ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In de Oudheid werd onze Zon als een echte godheid aanbeden

De zon verkreeg in de Oudheid, vanwege de diverse eigenschappen, diverse namen en werd zelfs als een godheid aanbeden.
door Tsenne Kikke - zondag 9 februari 2020 17:19

Dankzij onze Zon is er geen wanorde in ons Melkwegstelsel. Het is net alsof de Zon onze 'god' is: de schepper van licht, warmte en leven. En, indien je iets van 'Liefde' begrijpt, mag je het er ook aan toevoegen. Besef wel, dat hoe dichter je bij de Zon komt hoe meer je stilaan wordt verschroeid.

Bewuste liefde heeft dus niets sentimenteels. Het licht is niet vriendelijk, de warmte kan doden, en de waarheid is onverteerbaar. Deel van het Werk aan onsZelf is bedoeld om sterke magen te creëren; magen, die de waarheden over onszelf kunnen verteren - want, indien men die waarheden ontdekt (ontdekken, in de betekenis van het deksel verwijderen) - en, men ze niet verteren kan, zal men zichzelf onvermijdelijk herkennen in 'De Schreeuw'.

Gurdjieff gaf ons indertijd zelfs de raad om op de stoel te verblijven waarop we momenteel zitten, teneinde niet het risico te lopen om tussen twee stoelen verzeild te geraken.

Zelden plaats ik een nieuwberichtje zomaar... Tijd: benut, of verspil het. Meestal is er een onderliggende gedachte, gebaseerd op ZelfKennis, zijnde: het kennen van het Zelf.

Mensen, die het Zelf verwarren met één van hun talrijke ikjes of persoonlijkheden, slaan de bal onvermijdelijk mis en kunnen me onmogelijk be-grijp-en. Op z'n best verlaten ze een pas gelezen tekst, op zoek naar datgene wat de inhoud van hun brein beter aanspreekt, oftewel verlaten ze de website... Meestal boos, omdat hun ego werd gekrenkt. Er werd niet naar hun mond gepraat, sorry: geschreven...

Maar het ego is nu juist datgene wat de mens niet is. Het 'iets', of noem het 'het niet iets' - 'nothing' of 'no-thing' in het Engels' - is datgene wat eventueel overblijft na het afsterven van dat tijdelijke, stoffelijke lichaam.

Toegegeven: bij de meeste mensen ontbreekt dat 'iets' spijtig genoeg - met als gevolg, dat alles wat Zelfkennis aangaat hen niet kan aanspreken. Anders gezegd: er is geen Zelf dat gekend dient te worden. Er is geen innerlijke 'roep'-ing, toch niet in de richting van het Innerlijke.

Met nog andere woorden: indien men musicus, advocaat, gokker, arts, voetballer, of wat dan ook wil worden of 'zijn', hoeft men niet specifiek aan Zelfkennis te doen. Als hobby, misschien, om de Verkregen Tijd te verdrijven, of te verspillen. Die menstypen kunnen best gewoonweg het internet afschuimen: voor hen zijn er genoeg mensen, of verenigingen, die hen kunnen opvangen of entertainen.

In elk geval: ook ditmaal heb ik het zoveelste been begraven en de personen die het pareltje vinden, en over een sterke maag beschikken, zullen ervaren dat er nog zeer veel vlees aanhangt.

Helioseismologie

Wetenschappers bestuderen onze godheid Zon op velerlei manieren - en er zijn er zoveel, dat men zich vroeg of laat in iets zal moeten gaan specialiseren. Zo zijn er mensen die zich met geluiden bezighouden, en zelfs spreken over 'de muziek van de Zon'.

Een beetje 'zonnemuziek'...

De astrofysicist Todd Hoeksema legt hieronder uit hoe de geluidsgolven van de Zon een belangrijk ingrediënt zijn van de wetenschap die 'helioseismologie' wordt genoemd, waarbij het binnenste gedeelte van de Zon wordt gepeild door analysering en het afschuimen van de geluidsgolven aan de oppervlakte, die uit de Zon opspringen en op de Zon terugkaatsen. Ik heb er zelfs een filmpje bijgevoegd, indien je er een geheel uur lang wil naar luisteren. :-)

Tussen haakjes: de term 'helioseismologie' is afgeleid van 'helios', Grieks voor 'zon', en 'seismologie': de leer der aardbevingen.

En, wat als de zon ooit verdwijnt?

Hoe de Zon ons extra voedt, hoe twee tegengestelde Krachten een derde doen ontstaan, en hoe onze Aarde de zonnewinden als het ware veredelt...

Het noorder- of zuiderlicht ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind door het aardmagnetisch veld in de buurt van de noord- en zuidpool worden afgebogen. De deeltjes dringen vervolgens met hoge snelheid de atmosfeer nabij de polen binnen en botsen op verschillende gassen, in het bijzonder zuurstof- en stikstofmoleculen. Daarbij ontstaat het veelkleurige en prachtige licht dat als het noorderlicht of poollicht bekendstaat. Het noorderlicht is op noordelijke breedtegraden te zien en heeft de wetenschappelijke naam 'aurora borealis'. De tegenhanger in het zuidelijke halfrond heet 'aurora australis', of zuiderlicht.

Maar, Finse onderzoekers hebben samen met amateurfotografen een nieuwe variant van het noorderlicht ontdekt. Dat heeft natuurkundige Minna Palmroth van de Universiteit van Helsinki gezegd. De hobbyfotografen noemden de nieuwe vorm van een aurora ‘De Duinen’ omdat het groene patroon van golven lijkt op duinen aan een zandstrand.

Dit nieuw recent ontdekt fenomeen is het resultaat van interactie tussen aangrenzende gebieden met hogere en lagere zuurstofdichtheid, zei Palmroth. Dit soort poollicht is nooit eerder gezien. ‘De Duinen’ zijn ontdekt op een hoogte van 80 tot 120 km, waar er maar weinig observaties zijn. Onderzoekers noemen dat atmosferisch gebied soms de ‘ignorosfeer’.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht