ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Gezondheid: Hoe luchtverontreiniging longkanker zou kunnen veroorzaken

Over twee soorten kanker…
door Tsenne Kikke - maandag 12 september 2022 12:59

Op 26/11/2008 plaatste ik in 'Eclecticus' een artikel over kanker met als titel 'Kanker raakt ons allemaal'. Eigenlijk was het een kopij van een tekst die ik al in 1980 in het tijdschrift 'Liber' publiceerde, zijnde: een uitgave van Psychon vzw. Daarin maakte ik een onderscheid tussen huisdierkankers en roofdierkaners, en nu - 43 jaar later - sta ik nog altijd voor 100% achter mijn tekst. Het knappe is dat wetenschappers ook al beter beginnen begrijpen hoe die huisdierkankers in roofdierkankers zouden kunnen worden omgezet. Zo las ik vandaag het volgende...

Brits onderzoek werpt nieuw licht op hoe luchtverontreiniging longkanker veroorzaakt. ‘Dit toont aan dat de gezondheid van het klimaat en de gezondheid van mensen nauw verbonden zijn.’

Dat er een verband bestaat tussen luchtverontreiniging en longkanker was al lang duidelijk. De vraag was alleen: hoe dan?

In de klassieke opvatting is het simpel. Verontreinigde lucht zit vol kleine stofdeeltjes die het DNA van bepaalde cellen in ons lichaam aantasten en voor mutaties in de genetische code zorgen. Stapelt een cel te veel mutaties op, dan ontwikkelt ze zich tot een kankercel. De voorbije jaren stond die redenering meer en meer onder druk, omdat onderzoek aantoonde dat lang niet alle luchtverontreiniging ook effectief schade berokkende aan het DNA.

Nieuw onderzoek dat afgelopen weekend werd voorgesteld in Parijs heeft mogelijk wel de juiste verklaring gevonden. En die zet, volgens onderzoeker Charles Swanton, onze kennis over de groei van kankers op zijn kop. Mutaties alleen blijken niet de enige schuldige.

“Iedereen ontwikkelt zulke mutaties in zijn lichaam, dat maakt nu eenmaal deel uit van het verouderingsproces. Maar ons onderzoek toont aan dat je nog een tweede stap nodig hebt in het proces: een ontstekingsreactie die ervoor zorgt dat die de gemuteerde cellen als het ware geactiveerd worden.”

En dat is precies wat er gebeurt als we fijnstofdeeltjes inademen. In het jargon: PM2.5, wat betekent dat de deeltjes niet groter zijn dan 2,5 micron, ongeveer een dertigste van de dikte van een hoofdhaar. Die deeltjes zijn overal te vinden, voornamelijk als gevolg van allerhande verbrandingsmotoren: in de industrie, maar ook in het verkeer. Wanneer mensen ze inademen, ontstaan kleine ontstekingen die de gemuteerde cellen in ons lichaam wakker maken. Zoals er ook een vlam nodig is om gas te doen ontbranden.

Dat fijnstof vooral voor de ontsteking zorgt en niet voor de mutatie, is niet noodzakelijk goed nieuws. Het betekent dat chronische blootstelling aan fijnstof anders ongevaarlijke mutaties tot kankercellen laat ontwikkelen.

“Deze deeltjes zijn echt stille doders”, ging Swanton voort. “Zo goed als de hele wereldbevolking wordt blootgesteld aan dat fijnstof, dat verantwoordelijk is voor naar schatting 8 à 9 miljoen doden per jaar - dat is meer dan tabak. En dat fijnstof zorgt ook nog eens voor allerlei hart- en vaatziekten, dementie, diabetes, enzovoort. Toch praten we er nooit over. Ons onderzoek is een duidelijke indicatie dat we de hoeveelheid fijnstofdeeltjes in onze lucht dringend moeten verlagen.”

Vorig jaar nog stelde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO haar grenswaarden voor fijnstof in de lucht drastisch bij. Tot dan werd 10 microgram per kubieke meter als maximum beschouwd voor PM2.5-deeltjes. Dat werd eind 2021 gehalveerd tot maximaal 5 microgram.

“En eigenlijk bestaat er niet zoiets als een veilige grens. We weten dat fijnstof een van de belangrijkste ziekteoorzaken is die met het milieu te maken hebben”, zei milieu-epidemioloog Tom Nawrot (UHasselt).

De voorbije jaren slaagde Vlaanderen erin om het fijnstof te reduceren van 20 naar 15 microgram per kubieke meter, zei Nawrot. Een fikse verbetering, maar nog steeds ver boven het plafond van de WHO.

“Voor een gebied als Vlaanderen wordt het heel moeilijk om daaronder te duiken. Het zou al goed zijn als we aan die 10 raken. Vroeger moest je jouw hand voor jouw mond houden aan de bushalte, want de bus liet een donkere zwarte rookwolk achter. Vandaag zijn onze verbrandingsmotoren een stuk zuiverder. Maar de waarheid is dat we moeten evolueren naar een samenleving waar verbranding van stoffen een stuk minder vanzelfsprekend is”, zei Nawrot nog.

Bron: De Morgen

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht