ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Paard van Troje kan wel degelijk hebben bestaan

Omdat de Grieken er maar niet in slagen de stad Troje in te nemen bedenkt Odysseus een list.
door Tsenne Kikke - woensdag 1 juni 2022 5:16

De geschiedenis van het Paard van Troje is waarschijnlijk één van de beroemdste verhalen ooit verteld. Je weet wel: een gigantisch hol houten paard wordt volgeladen met Griekse soldaten en als geschenk aan de Trojanen gegeven. Het werd door meester-timmerman Epeius gebouwd. De Grieken, die deden alsof ze de 10-jarige oorlog wilden opgeven, zeilden daarna naar het nabijgelegen eiland Tenedos, Sinon achterlatend, die de Trojanen ervan overtuigde dat het paard een offer was aan Athena, godin van de oorlog, dat Troje onneembaar zou maken.

Nietsvermoedend slikken ze het aas en trekken het 'geschenk' de stad in. In de duisternis glippen de Griekse soldaten uit het paard en openen de poorten voor hun kameraden die onderwijl waren teruggekeerd. Enkele uren later gaat het machtige Troje in vlammen op. Het Paard van Troje is een staaltje van ingenieuze strategie en toont aan hoe makkelijk mensen om de tuin te leiden zijn.

Maar wat als de mythe van het paard helemaal niet waar is? Toch niet volledig. Nieuwe, baanbrekende bevindingen toonden aan dat een van de beroemdste verhalen aller tijden waarschijnlijk zal moeten worden herschreven. Het paard van Troje was waarschijnlijk helemaal geen paard. Maar hoe waren de Grieken dan hun vijanden te slim af? En welke geschiedenis zullen we in de toekomst in de geschiedenisboeken aantreffen?

Dat kreeg ik te lezen, waardoor ik het besluit nam de blog 'Over Babalon en de Scharlaken Vrouw, haar aardse vertegenwoordigster' samen te stellen en om dan daarna de documentaire te gaan bekijken. Daarin probeerde men dit 3.000 jaar oude mysterie aan de hand van nieuwe archeologische vondsten op te lossen.

Ondertussen heb ik  de beelden bekeken en vond ze zowel echt interessant als geloofwaardig. Heb jij de documentaire ook gezien?...

Die oorlog begon nadat Helena haar man Menelaüs in de steek liet en het met Paris aftrapte. Op een muurschildering uit het 'Huis van de Tragische Dichter' in Pompeï, staat ze op het punt aan boord te gaan van het schip dat haar naar Troje zal brengen. De uitdrukking in haar donkere ogen is fascinerend: ze staart als gefixeerd naar iets, terwijl haar lippen stevig gesloten zijn.

Een andere Helena verschijnt in een neo-Attisch marmeren reliëf uit de eerste eeuw voor Christus. Zij zit op een krukje en kijkt naar haar handen. Aphrodite heeft haar arm bijna moederlijk om de schouders van haar beschermelinge geslagen. De godin wijst met een subtiel suggestieve wijsvinger in de richting van Paris, die nonchalant tegen de muur aan de andere kant van de kamer leunt en luistert naar een jeugdige gevleugelde Eros, die naar hem opkijkt alsof hij hem uitdaagt. De godin Peitho (Overtuiging), een favoriet van de Atheners, zit op een sokkel boven de twee vrouwenfiguren. Het mooi uitgebalanceerde beeldhouwwerk impliceert dat Helena en Paris door wederzijds verlangen werden samengebracht.

Vanaf het einde van de 20e eeuw werd de naam 'Trojaans paard' gebruikt voor bedrieglijk onschuldige computercodes die op legitieme toepassingen lijken, maar geschreven zijn om de programmering van een computer te beschadigen of te verstoren, of om persoonlijke informatie te stelen. En, over mijn Trojaanse Paardvrouwen heb ik het reeds gehad...

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht