ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe methode voorspelt verborgen zonnestormen voor ze schade aanrichten op aarde

Vooral stealth plasmawolken zijn het probleem.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 juli 2021 17:08

Een internationaal team, onder wie ook Marilena Mierla en Andrei Zhukov van de Koninklijke Sterrenwacht van België, heeft voor het eerst aangetoond dat 'stealth' plasmawolken, een soort van verborgen zonnestormen, vroeg opgespoord kunnen worden op het oppervlak van de zon. Dat zou kunnen helpen om maatregelen te treffen die de schade aan elektronica en stroomnetwerken op aarde door de elektromagnetische straling van dergelijke uitbarstingen kunnen beperken. De nieuwe techniek kan onmiddellijk toegepast worden, zeggen de wetenschappers.
 
Op 23 juli 2012 is de mensheid aan een technologische en economische ramp ontsnapt. Een enorme, diffuse wolk van gemagnetiseerd plasma van tienduizenden kilometers breed werd toen door de zon uitgestoten aan een snelheid van honderden kilometers per seconde. Plasma is gas dat bestaat uit geïoniseerde - geladen - atomen en moleculen en vrije elektronen en een dergelijke wolk die door de zon wordt uitgestoten wordt een plasmawolk of CME (coronal mass ejection) genoemd.

Deze plasmawolk miste de aarde net omdat de plaats op de zon waar ze ontstaan was, op dat ogenblik niet naar onze planeet gericht was. Als de plasmawolk de aarde wel geraakt zou hebben, dan had dat satellieten kunnen uitschakelen, wereldwijd stroomnetwerken kunnen doen uitvallen, GPS-systemen, zelfrijdende auto's en elektronische toestellen kunnen blokkeren en spoorlijnen en pijpleidingen kunnen beschadigen. Voor de VS alleen al werd de potentiële schade geschat tussen 600 miljard en 2,6 biljoen dollar.

Het actieve, het tegenwerkende en het verzoenende 9 1/2 uur aan het werk...

Plasmawolken die zo groot zijn als die van 2012 zijn zeldzaam, maar kleinere uitbarstingen veroorzaken om de drie jaar schade op de aarde. Ze hebben tussen één en enkele dagen nodig om de aarde te bereiken, en dat geeft ons enige tijd om ons voor te bereiden op de potentiële komende geomagnetische storm.

Om de schade te beperken, kan men momenteel een aantal maatregelen treffen. Zo kunnen satellieten in een veilig modus geschakeld worden of weg gestuurd worden uit het gevaarlijke gebied en kan men de elektrische belasting van stroomnetwerken omleiden.

Een probleem is echter dat veel plasmawolken niet opgespoord worden totdat ze de aarde bereiken en het dus te laat is. Dergelijke wolken worden stealth plasmawolken genoemd omdat ze geen duidelijke sporen veroorzaken dicht bij het oppervlak van de zon.

Nu heeft een team van het International Space Science Institute (ISSI), bestaande uit wetenschappers uit de VS, België, het VK en India, getoond hoe men potentieel schadelijke stealth plasmawolken kan opsporen, hen kan terugvolgen naar de plaats op de zon waar ze ontstaan zijn, hun baan kan extrapoleren en zo kan voorspellen of ze de aarde zullen raken.

Het onzichtbare zichtbaar maken

"Stealth plasmawolken zijn altijd al een probleem geweest, omdat ze vaak ontstaan op grotere hoogtes in de corona van de zon, in gebieden met zwakkere magnetische velden. Dat betekent, dat ze meestal enkel zichtbaar zijn op toestellen die coronagrafen genoemd worden en die ontworpen zijn om de corona te tonen; dit, in tegenstelling met normale plasmawolken die als kenmerk hebben dat ze duidelijk op de zon verschijnen als verduisteringen of verhelderingen", zei corresponderend auteur van de studie over de plasmawolken, Erika Palmerio van de University of California at Berkeley.

"Als je een plasmawolk ziet op een coronagraaf, weet je niet van waar op de zon ze afkomstig is en dus kan je haar baan niet voorspellen en niet te weten komen of ze de aarde zal raken voor het te laat is."

"Maar hier tonen we aan dat veel stealth plasmawolken wel degelijk op tijd opgespoord kunnen worden als de huidige analysemethodes voor afstandwaarnemingen aangepast worden", zei Palmerio.

"Eenvoudig gezegd vergelijken we 'gewone' beelden afkomstig van afstandswaarneming van de zon met hetzelfde beeld dat tussen 8 en 12 uur later genomen is, om heel trage veranderingen vast te stellen in de lage corona, tot een hoogte van 350.000 kilometer van het oppervlak van de zon."

"In veel gevallen toonden deze 'verschilbeelden' kleine, eerder over het hoofd geziene veranderingen in de lussen van magnetische velden en plasma die van de zon weggestoten worden. We zoomen dan in op die veranderingen met een andere reeks beeldvormingstechnieken om bij benadering de oorsprong van de stealth plasmawolk te bepalen en te voorspellen of ze naar de aarde toe komt," zei Palmerio.

Stealth plasmawolken laten sporen na die over het hoofd werden gezien

Palmerio en haar medewerkers bekeken 4 stealth plasmawolken die plaatsvonden tussen 2008 en 2016. Ongewoon aan deze 4 wolken was dat men bij benadering de plaats kende waar ze ontstaan waren op de zon, omdat het tweeling-ruimtetuig STEREO van de NASA de wolken had vastgelegd, buiten de zonneschijf, vanuit een andere hoek dan vanop de aarde.

Met de nieuwe beeldvormingstechnieken brachten de onderzoekers eerder niet opgemerkte, kleine verduisteringen en verhelderingen op de zon aan het licht in de gebieden waar de 4 stealth plasmawolken ontstaan waren. Daaruit besloten ze dat de techniek gebruikt kan worden om gevaarlijke stealth plasmawolken vroeg op te sporen.

"Het resultaat is belangrijk omdat het ons toont waar we moeten naar zoeken als we de impact van zonneuitbarstingen op de aarde willen, voorspellen", zei Palmerio.

"Een ander belangrijk aspect van onze studie - geometrische technieken gebruiken om bij benadering het ontstaansgebied te bepalen van een plasmawolk en een model maken van haar 3D-structuur terwijl ze uitzet en naar de aarde toe beweegt - kan enkel gerealiseerd worden als we meer speciaal aangepaste observatoria met verschillende perspectieven hebben, zoals het STEREO ruimtetuig."

De teamleden voorspellen dat de nieuwe Solar Orbiter van de ESA, die in februari 2020 gelanceerd werd, daarbij zal kunnen helpen, naast een aantal soortgelijke initiatieven die momenteel bediscussieerd worden door wetenschappers van over de hele wereld.

"Data van meer observatoria, geanalyseerd met de technieken die we ontwikkeld hebben in deze studie, zouden ook kunnen helpen met een uitdaging die zelfs nog moeilijker is, namelijk: het opsporen van zogenoemde 'superstealth' plasmawolken, die zelfs niet zichtbaar zijn op coronagrafen", zei medeauteur doctor Nariaki Nitta van het Lockheed Martin Solar and Astrophysics Laboratory.

Bron: VRT.be - De studie van het team is eerder deze maand gepubliceerd in 'Frontiers in Astronomy and Space Sciences'. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van 'Frontiers'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht