA’

Wat kan ons DNA over ons vertellen?…
door Tsenne Kikke - zondag 30 oktober 2022 19:28

DNA is de afkorting van het Engelse Deoxyribonucleic acid, desoxyribonucleïnezuur in het Nederlands vertaald. In iedere cel van jouw lichaam zitten chromosomen. Chromosomen zijn een soort strengen en zijn zó dun dat er ongeveer vijf miljoen tegelijk door het oog van een naald zouden kunnen gaan. Iedere chromosoom bestaat uit een lang, in elkaar gevlochten draad, DNA genoemd. In dit DNA zit een soort ‘code’ waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. DNA is, net zoals een vingerafdruk, dan ook bij ieder mens anders.

De structuur van het DNA ziet eruit als een enorm lange wenteltrap. Op de treden liggen bouwstenen voor de erfelijke eigenschappen. Een aantal treden achter elkaar noemen we 'genen'. Ieder mens heeft er 20.000 van. Zo delen we vijftig procent van onze genen met een banaan - en, genetisch gezien, komen we voor 85 procent overeen met een muis. Van ieder gen erf je een versie van jouw vader en van jouw moeder. Deze genen bevatten een soort van bouwplannen voor erfelijke eigenschappen, zoals uiterlijk en gedrag, maar ook voor chemische processen in het lichaam. En bepaalde erfelijke ziektes worden dan ook veroorzaakt door een afwijking in een gen (mutatie).

Boris Börger kan het veel beter aan jou uitleggen!...

Ook kan DNA herinneringen aan traumatische stress van generatie op generatie overdragen. Bovendien gaf onderzoek bij dieren en mensen eveneens aan dat de impact van trauma's die moeders kunnen ervaren de ontwikkeling van vroege nakomelingen beïnvloedt - en, nieuw onderzoek ontdekte ook dat het ook daadwerkelijk wordt gecodeerd in het DNA van volgende generaties.

Er zijn dus in totaal zo’n 20.000 genen, maar we weten slechts van ongeveer een kwart welke rol ze spelen bij bepaalde aandoeningen. Om die reden is het programma 'Ons DNA' het bekijken waard.

Het wordt sinds 27 oktober 2022 uitgezonden op VTM, en gepresenteerd door Lieven Scheire en Frances Lefebure. Daarin worden wetenschappelijke onderwerpen in verband met ons DNA op speelse wijze besproken. Met een resem BV’s en zichzelf als proefkonijnen gidsen ze ons nog de komende 5 weken door de wondere wereld van de genetica, waarbij de meest bizarre feiten aan het licht komen.

"Uit mijn eigen DNA-test bleek bijvoorbeeld dat ik in geen tijd cafeïne afbreek," vertelde Lefebure. "Eindelijk viel mijn frank waarom ik koffie, energiedrankjes en cola kan drinken zonder dat het effect op me heeft. Ik mag het om 3 uur ‘s nachts drinken, het houdt me niet wakker."

Daarnaast onderwerpen Scheire en Lefebure, naast een aantal totaal onbekende Vlamingen, ook enkele BV’s aan een hoop testen; waaronder Koen Wauters, Gloria Monserez, Thibault Christiaensen en Dina Tersago.

"Zo bleek, bijvoorbeeld, dat Koen Wauters een genetische aanleg om geen koriander te lusten. En uit het DNA van Dina Tersago bleek dat zij genetisch een gigantische aanleg heeft voor podiumangst. Toch bijzonder voor een presentatrice van zo’n allure. Door heel veel training leerde ze met dat euvel om te gaan. Een bergbeklimmer met hoogtevrees noemde ze zichzelf."

En, omdat er in haar DNA te lezen staat dat ze niet graag voor grote groepen spreekt, namen de presentatoren de proef op de som, en trokken met Dina naar de kermis waar ze een kermisattractie moest uitbaten en de rol van een kermisuitbater van de paardenrace moest overnemen. "Oh nee! Ik haat het nu al," respondeerde ze.

Ook nam Frances haar in een rollercoaster mee, omdat ze - dankzij haar genetisch materiaal - op voorhand wist dat Dina er misselijk zou van worden...

Daarnaast helpen Lieven en Frances mensen in hun persoonlijke zoektocht naar een familielid; dit, aan de hand van één enkel DNA-staal.

Zo kwam de zwaarbesnorde 55-jarige Luc Dierckx uit Oosthoven eerst aan de beurt, die op zoek is naar zijn biologische ouders. Hij kwam op zijn 12de te weten dat hij een adoptiekind is: "Onze tuin stond vol met kriekenbomen en ik mocht van mijn vader pas gaan spelen als ik eerst één emmer krieken zou plukken. Ik vond dat niet leuk en ik riep: jullie zijn mijn ouders niet en ik mag nooit gaan spelen. Ze waren toen heel hard verschoten en plots haalden ze de map met adoptiepapieren boven. Zonder dat ik het wist, sprak ik dus de waarheid."

De biologische ouders werden niet gevonden, wel een verre nicht die in Duitsland woont.

Besluit...

Indien je in dit onderwerp geïnteresseerd bent, zijn er op VTM daarover nog 5 uitzendingen in het verschiet! Ernaar uitkijken, hé!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht